VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04.10. Gyventojų finansinės paramos dėka modernizuoti šautuvai M-14 – jau Lietuvos kariuomenės ginklinėse

Lietuvos kariuomenės Lengvosios pėstininkų brigados “Aukštaitija” ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) taiklieji šauliai sulaukė atnaujintos ginkluotės – modernizuotų JAV gamybos šautuvų M-14. Panaudojant atramines kojeles ir modernų optinį taikiklį buvo atnaujinti daugiau nei 400 Lietuvos kariuomenės turimų šautuvų ir taip užbaigtas pirmasis šių pajėgų aprūpinimo taikliųjų šaulių ginklais etapas. Projektui panaudotos Lietuvos kariuomenei 2016 metais gyventojų skirtos finansinės paramos lėšos.

Srž. sp. Ievos Budzeikaitės nuotr

Ginklų modernizavimui panaudotos kojelės įsigytos iš JAV įmonės „Harris Bipods“, ant ginklų sumontuoti optiniai taikikliai į Lietuvą atkeliavo iš Čekijos gamintojų „Meopta“, o kronšteinus (tvirtinimo detales) optiniams taikikliams pagamino JAV kompanija „Sadlak Industries“, kuri specializuojasi Jungtinėse Valstijose populiarių M14 šautuvų tobulinimui skirtų komponentų gamyboje.

„Finansinė gyventojų parama Lietuvos kariuomenei yra vienas iš įrodymų, kad šalyje yra gausu patriotiškai nusiteikusių ir šalies saugumui neabejingų žmonių. Lietuvos karių vardu nuoširdžiai dėkoju visiems asmeniškai finansiškai prisidėjusiems prie mūsų kariuomenės pajėgumų stiprinimo", - sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

 

Pasibaigus šių ginklų atnaujinimui buvo pilnai aprūpinti rezervinės Lietuvos kariuomenės Lengvosios pėstininkų brigados „Aukštaitija“ ir iš dalies – KASP taiklieji šauliai. Užbaigti KASP aprūpinimą šiais ginklais planuojama antruoju etapu, kurio metu bus modernizuota daugiau, kaip 500 šautuvų M-14. Pirmasis projekto etapas kainavo apie 630 tūkst. eurų, iš kurių daugiau, nei 200 tūkst. eurų Lietuvos kariuomenei skirdami pajamų mokesčio dalį prisidėjo šalies gyventojai.

 

Taiklieji šauliai – tai pėstininkų skyriaus (10 karių) sudėtyje veikiantys kariai, kurie gali naikinti priešą didesniu atstumu, nei įprastais automatiniais šautuvais ginkluoti kariai. Automatiniais šautuvais ginkluoti pėstininkai priešą gali naikinti iki 300 metrų, o trikdyti – 400 metrų atstumu, tuo tarpu šiais modernizuotais ginklais taiklieji šauliai naikinti įprastus ir aukštos vertės taikinius galės iki 600 metrų, o trikdyti – 800 atstumu.

 

Lietuvos gyventojai, taip pat juridiniai asmenys, ir šiais metais gali skirti dalį pajamų mokesčio Lietuvos kariuomenei. Informacija apie paramos skyrimą čia.

 

Nuo 2014 m. iki 2018 m. gyventojų finansinė parama siekia 792 400 eurų. Panaudojant šias lėšas buvo įsigyta 30 šarvinių liemenių, virš 200 infraraudonųjų spindulių filtrų Sausumos pajėgose tarnaujančių karių optiniams taikikliams, taip pat modernizuota daugiau nei 400 Lietuvos kariuomenės turimų šautuvų M-14.

 

Lietuvos kariuomenės informacija

 

Atgal