VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06.19. E.Pašilis po susitikimo su G.Nausėda: priekaištų nebuvo

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda su generaliniu prokuroru Evaldu Pašiliu aptarė situaciją dėl prokurorų atrankos procedūrų. E. Pašilis teigė, kad naujasis prezidentas domisi prokurorų atrankomis bei prokuratūros depolitizavimu, bet patikino, kad didesnių priekaištų iš G. Nausėdos nesulaukė.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

„Išrinktajam prezidentui aktualus prokuratūros nepriklausomumas, depolitizavimas. Tiesiog aptarėm, ką padaryti, kad sistema būtų skaidresnė ir kad visuomenei būtų atsakyta į pačius svarbiausius klausimus. (...) Pačių prokurorų atrankų bei pačios sudėties kriterijų tobulinimas, kad jie būtų daugiau objektyvūs. Matyt, tai tikrai svarstytinas klausimas“, - žurnalistams po susitikimo teigė E. Pašilis.

Pasak jo, apie konkrečius prokurorus nebuvo kalbėta, bet patikino, kad prokuratūroje dirba tik kompetentingi prokurorai.

„Aš tiesiog bendrais bruožais paaiškinau kaip vyksta atrankos, kuomet jos atitinka tarptautinių ekspertų rekomendacijas. Yra keli etapai. Iš pradžių pretendentas išreitinguojamas balais, antras etapas - tinkamiausių sąrašas. Tai yra tinkamiausi žmonės. Draugai ar krikšto tėvai patikėkite, jei jie neturės kompetencijos, gebėjimų, jie negalės užimti pareigų. Bet kaip minėjau tobulintų dalykų tikrai yra“, - teigė jis.

E. Pašilis nesutinka su viešoje erdvėje pasirodžiusia informacija apie prokuratūros priklausomybę nuo tam tikrų politikų.

„Aš kategoriškai tam nepritarčiau. Kaip minėjau su prezidentu buvo vienas iš klausimų, kaip būtų galima skaidrinti pačias atrankas, įvedant daugiau objektyvių duomenų (...) Prezidentas domisi ir pagrįstai domisi, ir jam rūpi prokuratūros depolitizavimas, nepriklausomumas. Tai Konstitucinės vertybės ir mes manome, kad jos turi būti ginamos“, - teigė jis.

Pasak jo, prokurorų atrankos procedūra gali būti tobulinama.

„Kriterijai gali būti daugiau objektyvūs, bet čia vėlgi, mes atviri pasiūlymams, tiek iš profsąjungos, tiek politikų. Galima konstruktyviai kalbėtis“, - teigė jis.

E. Pašilis nekomentavo Seimo narės Agnės Širinskienės vadovaujamos laikinosios tyrimo komisijos atliekamo tyrimo dėl prokurorų priklausomybės nuo išorės jėgų.

„Aš nenorėčiau komentuoti, kol kas darbas vyksta, bet jokių išvadų dar nepateikta. Būkime korektiški, etiški ir nevertinkime pačio proceso“, - teigė jis.

Tuo tarpu G. Nausėdos atstovas spaudai Aistis Zabarauskas teigė, kad susitikimo tikslas buvo tikrai nepriekaištauti generaliniam prokurorui, o aptarti aktualius klausimus.

„Susitikimo tikslas nebuvo kritikuoti, susitiimo tikslas buvo aptarti principus bei galbūt bendrais bruožais aptarti galimas išeitis.(...) Šio susitikimo tikslas buvo išgirsti iš prokuroro pristatymą apie sistemos veikimą, aktualiausius klausimus, išgirti iš jo aktualiausias problemas. Išrinktajam prezidentui yra labai svarbūs keli klausimai, pirmiausia prokuratūros depolitizavimas, jos nepriklausomumo nuo politikų užtikrinimas ir taip pat sistemos skaidrumas, kad visuomenei kiltų mažiau klausimų dėl prokurorų atrankos bei darbo principų. Abi šalys sutarė šiais klausimais bendradarbiauti“, - teigė jis.

Pasak jo, išrinktajam prezidentui rūpi užtikrinti skaidrumą prokuratūroje.

„Mes manome, kad tai yra nuolatinis darbas (...) Galime palyginti su sodais, kuriuose dabar daug Lietuvos gyventojų praleidžia laiką, jeigu tu užleidi lysvę, joje pradės augti piktžolės. Tai darbas yra prižiūrėti, kad taip neįvyktų“, - teigė A. Zabarauskas.

Atgal