VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

09.03. Vilniuje surengtos pirmosios politinės konsultacijos su Bangladešu

Vilniuje surengtos pirmosios Lietuvos ir Bangladešo politinės konsultacijos, kurioms vadovavo Lietuvos užsienio reikalų viceministras Albinas Zananavičius ir Bangladešo užsienio reikalų ministerijos sekretorius dvišaliams santykiams Kamrulas Ahsanas.

Pixabay.com nuotr.

Konsultacijų metu, pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, aptarti dvišaliai santykiai, bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose ir tarptautinės aktualijos. Delegacijų vadovai sutarė, kad aktyvesniems dvišaliams santykiams labai pasitarnautų apsikeitimas aukštų pareigūnų vizitais. Šalys sutarė stiprinti dvišalių santykių teisinę bazę ir pasidalino aktualia informacija apie derinamus tarpinstitucinius susitarimus.
Lietuvos užsienio reikalų viceministras A. Zananavičius padėkojo už Bangladešo paramą rengiant Vilniuje pirmąją ASEM konferenciją moterų ekonominio įgalinimo klausimais, kurioje dalyvavo ir Bangladešo ministrė moterų ir vaikų klausimams Meher Afroze. Šiais metais Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos paraštėse Lietuvos prezidentės rengiamoje diskusijoje moterų įgalinimo klausimais pakviesta dalyvauti Bangladešo vyriausybės vadovė Sheik Hasina.
Konsultacijose daug dėmesio skirta diskusijoms, kaip sustiprinti dvišalius ekonominius santykius ir prekybą. Viceministras A. Zananavičius pasidžiaugė, kad Bangladešas šių metų liepą priėmė sprendimą atverti savo rinką lietuviškiems grūdams ir ankštinėms daržovėms. Lietuvos pusė mato perspektyvas žemės ūkio, maisto produktų eksportui į Bangladešą, siūlė gilinti jau vykstantį bendradarbiavimą informacinių technologijų, ypač kibernetinio saugumo srityje, taip pat aviacijos sektoriuje. Lietuva pasirengusi Bangladešui perduoti valstybės reformų ir institucinių gebėjimų stiprinimo patirtį, o ICT įmonės pasirengusios dalyvauti konkursuose dėl e. vyriausybės įgyvendinimo projektų.
Užsienio reikalų viceministras pasidžiaugė, kad Lietuvos ambasados Indijoje iniciatyva, kurią parėmė Lietuvos garbės konsulas Dakoje ir Bangladešo Tarptautinis gimtosios kalbos institutas, 2016 metais buvo išleista „Lietuvos istorija“ bengalų kalba. Šios knygos vertimo pasirodymas - dovana Lietuvos nepriklausomybės šimtmečiui, suteikianti galimybę supažindinti su mūsų šalies istorija 250 mln. žmonių, šnekančių bengališkai. Lietuvos delegacijos vadovas pakvietė Bangladešo pusę išnaudoti studijų Lietuvoje galimybes. Šiuo metu Lietuvos aukštosiose mokyklose, Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, studijuoja per 200 studentų iš Bangladešo.
Delegacijos apsikeitė informacija ir apie artėjančius rinkimus į JT ir kitas tarptautines organizacijas ir padėkojo viena kitai už paramą jau įvykusiuose rinkimuose
Lietuvos Respublika ir Bangladešo Liaudies Respublika užmezgė diplomatinius santykius 1992metais lapkričio 2 dieną, primenama Užsienio reikalų ministerijos pranešime. 2011 metais akredituotas pirmasis Lietuvos ambasadorius Bangladešui, reziduojantis Indijoje. Dakoje 2015 metais atidarytas garbės konsulatas. 2017 metų duomenimis, Bangladešas yra 83 Lietuvos importo partnerė (1,92 mln. eurų) ir 91 eksporto partnerė (3,82 mln. eurų). Lietuva į Bangladešą daugiausiai eksportuoja žemės ūkio produkciją ir maisto produktus, o importuoja verpalus, drabužius ir avalynę.

Atgal