VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

06.08. „Geležinis Vilkas" pratybų metu per Lietuvą siekiant užimti gynybos pozicijas, judės tankai, šarvuočiai, artilerijos pabūklai

Birželio 8 d., šeštadienį prasideda dvi savaites vyksiančios tarptautinės karinės pratybos „Geležinis vilkas 2019-1". Pratybos apims ne tik karines (Gaižiūnų (Jonavos raj.) ir Generolo Silvestro Žukausko (Švenčionių raj.) poligonus), bet ir civilines teritorijas bei jų apylinkėse. Numatomas karinės technikos kolonų judėjimas viešo naudojimo keliuose bei apgyvendintose vietovėse.

„Pratybose „Geležinis vilkas" dalyvauja Lietuvos kariai ir mūsų sąjungininkai su skirtinga kovine technika, karių operacijas rems sąjungininkų aviacija. Pratybų tikslas yra visas šias priemones integruoti į bendrą mūšio sistemą, efektingai planuojant, vykstant į mūšio lauką ir kovojant jame. Šį pusmetį tai didžiausios mūsų pratybos, kuriose galime veikti išvien su mūsų sąjungininkais." - sako pratybų vadovas MPB „Geležinis Vilkas" vadas pulkininkas Mindaugas Steponavičius

Pratybų metu didžiausias dėmesys skiriamas treniruoti ir vertinti mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas" priskirtų NATO priešakinių pajėgų kovinės grupės (Toliau - NATO PKG), Karaliaus Mindaugo husarų (Toliau - KMHB) ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotųjų pėstininkų batalionų (Toliau - VMPB) gebėjimus planuoti bei vykdyti gynybą, sąveika vykdant bendras operacijas su sąjungininkais ir partneriais.
Bendrai pratybose „Geležinis vilkas" dalyvaus apie 4000 tūkst. karių iš dešimties šalių. Be pratybas organizuojančių Lietuvos karių ir NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje tarnaujančių Vokietijos, Belgijos Čekijos, Nyderlandų, Norvegijos karių, pratybose taip pat dalyvaus Didžiosios Britanijos, Estijos, JAV, Lenkijos kariai.

Siekiant treniruoti padalinių mobilumą, gebėjimą greitai pasiekti, bet kurią Lietuvos vietą ir joje gintis ir naikinti priešo pajėgas, pratybų metu bus vykdomi kovinės technikos žygiai iš dislokacijos vietų į susitelkimo rajonus bei operacijų vietoves. Lietuvos keliais įvairias laikotarpiais judės apie tūkstantis vienetų įvairios karinės technikos: tankai, pėstininkų kovos mašinos, šarvuočiai, artilerijos pabūklai, aprūpinimo bei administracinės paskirties transportas.
Antrąją savaitę vyks kompleksinės lauko pratybos, kuriose vienetai treniruosis „pajėgos prieš pajėgas" principu. Taip pat bus atliekamos kovinio šaudymo pratybos karinių poligonų šaudyklose.
Pratybos „Geležinis Vilkas" yra tarptautinės pratybos skirtos įvertinti kiekvienos NATO Priešakinių pajėgų kovinė grupės rotacijos bei dviejų iš brigadai pavaldžių Lietuvos batalionų pasirengimą planuoti ir vykdyti karines operacijas.

Pratybų svečių ir žiniasklaidos diena planuojama birželio 21 d.

Atgal