VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01.27. Dvyliktajame Europos ir Ukrainos forume diskutuota apie bendras grėsmes Europoje bei Ukrainos vykdomas reformas

 

Sausio 24–25 d. krašto apsaugos viceministras Vytautas Umbrasas, dalyvaudamas 12-ajame Europos ir Ukrainos forume Žešuve, Lenkijoje, pasisakė panelyje „Bendra grėsmė? Ukrainos ir Gruzijos saugumas – visos Europos saugumas“, taip pat davė interviu apie tai, kaip Lietuva, bendradarbiaudama su Lenkija, turi tęsti reikšmingą politinę ir praktinę paramą Ukrainai.

Nuotr. LITPOLUKRBRIG ir ES Ukrainos forumo organizatorių

„Matome, kad NATO narius ir partnerius vienija bendri iššūkiai, kylantys iš rytų, todėl turime stiprinti bendradarbiavimą, gebėjimus apsiginti, kartu būtina tęsti spaudimą Rusijai atsakant į jos agresyvią politiką“, – forume sakė viceministras V. Umbrasas.

 

Taip pat V. Umbrasas pabrėžė būtinybę padėti Ukrainai ir Gruzijai nelėtinti tempo, toliau įgyvendinant visas europinei ir euroatlantinei integracijai reikalingas reformas, akcentavo, kad ne tik nesilaikoma Minsko susitarimų, bet tęsiamas militarizavimas prie Europos sienų, o dezinformacijos ir kibernetinės atakos naudojamos sąmyšio kėlimui bei teisės viršenybės ir demokratijos vertybių griovimui.

 

Forumo panelyje „Ekonominė plėtra“ pasisakė ir NATO Energetinio saugumo kompetencijos centro, įsikūrusio Vilniuje, vadovas pulkininkas Romualdas Petkevičius. Jis akcentavo, kad „Gazprom“ yra Rusijos energetikos politikos priemonė, o ne įmonė, orientuota į pelną. Todėl šios įmonės projektus reikia matyti kaip Rusijos politinės įtakos darymo tinklą. Europos Sąjungos institucijos taip pat kritikuoja projektą „Nord Stream 2“, kuris Ukrainoje, Lenkijoje ir Slovakijoje laikomas labai prieštaringu. Nepaisant šių politinių protestų projektas toliau tęsiamas.

 

„NATO ir šalys sąjungininkės turi suvokti, kad šis projektas daro įtaką gynybinės sąjungos politiniam patvarumui ir energetiniam saugumui. Todėl su šio projekto padariniais teks susidurti artimoje ateityje. Kokių priemonių, išskyrus diplomatines pastangas, imsis tos šalys, kurias paveiks „Nord Stream 2“ politinis projektas?“, – klausė forume plk. R. Petkevičius.

 

Lietuvos Respublikos Seimo narys Andrius Kubilius pristatė Lietuvos iniciatyvą „Ukraina – 2027“, dalyvavo diskusijoje „1989–2019. Trisdešimt laisvės metų Vidurio ir Rytų Europos šalyse – sėkmės šaltiniai ir nesėkmių priežastys“.

 

12-ajame Europos ir Ukrainos forume dalyvavo apie 800 žinomų politikų, nevyriausybinių organizacijų atstovų, akademikų, verslo atstovų, žurnalistų, tarptautinių santykių ekspertų iš Europos Sąjungos šalių, Ukrainos, Jungtinių Amerikos Valstijų, bei kitų valstybių.

 

Pagrindinis šio renginio organizatorius yra Varšuvoje esantis Rytų studijų institutas (The Foundation Institute for Eastern Studies). Dviejų dienų forumo metu vyko tarptautinės politikos, saugumo ir gynybos, ekonomikos, reformų ir integracijos į ES, pilietinės visuomenės stiprinimo temoms skirtos sesijos.

 

Pakeliui į Žešuvą viceministras V. Umbrasas apsilankė Liubline, kuriame dislokuotas bendro Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinio vieneto LITPOLUKRBRIG štabas. Liubline viceministras susitiko su Didžiojo etmono Konstantino Ostogiškio brigados vadu, Ukrainos karininku plk. Dmytro Bratiško, jo pavaduotoju Lietuvos karininku plk. Arturu Jasinsku ir brigados štabo viršininku Lenkijos karinininku plk. Michał Małyska. Į Liubliną taip pat atvyko Lenkijos generalinio štabo vado pavaduotojas gen. mjr. Adam Joks. Susitikimo metu metu LITPOLUKRBRIG štabo vadovybė pristatė 2019 m. brigados veiklos planus, drauge aptarė aktualijas.

Atgal