VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

01.24. Norvegijoje Šiaurės ir Baltijos šalių kariuomenių vadai aptarė regiono saugumą ir karinį bendradarbiavimą

Sausio 23 d. Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas Osle (Norvegijoje) dalyvavo kasmetiniame Šiaurės ir Baltijos šalių kariuomenių vadų susitikime. Susitikę Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos kariuomenių vadai ir jų delegacijos aptarė regiono saugumo situaciją, kariuomenių aktualijas ir vystymo planus, bendrus karinio bendradarbiavimo projektus.

„Šiaurės šalys išlieka vienos artimiausių mūsų partnerių. Jų indėlis į Baltijos jūros regiono saugumo stiprinimą yra ypatingai reikšmingas, todėl turime ir toliau palaikyti glaudžius tarpusavio ryšius bei derinti savo veiksmus siekiant bendrų tikslų“, – sakė gen. ltn. J. V. Žukas.

 L.Budzeikiatės nuotr.

Pernai Šiaurės ir Baltijos šalių praktinio karinio bendradarbiavimo (NORDEFCO) formatui pirmininkavę norvegai susitikimo dalyvius supažindino su praėjusių metų rezultatais, o šiemet jam pirmininkaujantys švedai pristatė šių metų prioritetus bei siekinius. Analogiškai pernai Baltijos šalių kariniam komitetui (trišaliam bendradarbiavimui kariuomenių vadų lygmeniu) pirmininkavusios Lietuvos kariuomenės atstovai pristatė šiame formate pasiektus rezultatus, o šiemet jam pirmininkaujančios Estijos kariuomenės atstovai renginio dalyvius supažindino su šiųmetiniais bendradarbiavimo prioritetais ir planais.

Be to, Norvegijos, kaip priimančiosios šalies, kariuomenės atstovai su Šiaurės ir Baltijos šalių kolegomis pasidalino patirtimi ir įspūdžiais apie pernai Norvegijoje vykusias didžiausias nuo Šaltojo karo laikų NATO pratybas „Trišakė jungtis 2018“ (angl. Trident Juncture 2018).

Šiaurės ir Baltijos šalių kariuomenių vadų susitikimai vyksta kartą metuose, kasmet jie organizuojami vis kitoje iš šiame renginyje dalyvaujančių šalių. Pernai toks susitikimas vyko Danijoje.

 

 

 

Atgal