VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05.04. Su Lietuvoje apsilankiusiu Latvijos gynybos ministerijos valstybės sekretoriumi aptartas dvišalis bendradarbiavimas gynybos srityje, saugumo situacija regione ir hibridinės grėsmės

 „Latvija yra viena iš svarbiausių Lietuvos partnerių saugumo ir gynybos srityje ir tokie susitikimai yra svarbūs siekiant pasidalinti gerąja patirtimi“, – sakė krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, susitikęs su Latvijos gynybos ministerijos valstybės sekretoriumi Janiu Garisonu (Janis Garisons), Lietuvoje su delegacija viešėjusiu gegužės 2-3 dienomis.

Latvija ir Lietuva susiduria su tomis pačiomis saugumo grėsmėmis, kurių akivaizdoje šalių vienybė turi ypač didelę reikšmę. Todėl susitikime ir buvo aptartas abiejų šalių siekis užtikrinti nuolatinį informacijos apie saugumo pokyčiams įtaką darančių  veiksnių apsikeitimą, hibridines, informacines bei kibernetines  grėsmes. Taip pat derinamos gynybos politikos nuostatos bei bendri interesai NATO ir Europos Sąjungoje.

 

Taip pat buvo aptarta bendrų Baltijos šalių projektų plėtra, ypač jūrinės aplinkos suvokimo ir Baltijos šalių oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistema (BALTNET). Susitikime pasidalinta NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinių grupių (Enhanced Forward Presence Battle Groups) Lietuvoje ir Latvijoje patirtimi, aptartas dalyvavimas Europos Sąjungos Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo (PESCO) projektuose.

 

Latvijos gynybos ministerijos valstybės sekretorius J. Garisons Lietuvoje lankėsi ir NATO energetinio saugumo kompetencijos centre (ENSEC), 2012 m. įsteigtame Vilniuje. Su centro direktoriumi pulkininku Romualdu Petkevičiumi J. Garisons aptarė centro vykdomus projektus ir studijas, domėjosi šiuo metu vykdomomis Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės grėsmių ir Baltijos regiono elektros tinklų sinchronizavimo studijomis bei planuojamomis pratybomis. 

 

Vėliau Latvijos delegacija lankėsi Lietuvos kariuomenės Mechanizuotojoje pėstininkų brigadoje „Geležinis Vilkas“, dislokuotoje Rukloje (Jonavos r.), kur susipažino su brigados istorija, tarptautinio bendradarbiavimo projektais ir pratybų kalendoriumi. Taip pat svečiai turėjo galimybę susipažinti su Rukloje dislokuotu NATO priešakinių pajėgų batalionu, susitiko su jo vadu plk. ltn. Peer Papenbroock.

 

Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimas saugumo ir gynybos srityje

 

Latvija yra viena iš svarbiausių Lietuvos partnerių saugumo ir gynybos srityje, o abiejų valstybių bendradarbiavimas šioje srityje tęsiasi jau keletą dešimtmečių.

 

Pagrindinis Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo tikslas yra nacionalinių pajėgumų stiprinimas, Baltijos projektų plėtra ir bendrų interesų atstovavimas NATO. Taip pat aktyviai veikia Baltijos šalių projektai, tokie kaip Baltijos gynybos koledžas, Baltijos valstybių oro erdvės stebėjimo ir kontrolės sistema (BALTNET) bei bendro Baltijos šalių karinio vieneto skyrimas budėjimui NATO vienetuose.

 

Baltijos šalys rengia ir dalyvauja bendrose pratybose, taip pat siunčia karius dalyvauti pratybose vykstančiose kitų NATO sąjungininkių teritorijose. Estija, Lietuva ir Latvija aktyviai koordinuojasi dėl NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinių grupių dislokavimo regione, koordinuoja gynybos planus, glaudžiai bendradarbiauja strateginės komunikacijos srityje.

 

Supaprastinto sąjungininkų atvykimo ir judėjimo Baltijos šalyse procedūrų įgyvendinimas yra dar vienas svarbus Baltijos šalių bendradarbiavimo prioritetas. 2017 m. vasario 15 d. Baltijos šalių gynybos ministrai pasirašė bendrą komunikatą apibrėžiantį atvykimo procedūrų supaprastinimą.

 

Nuotraukų aut. Giedrė Maksimovicz (KAM), ENSEC, Lietuvos kariuomenė

 

 

Atgal