VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

07.01. Valdžia jus apsaugos nuo pinigų

Žilvinas Šilėnas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas

Ši vasara prasidėjo su daugybe „geradėjiškų“ iniciatyvų. Politikai pasiryžę apsaugoti žmones nuo pinigų, nuo darbo, nuo automobilių, nuo sviesto ir dar nuo aibės kitų šio materialaus pasaulio elementų. Dalis sprendimų jau priimta, dėl kitų bus sprendžiama ateityje.

Apsauga nuo santaupų

Šiomis dienomis Seime sprendžiasi mokesčių klausimai. Vienas esminių – kas bus su pensijų sistema. Ir kol kas, atrodo, kad bus nelabai kas. Jei anksčiau galėjai dalį pinigų pervesti ne į „Sodrą”, o į pensijų fondą, tai dabar tokios galimybės nebeliks. Sumokėsite viską „Sodrai”, sveikatai ir mokesčiams (t.y. beveik pusę ) atlyginimo ir jei liks – galėsite 4 proc. nuo atlyginimo pervesti į pensijų fondą. Trumpai tariant, valdžia jums leis su savo pinigais elgtis, kaip jūs norite. Koks kilniaširdiškumas! Aišku, ironizuoju. Dalį savo atlyginimo aš ir dabar galiu dėti į banką, investuoti ir t.t., ir tai nesivadina pensijų reforma.

Na gerai, uždirbate maždaug vidutinį 800 eurų atlyginimą, į pensijų kaupimo sąskaitą pasidedate po maždaug 4 proc., t.y. apie 30 eurų. Dar gaunate 2 proc. subsidiją iš valstybės – apie 16 eurų. Net jei pensijų fondas uždirba tik tiek, kad padengtų infliaciją, per 40 metų iš savo pinigų sukaupsite apie 22 000 eurų. Vis šis tas.

Jūs galvojate, kad savo sukauptus pinigus galėsite pasiimti? Valdžia mano kitaip. Jūs manote, kad jūsų sukaupti pinigai yra jūsų. Valdžia nesutinka su jūsų individualizmu. Valdžios akyse jūs esate tarsi menko proto padaras, kuris visą gyvenimą kauptus pinigus ištaškys tą pačią sekundę, kai atsiims.

Kalbu apie tai, kas techniniais terminais vadinama anuitetu. Politikai nori padaryti du dalykus. Pirma, įvesti privalomą anuitetą. Tai reiškia, kad jei sukaupėte pinigų ir išeinate į pensiją, savo santaupų negalėsite pasiimti. „Anuiteto privalomumas“ reiškia, kad savo sukauptus 22 000 eurų turėsite nunešti į kokį nors banką ar fondą, ten padėti, o bankas ar fondas jums kas mėnesį po kažkiek atseikės.

Antras dalykas, ką nori padaryti valdžia – liepti tuos pinigus nunešti... atgal į „Sodrą”. Kalbant techniniais terminais, valdžia nori padaryti, kad vienintelis anuiteto teikėjas būtų „Sodra”. Tai reiškia, kad savo sukauptus 22 000 jūs neštumėte ne į banką ar draudimo bendrovę, o į „Sodrą”. „Sodra” paimtų jūsų 22 000 ir kiekvieną mėnesį jums kažkiek atseikėtų.

Dabar yra žadama, kad jūsų 22 000 eurų būdami „Sodroje” nebus maišomi su kitais „Sodros” pinigais, kad net jei „Sodrai” pritrūks pinigų ateities pensininkams, jūsų 22 000 nebus liečiami, bus atskirame stalčiuje ir t.t. Žinant, kaip Lietuvos valdžia laikosi savo pažadų mokesčių mokėtojams arba būsimiems pensininkams, tikėti tokiais pažadais yra tolygu padiktuoti savo prisijungimo prie banko kodus telefonu. Po 20 – 30 metų niekas tų pažadų neatsimins.

Nereikia nė tų 20 – 30 metų. Juk dar 2003 m. valdžia žadėjo, kad ne į „Sodrą”, o į pensijų fondą galėsite pervesti 5,5 proc. Kur tie pažadai šiandien? Politikai tuos pažadus ne tik ignoruoja, bet atvirai niekina. Kaip tada tikėti, kad jūsų santaupos, prievarta padėtos į „Sodrą”, bus saugios?

Apsauga nuo pajamų

Kitas dalykas, jau beveik patvirtintas Seime, yra 27 proc. progresinio tarifo įvedimas pajamoms iš darbo santykių, viršijančioms „Sodros” lubas. Jei uždirbate maždaug 10 000 per mėnesį, tai pirmas euras virš 10 000 nebebus apmokestinamas „Sodros” tarifu (tačiau „Sodros” įmokos už pirmus 10 000 atlyginimo, t.y. apie 2000 eurų, mokėti reikės). Tačiau pirmas euras virš 10 000 bus apmokestinamas ne 20 proc., o 27 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. Kitaip tariant, nuo pirmo euro virš 10 000 nebemokėsite „Sodros”, tačiau mokėsite aukštesnį GPM’ą.

Čia, aišku, reikėtų atsiminti, kad net ir kas mėnesį mokėdamas po porą tūkstančių „Sodros” įmokų, toks dirbantysis negali tikėtis adekvačiai didelės „Sodros” pensijos. Dabartinėje sistemoje uždirbantis 10 000 „Sodrai” sumoka apie 4000 per mėnesį, tačiau jo pensija bus tik 600 eurų per mėnesį. Tad „Sodros” lubos arba įmokų apribojimas yra būtinas vien tam, kad sistema taptų teisingesnė.

Suprantu, kad 10 000 yra kosminiai pinigai. Lietuvoje žmonių gaunančių tokius atlyginimus turbūt yra keli šimtai. Tam, kad „Sodros” lubos būtų teisingos, jas reikėtų leisti žemyn, bent iki kokių 1500 eurų per mėnesį. Nes „Sodra” yra nesąžininga ne tik tiems, kurie uždirba labai daug, bet ir tiems, kurie uždirba vidutiniškai. Čia yra Lietuvos mokesčių sistemos yda. Nepaisant virkavimų apie viduriniosios klasės nebuvimą, būtent šios klasės užuomazgos yra apmokestinamos lyg jų sąskaitose vartytųsi milijonai.

Dabar kartu su „Sodros” lubomis stumiamas progresinis 27 proc. tarifas yra tikrų tikriausias Trojos arklys. Keli šimtai žmonių džiaugiasi „Sodros” lubomis ir skaičiuoja, kad „Sodros” lubos minus progresiniai lygu pliusas. Bet kur garantija, kad kitais metais, ar kitą kadenciją Seimas nenuspręs panaikinti „Sodros” lubų, o progresinį tarifą palikti? Tą jau rodo pastarųjų savaičių balsavimai Seime, kur komitetas sugeba balsuoti už progresinį tarifą, bet ne už „Sodros” lubas. Jei kažkas galvoja kad „Sodros” lubų įvedimas mainais į progresinį GPM yra pergalė, bijau, kad čia yra Pyro pergalė.

Kur garantijos kad progresinis GPM tarifas nebus išplėstas į visas pajamas, arba visiems žmonėms, o ne tik tiems, kas gauna „Sodros” lubas? Kur garantija, kad progresinis tarifas nebus pakeltas iki, tarkime, 30 proc. (kaip buvo siūlyta)? Kur garantija, kad progresinis tarifas nebus pradėtas taikyti tiems, kas uždirba 2000 eurų? Tokių pasiūlymų irgi buvo ir bus.

Nereikia monopolizuoti anuiteto ir jį atiduoti „Sodrai”. „Sodros” lubų reikia jau seniai. Progresinių mokesčių įvedimas yra nereikalingas, logiškai nesusijęs su „Sodros” lubomis. Tai yra patys tikriausi spąstai patikliems. Nes geradėjai politikai nori jus apsaugoti nuo jūsų pinigų.

Atgal