VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01.29. Premjeras: žodžiai „daugiau niekuomet“ nėra nei tušti, nei deklaratyvūs

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis Tel Avive dalyvavo Tarptautinei Holokausto dienai paminėti skirtoje konferencijoje, kurią organizavo Vilniaus ir Vilniaus regiono žydų asociacija Izraelyje Beit Vilna“.

Premjeras pabrėžė, kad nors nuo Holokausto tragedijos praėjo jau beveik aštuoni dešimtmečiai, tačiau ši kančių istorija vis dar yra negyjanti Europos žaizda. Pasaulis po Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto pasikeitė, tačiau ilgai nesugis paliktos traumos.

Ministras Pirmininkas akcentavo, jog Lietuvos valstybė ir jos istorija yra neatskiriama nuo joje gyvenusių žydų. Pernai minint Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetį, prisimintas žydų indėlis į mūsų valstybės kūrimą ir sutvirtinimą. Nemažai žydų tapo Lietuvos kariuomenės savanoriais, iškiliais Lietuvos Respublikos kultūros ir politikos veikėjais, teisininkais ir verslininkais.

Lietuva nuo nepriklausomybės atkūrimo pradžios vykdo atsakingą politiką žydų bendruomenės atžvilgiu ir skiria ypatingą dėmesį Lietuvos žydų bendruomenės problemoms. Džiugu, kad negausi žydų bendruomenė yra gerai integruota Lietuvos visuomenės dalis, aktyviai dalyvaujanti šalies gyvenime.

„Negalime toleruoti jokių antisemitizmo pasireiškimo formų. Vyriausybės ir kiekvieno piliečio pareiga yra bendra – atpažinti ir sustabdyti antisemitizmo apraiškas. Prieš metus, 2018 m. sausį, Lietuvos Vyriausybė pritarė antisemitizmo apibrėžimui, taikomam Tarptautinio Holokausto atminties aljanso. Žodžiai „daugiau niekuomet“ nėra nei tušti, nei deklaratyvūs. Jie išreiškia svarbų įsipareigojimą užkirsti kelią tragedijos pasikartojimui ir aiškiai pareikšti, kad antisemitizmui Lietuvoje vietos nėra“, - sakė premjeras.

S.Skvernelis padėkojo Lietuvoje ir visame pasaulyje gyvenantiems žydams, kurie jaučia prisirišimą prie savo protėvių tėvynės, nepaisydami jų protėviams čia padarytų skriaudų. Ministras Pirmininkas išreiškė įsitikinimą, kad jiems tą ryšį padeda išlaikyti ir Jad Vašemo ženklais apdovanoti, ir titulų negavę Pasaulio tautų teisuoliai, kurių darbai suteikia vilties ir tikėjimo, jog geri darbai nugalės blogus.  Premjerą oficialioje delegacijoje jo vizito Izraelyje metu lydi Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Pasak Vyriausybės vadovo, kurdami ateities Lietuvą negalime išbraukti istorinės atminties. Tai yra mūsų visų bendras įsipareigojimas. Jis pakvietė visus išvien dirbti vardan ateities, kurioje kartu su pagarba praeities skriaudoms kurtume šiuolaikišką ir pažangų mus supantį pasaulį.

Atgal