VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

11.08. NATO gynybos ministrai Briuselyje aptars Afganistano ir Aljanso vadovybės struktūros klausimus

 Trečiadienį Briuselyje susirinkę NATO šalių gynybos ministrai aptars planus stiprinti NATO misiją Afganistane, reaguojant į Rusijos keliamą grėsmę pertvarkyti Aljanso vadovybės struktūrą ir Šiaurės Korėjos branduolinę krizę.

Dvi dienas truksiantis ministrų susitikimas bus pirmasis aukšto lygio NATO susirinkimas nuo to laiko, kai rugpjūtį JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) paskelbė apie naująją strategiją Afganistanui. Joje kiek nutolstama nuo Afganistano valstybės kūrimo klausimo ir prioritetu tampa susidorojimas su teroristais.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas (Jens Stoltenberg) antradienį informavo, kad Aljansas savo karių skaičių Afganistane ketina padidinti nuo 13 iki 16 tūkst.
Apie pusę papildomų karių skirs JAV, o kitą pusę - likusios NATO narės.
Naujai į Afganistaną išsiųsti NATO kariai nedalyvaus aktyviose kovinėse misijose, o ir toliau mokys, padės ir patarinės Afganistano pajėgoms.
Aljanso šalių gynybos ministrai Briuselyje taip pat turėtų susitarti dėl plano sukurti naujas vadovybės struktūras, kurios leistų pagreitinti karių ir įrangos judėjimą per Atlanto vandenyną ir Europoje. Toks žingsnis - reakcija į augančią santykių su Rusija įtampą.
Be kita ko, į susitikimo darbotvarkę įtrauktas ir Šiaurės Korėjos klausimas. Jį planuojama aptarti ketvirtadienį vyksiančios vakarienės metu.

Atgal