VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05.03. Planas Tėvynei

Darius Kuolys

 

Regis, būtent iš premjero ir jo jaunos, „kuriančios Lietuvai" komandos galėjome sulaukti solidžios, patikimesnę ateitį mums ir valstybei siūlančios prezidentinės programos. Programos, kuri atlaikytų ir atremtų Sauliui Skverneliui tenkančią nuolatinės viešos kritikos bangą. 

Deja, deja...

Labai geranoriškai nusiteikęs, atsidariau asmeninėje svetainėje www.saulius-skvernelis.lt paskelbtą kandidato į prezidentus Sauliaus Skvernelio rinkimų programą „Vizija Lietuvai“. Iš pradžių atradau tik šį patetišką tekstą:

„Man Lietuva, kaip ir Jums, yra namai, Tėvynė, kurią gerbiu, myliu ir visą gyvenimą jos labui darau tai, ką geriausiai moku. Kasdien tarnauju jai nuoširdžiu ir sąžiningu darbu.

Tad kai manęs klausia apie viziją, turiu ją tik vieną: Lietuva – tai mes visi, dirbantys savo brangios Tėvynės labui ir vizijas paverčiantys realybe.

Tai šalis, į kurią ne tik pas tėvus ar gimines pasisvečiuoti parvyksta kažkada svetur laimės ieškoti išvykusieji. Ji yra tas ypatingas žemės kampelis, į kurį, matydami pokyčius ir  susigrąžinę tikėjimą šalies ateitimi, tautiečiai sugrįžta gyventi ir  kurti sėkmingą bei darnią Lietuvą..."

Joje tikrai svarbūs, sveikintini įsipareigojimai: užsienio reikaluose nuo vienasmenių sprendimų pereiti prie kolegialiai formuojamos nacionalinės politikos; diegti Lietuvoje Europos socialinius standartus. 

Tačiau platūs skyriai apie teisėtvarkos permainas, apie švietimą, kultūrą ir sportą primena dar senais laikais Lietuvoje vartotą institucijų biurokratinę publicistiką:

„<...> Lietuva turi tapti šalimi, kurioje nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos ar amžiaus yra vienodai prieinamos kultūros paslaugos. Mūsų šalies gyventojų apklausos rodo sąsajas tarp aktyvesnio įsitraukimo į kultūrines patirtis ir geresnės asmeninio bei socialinio gyvenimo kokybės. Aiški Lietuvos kryptis – prieinamos kultūrinės paslaugos visiems šalies gyventojams. Tai mūsų Tautos išlikimo ir tobulėjimo garantas. Augindami ir šviesdami jaunąją kartą turime ją supažindinti su kultūros teikiamu džiaugsmu ir nauda jų ateičiai. Tai pagrindinė priemonė užtikrinti ateities kartų poreikį ir toliau dalyvauti kultūriniuose renginiuose bei stiprinti Lietuvos kultūros lauką. <...>"

Nors ir stengiausi, nepavyko šioje retorikoje atrasti Kembridžio, Oksfordo absolventų gyvos minties pėdsakų.

O likus dešimčiai dienų iki rinkimų, Saulius Skvernelis paskelbė ir pristatė dar vieną savo rinkimų programą – „Planą Tėvynei“. Jį viešųjų ryšių technologai sudarė iš labai spalvingų kalendoriaus lapelių, kuriuose vardijami būsimi labai įvairūs prezidento darbai:

„2019 m. liepa. Prisieksiu Lietuvai sąžiningai tarnauti tik Tėvynės labui...

<...>

2019 m. rugpjūtis. Pirmiausia aplankysiu Lenkiją. <...> Po to aplankysiu Latviją ir Estiją. <...> Sieksiu dvišalio susitikimo su JAV prezidentu.

<...>

2019 m. spalis ... teiksiu savo siūlymus formuojant biudžetą. 2020 m. biudžete bus padidinti mokytojų, gydytojų... kitų viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimai. Didės vaiko pinigai. Augs pensijos.

<...>

2020 m. rugpjūtis. Skirsiu daug laiko vizitams po Lietuvą...

<...>

2020 m. rugsėjis. <...> Inicijuosiu savo, kaip Prezidento, globojamą vaikams ir jaunimui šviesti skirtą nuoseklią edukacinę sistemą, kuri sujungs mokyklas, muziejus, teatrus, koncertus ir kino sales. <...>" 

Visas „Planas Tėvynei"

Skaitydamas prisiminiau daugiau nei prieš tris dešimtmečius Liudviko Jakimavičiaus sukurtą ir "Sietyne" mūsų paskelbtą „Pilicininko dienoraštį", kėlusį tuomet daug sveiko juoko.

Iš premjero komandos naujausio darbo juoktis nesinori. Bet ir pasidžiaugti juo negali. Apima toks pat liūdesys kaip kadais pamačius lietuvių liaudžiai numestą Viktoro Uspaskicho 111 darbo dienų kalendorių.

O gaila. Ne tik Sauliaus Skvernelio, bet ir jo jaunos komandos.

Ir nesmagu, kai šį „Planą Tėvynei" Ramūnas Karbauskis puola stiprinti liaudies bauginimu senomis lietuviškomis šiurpėmis: nebalsuosite už mūsų planą, neišrinksite Sauliaus prezidentu - mes daugiau jūsų negelbėsime, pensijų, pašalpų ir atlyginimų nedidinsime, o atiduosime jus, nedėkingus, į baisias Landsbergių šeimos rankas.

Atgal