VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04.01. Oficialaus vizito į Lietuvą atvyko Lenkijos kariuomenės vadas gen. ltn. Rajmundas Andrzejczakas

Oficialaus vizito į Lietuvą atvyko Lenkijos kariuomenės vadas gen. ltn. Rajmundas Andrzejczakas

Balandžio 1 d. vakare Lietuvos kariuomenės vado kvietimu oficialaus vizito į Lietuvą atvyko Lenkijos kariuomenės vadas generolas leitenantas Rajmundas Andrzejczakas ir jį lydinti delegacija. Vizitu siekiama stiprinti Lietuvos ir Lenkijos karinį bendradarbiavimą bei regiono saugumą.

Nuotrauka – Lenkijos gynybos ministerijos

Rytoj (balandžio 2 d.) svečias bus iškilmingai sutiktas prie Krašto apsaugos ministerijos, susitiks su krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu, Lietuvos kariuomenės vadu gen. ltn. Jonu Vytautu Žuku ir kitais kariuomenės atstovais.

 

Oficialiuose susitikimuose bus diskutuojama apie NATO ir Europos Sąjungos saugumo stiprinimo iniciatyvas, JAV karių buvimą regione, paramą Ukrainai, bendras karines pratybas, regiono oro gynybos užtikrinimą, karinį mobilumą, šalių pasirengimą kolektyvinei gynybai ir trišalės (Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos) brigados vystymą.

 

Lietuvos kariuomenės atstovai svečius iš Lenkijos ketina supažindinti su šalies gynybos planavimo procesu, karinių pajėgumų vystymo prioritetais ir planais, informacinės erdvės analize ir Krašto apsaugos savanorių pajėgomis.

 

Po oficialių susitikimų Lietuvos ir Lenkijos kariuomenių vadai vyks į Antakalnio kapines, kur gen. ltn. R. Andrzejczakas padės gėlių prie žuvusiems už Tėvynę Lietuvos kariams skirto memorialo ir lenkų karių atminimui skirto paminklinio kryžiaus.

 

Balandžio 3 d. Lenkijos kariuomenės vadas Šiauliuose, Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, aplankys NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančius Lenkijos karius.

 

NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse iš Šiauliuose esančios aviacijos bazės nuo šių metų pradžios vykdo keturi lenkų naikintuvai F-16 „Fighting Falcon“. Lenkai šioje misijoje yra vieni aktyviausių – dabartinė keturių mėn. trukmės misija Lietuvoje jiems yra aštuntoji. Planuojama, pajėgumus šiai misijai lenkai skirs ir kitąmet.

 

Gen. ltn. R. Andrzejczakas Lenkijos kariuomenei vadovauja nuo 2018 m. rugpjūčio vidurio. Eidamas šias pareigas generolas į Lietuvą atvyksta antrąjį kartą. Pirmasis buvo pernai lapkritį, kai generolas dalyvavo Lietuvos kariuomenės atkūrimo 100-mečiui skirtuose iškilminguose renginiuose.

 

Lietuva santykius su Lenkija karinėje srityje plėtoja nuo 1993 metų. Šalys yra vieno regiono dalis, tad išaugus grėsmėms iš Rytų jos nuosekliai stiprina karinį bendradarbiavimą.

 

Plačiau apie Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimą gynybos srityje

 

Vieni naujausių Lietuvos ir Lenkijos bendradarbiavimo gynybos srityje pavyzdžių –  šių metų vasario 21 d. Lietuvos ir Lenkijos gynybos ministrų pasirašyti dvišaliai susitarimai: dėl Lietuvos ir Lenkijos kariuomenių brigadų afiliacijos su tarptautiniu Šiaurės Rytų divizijos štabu ir dėl saugaus ryšio, skirto keistis radarų duomenimis, sukūrimo. Pastarasis padės stiprinti viso regiono gynybą kartu su partneriais, vystant vieningą oro gynybos sistemą. Tuo tarpu Lietuvos ir Lenkijos brigadų afiliacija NATO divizijos štabui reikšmingai sustiprins abiejų šalių pasirengimą veikti kartu ginant Suvalkų koridorių krizės ir karo metu bei prisidės prie NATO atgrasymo ir gynybos stiprinimo Aljanso rytiniame sparne.

 

Minėtas tarptautinis Šiaurės rytų divizijos štabas pradėtas formuoti 2017 metais. Taikos metu per nacionalines brigadas jis koordinuoja Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuotų NATO priešakinių pajėgų batalionų kovinių grupių mokymus ir pratybas, sąveikumą. Nuo 2017 metų šiame Lenkijos Elbingo mieste įsikūrusiame štabe tarnauja ir du Lietuvos karininkai.

 

Nuo 2003 m. Lietuva dalyvauja ir aukščiausio Lenkijoje esančio NATO junginio – Šiaurės-Rytų korpuso, atsakingo už Aljanso šiaurės rytų regiono saugumą, veikloje. Nuo 2015 m. korpuso štabe Ščecine tarnauja ir aštuoni Lietuvos karininkai. Lenkų iniciatyva

 

Lietuva ir Lenkija aktyviai bendradarbiauja siųsdamos savo karius į viena kitos teritorijoje rengiamas tarptautines pratybas. Be to, Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės plėtoja nuolatinį įvairaus lygmens štabų, karinio mokymo įstaigų ir karinių vienetų bendradarbiavimą. Šalys taip pat bendradarbiauja įsigijimų sityje. Pvz., 2014 m. Lietuvos kariuomenė, tarpininkaujant Lenkijos kariuomenei, iš Lenkijos gamintojo įsigijo priešlėktuvinės gynybos sistemų GROM. Šį projektą planuojama užbaigti iki 2021 m.

 

NATO užtikrinimo priemonių kontekste, 2016 m. Lenkija du kartus treniruotėms į Lietuvą buvo atsiuntusi savo sausumos pajėgų rotacinius vienetus.

 

Dvišalis bendradarbiavimas su Lenkija yra plėtojamas ir Europos Sąjungos formatu. Praėjusių metų lapkritį Lenkija prisijungė prie Lietuvos inicijuoto Europos Sąjungos kibernetinių greitojo reagavimo pajėgų kūrimo projekto.

 

2014 m. Lietuva, Lenkija ir Ukraina yra įsteigusios trišalę brigadą LITPOLUKRBRIG, kurios vadavietė įsikūrusi Ščecine, Lenkijoje. 2017 m. brigadai suteiktas LDK Didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio vardas ir šalių gynybos ministrų lygmeniu sutarta, kad brigada ar jos elementai gali būti naudojami tarptautinėse operacijose, remiantis tarptautinės teisės nuostatomis ir principais. Lietuva brigadai yra priskyrusi Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karius. Brigados štabui papildomai priskirti penki Lietuvos karininkai, vienas kurių eina brigados vado pavaduotojo pareigas.

Atgal