VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04.04. Jungtinės Karalystės vadovaujamos greitojo reagavimo pajėgos bus dislokuojamos Baltijos jūroje – vyks pratybos „ Baltic Protector“

Balandžio 3 d. krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis  Londone su kitais Jungtines ekspedicines pajėgas (angl. UK-led Joint Expeditionary Force, JEF)  sudarančių šalių gynybos ministrais aptarė šių greitojo reagavimo pajėgų panaudojimą ir stalo pratybų metu patikrino galimų sprendimų priėmimo greitį bei JEF pajėgų aktyvavimo mechanizmą. Ministrai taip pat aptarė šį birželį vyksiančias pirmąsias JEF jūrinio komponento pratybas „Baltic Protector“ („ Baltijos gynėjas“).  

„JEF pajėgos – tai dar viena atgrasymo ir gynybos priemonė, kuri prisideda tiek prie Lietuvos, tiek prie viso regiono saugumo didinimo bei padeda išlaikyti glaudų bendradarbiavimą su sąjungininkais. Šią vasarą vyksiančios  pratybos „Baltic Protector“ rodo šių daugianacionalinių greitojo reagavimo pajėgų gebėjimą užtikrinti saugumo priemones Baltijos  regione“, – sakė krašto apsaugos ministras R. Karoblis. 

Pratybose „Baltic Protector “ dalyvaus 3 tūkst. karių ir apie 20 karo laivų iš visų Jungtines ekspedicines pajėgas formuojančių šalių. Planuojama, kad vienas šių pratybų etapų vyks ir Lietuvos pajūryje. Pratybų metu pajėgos vykdys taktines užduotis jūroje, bus treniruojamasis atlikti išsilaipinimą į sausumą, kitas desantavimo užduotis. Birželio pabaigoje Klaipėdoje planuojamas ir JEF sudarančių valstybių gynybos ministrų susitikimas.

 „Nors Jungtinė Karalystė ir ruošiasi išstoti iš ES, mūsų įsipareigojimai Europos saugumui ir stabilumui nemažėja ir yra svarbūs kaip niekad anksčiau, – sako JK  gynybos sekretoriaus Gavin Williamson. –  Mūsų  pasaulinės klasės jūreivių ir jūrų pėstininkų dislokavimas Baltijos jūroje kartu su mūsų sąjungininkais tvirtai pabrėžia Britanijos lyderystę Europoje.”

 

Jungtinės ekspedicinės pajėgas – tai aukštos parengties apie 10 tūkst. karių dydžio greito reagavimo daugianacionalinis junginys, skirtas reaguoti į krizines situacija Europoje ir už jos ribų. Praėjusių metų vasarą pilną operacinį pajėgumą pasiekusioms Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms vadovauja Jungtinė Karalystė, o  jose dalyvauja dar aštuonios valstybės – Danija, Estija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Norvegija, Suomija ir Švedija.

 

LR Seimas yra suteikęs mandatą Lietuvos pajėgoms dalyvauti operacijose NATO greitojo reagavimo, ES kovinių grupių ir Jungtinės Karalystės vadovaujamų ekspedicinių pajėgų sudėtyje, todėl esant politiniam sprendimui egzistuoja teisinis pagrindas siųsti mūsų karius  vos tik prireikus ir taip užtikrinti krizių valdymą.

 Nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei. Pagal LR Seimo suteiktą mandatą, šiemet JEF veikloje gali dalyvauti iki 190 karių ir civilių.

 

Atgal