VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

10.21. Atsistatydinantis R. Šimašius į savo vietą siūlo P.Auštrevičių

Liberalų sąjūdžio pirmininkas ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius penktadienį pranešė atsistatydinąs iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų. 

"Kartais reikia atsitraukti žingsnį atgal tam, kad vėliau galėtum žengti du į priekį" - sako R. Šimašius. Liberalo teigimu, beveik prieš pusantrų metų jis ėmėsi atsakomybės vesti Liberalų sąjūdį iš giliausios krizės.
"Buvo labai sudėtingi ir kartu labai įdomūs pusantrų metų man, kaip partijos pirmininkui. Ne kartą teko neigti oponentų gandus apie mūsų partijos mirtį. Negailėjau asmeninės reputacijos norėdamas įrodyti, kad nereikia klijuoti etiketės ant visos partijos, kai joje - daugybė patikimų, sąžiningų, idėjos vedinų žmonių", - savo socialinėje feisbuko paskyroje rašo R. Šimašius.
Iš Liberalų sąjūdžio pirmininko pareigų atsistatydinantis Vilniaus miesto meras tikina, kad per savo pirmininkavimo laikotarpį pavyko sutelkti liberalus bendram tikslui, pasiekti solidžią pergalę per pastaruosius parlamento rinkimus ir įdiegti tokį skaidrumo standartą, kokio neturi jokia kita partija.
R. Šimašiaus teigimu, "kad ir kaip keistai skambėtų vakarykščio VRK sprendimo kontekste, Liberalų sąjūdis yra skaidriausia partija Lietuvoje - tai sakau nė kiek neperdėdamas."
Visgi ne viską, anot R. Šimašiaus, pavyko padaryti: "Didžiausia spraga pasimatė ten, kur mažiausiai tikėjausi - artimoje komandoje."
Vilniaus meras prisipažino, kad nesitikėjo vakarykščio savo pavaduotojų Petro Auštrevičiaus, Vitalijaus Gailiaus ir Marcijono Urmono pasitraukimo iš pareigų ir pareiškimo, kuriame akcentuotas permainų liberalų partijoje poreikis.
"Man atrodo, tikiuosi, neteisingai, kad už skambių frazių tame pareiškime slepiasi noras atsiriboti, nusimesti atsakomybę, užsiimti stebėtojo, o ne sprendimų priėmėjo poziciją. Tas pareiškimas nėra vieno žmogaus spontaniškas sprendimas, o dalies vadovybės pasitraukimas, todėl nereaguoti negaliu."
R. Šimašius vylėsi, kad P. Auštrevičius imsis atsakomybės laikinai, iki pirmininko rinkimų, vadovauti partijai. Tai, anot R. Šimašiaus, būtų logiška po vakarykščio pareiškimo. 
Pasitraukęs iš liberalų pirmininko posto, R. Šimašius ketina visą dėmesį skirti einant Vilniaus mero pareigas. 
Apie savo pasitraukimą iš partijos pirmininko pareigų R. Šimašius prasitarė iš karto po nepalankaus Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimo dėl neteisėto 2016 m. Seimo rinkimų politinės kampanijos finansavimo. Liberalų partijos pirmininkas po VRK posėdžio pripažino, kad jau anksčiau buvo svarstytas poreikis partijos valdybai ir pirmininkui pasitikrinti pasitikėjimą.
Prokuratūra įtaria, kad Liberalų sąjūdis gavo naudos per partijos pirmininko, 2012-2016 metų kadencijos Seimo nario Eligijaus Masiulio ir partijos valdybos nario, Seimo nario Šarūno Gustainio galimai neteisėtą veiklą.
R. Šimašius ne tik gynėsi šių kaltinimų, teigdamas, kad tai buvusio Liberalų sąjūdžio valdybos nario Š. Gustainio, o ne visos partijos atsakomybė. Anot R. Šimašiaus, Taikomosios politikos instituto 2016 m. vesti mokymai, kuriuose dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio nariai, buvo įgyvendinti ne partijos, o Š. Gustainio iniciatyva. "Dabar, remiantis šia vieno asmens iniciatyva, bandoma nubausti visus 8 000 organizacijos narių. Jeigu VRK turi tokį tikslą, atidžiai seksime, ar jų principingumas atsispindės ir reaguojant į kitų partijų veiksmus keliant narių kompetenciją, kurie puikiai matomi viešumoje."
Ketvirtadienio vakarą išplatintame pranešime R. Šimašius, kvestionuodamas VRK sprendimą, teigė, kad toks principingas VRK sprendimas paliks dabartinį Seimą be partijų, "kadangi partijos narių mokymus ir kompetencijos kėlimą organizuoja visos partijos ir joms artimos organizacijos - net ir šiemet sprendžiant iš viešumoje pateiktos informacijos, tokių atvejų buvo daugybė”.
Dar prieš VRK sprendimą Liberalų sąjūdžio pirmininko komandą paliko europarlamentaras Petras Auštrevičius, Seimo narys Vitalijus Gailius bei Marcijonas Urmonas. 
Pasitraukę politikai savo apsisprendimą grindė Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžiui reikalingų greitų ir ryžtingų permainų būtinumu. Jie taip pat akcentavo, kad lieka ir toliau įsipareigoję piliečiams, rinkėjams ir vienminčiams. Politikai pabrėžė, kad partijos vadovybės požiūris į esamą situaciją privalo keistis. 
Partijai pritaikius šiurkštų finansavimo įstatymo pažeidimą, nebeskiriamas dotacijos pusmetinis dydis ir jo dalis paskirstoma kitoms politinėms partijoms.
Liberalų sąjūdžiui gresia netekti 395 tūkst. eurų pusmečio dotacijos. Liberalų sąjūdžio pirmininkas R. Šimašius sako, kad partija skųs teismui VRK sprendimą.

Atgal