VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08.07.JAV prezidento Trampo anti-imigracinė politika

Ramūnas Alaunis

Tiek JAV, tiek Europos žiniasklaida didele apimti neigiamai nušvietė prezidento Trampo JAV migracijos politiką – kovą prieš nelegalius migrantus ir taip vadinamus „pabėgėlius“.

Trumpo anti-imigracinė politika nebuvo jokia staigmena. Atkreiptinas dėmesys, kad dar 2015 metų gruodžio 14 tuometinis verslininkas Donaldas Trampas ragino laikinai uždrausti Musulmonų imigrantams įvažiuoti į JAV.[i] Tuo pačiu metu būsimasis prezidento Trampo administracijos JAV ambasadorius Izraeliui tuometinis bankroto teisininkas Friedmanas taip pat išreiškė savo stiprų palaikymą „drausti įvažiuoti visiems Musulmonams, kurių žodžiai ar veikla kelia bent mažiausią terorizmo grėsmę“.[ii]

Tad praėjus dviems metams pradėjus eiti prezidento pareigas Donaldas Trampas pirmiausiai pasirašė įsaką neribotam laikui uždrausti žmonių bėgančių iš Sirijos įvažiavimą į JAV, laikinai įšaldyti kitų pabėgėlių įvažiavimą ir draudimą įvažiuoti piliečiams iš septynių daugiausia musulmoniškų šalių 90 dienų laikotarpiu.[iii] Pasak Trampo, ši priemonė skirta užkirsti kelią teroristams patekti į JAV. Pabėgėlių priėmimas sustabdytas 120 dienų. Sirijos, Irako, Irano, Sudano, Somalio, Jemeno ir Libijos piliečiams uždrausta patekti į  JAV 90 dienų. Nors įsake nėra išvardytos šios šalys, tačiau nurodo įstatymą, kuris apima šias septynias šalis.[iv] Žiniasklaida bandė susieti prezidento Trampo „pabėgėlių politiką“ su jo verslo interesais (tariamai neįtrauktos tik tos šalys, kuriose Trumpas darė verslą),[v] nukreipiant visuomenės dėmesį nuo fakto, kad prezidento Trumpo įsako paliestos septynios šalys yra būtent tos pačios šalys į kurias dar nuo 1990-ųjų nusitaikė Vašingtono specialieji interesai.

JAV interesai prieš šias šalis nurodytas prezidento Trampo įsake veda mus atgal į 1991 metus. 2007 metais JAV atsargos generolas Wesley K. Clarkas kalbėdamas „Flora TV“ pokalbių laidoje atskleidė Vašingtono karinę darbotvarkę, kuomet 1991 metais tuometinis JAV Gynybos sekretorius Paulas Wolfowitzas atskleidė generolui Clarkui JAV karo planus Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje. „Mes ketiname pulti ir sunaikinti vyriausybes septyniose šalyse per penkerius metus. Mes ketiname pradėti karą prieš Iraką, tada mes ketiname pereiti prie Sirijos, Libano, Libijos, Somalio, Sudano ir Irano, - (karas) septyniose šalyse per penkerius metus,“ sakė tuometinis JAV Gynybos sekretorius Paulas Wolfowitzas.[vi]

Tad tai ne sutapimas, kad po tiek metų tiek ankstesni prezidentai G. W. Bušas, tiek dabartinis JAV prezidentas Donaldas Trampas nusitaikė beveik į tas pačias daugiausia musulmoniškas šalis. Tačiau prezidento Trampo įsakas tiesiogiai neliečia valstybių, iš kurių paskelbti lėktuvų pagrobėjai Rugsėjo 11 buvo užgrobę lėktuvą: 15 iš 19 pagrobėjų buvo kilę iš Saudo Arabijos, 2 iš Jungtinių Arabų Emyratų, 1 iš Egipto ir vienas iš Libano. Tačiau Saudo Arabija nėra įtraukta į šį sąrašą.

Trampo pradėta vykdyti anti-imigracinė politika sukėlė daug triukšmo. Todėl 2017 kovo mėnesį prezidentas Trampas išleido įsaką šiek tiek keičiantį jo prieštaringus kelionių apribojimus, kurie buvo įvardinti kaip „draudimai musulmonams." Iš šio sąrašo buvo išbrauktas Irakas,[vii] greičiausiai dėl JAV interesų proamerikietiškojo Kurdistano regione. Kitos trys pagrindinės šalys - Iranas, Sirija ir Sudanas ir toliau liko šiame draudžiamų įvažiuoti į JAV sąraše, kaip „valstybės - terorizmo rėmėjos“.[viii] Jungtinių Valstijų laikomos priešiškos šalys Libija ir Jemenas yra laikomos terorizmo rėmėjomis dėl šių šalių vyriausybių nesugebėjimų kovoti su terorizmu. Panašiai yra ir su Somaliu. Sirijos pabėgėliai jau nėra atskirai išskirti šiame sąraše. Prezidento Trampo įsakas paaiškina, kad šios šalys buvo atrinktos remiantis ne jo, bet buvusio prezidento Barako Obamos administracijos sprendimu, remiantis kuriuo buvo nurodyta, kad asmenys, atvykstantys į JAV iš šių šalių kelia didžiausią grėsmę JAV saugumui.

Taigi, žiniasklaidos viešoji nuomonė nukreipia visuomenės dėmesį nuo fakto, kad Trampo „pabėgėlių politika“ Vakarų žiniasklaidos įvilkta į „rasistinius“ ir „diskriminacinius“ migrantų politikos rūbus yra tik ankstesnių JAV prezidentų politikos tęsinys.

 



[i] Jenna Johnson. „Trump calls for ‘total and complete shutdown of Muslims entering the United States’.“ The Washinbgtn Post. December 7, 2015

https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2015/12/07/donald-trump-calls-for-total-and-complete-shutdown-of-muslims-entering-the-united-states/?utm_term=.7f19f3b25131

[ii] David Friedman. „Here's a compromise: Ban assault rifles and screen assaulting Muslims.“ Arutz Sheva 7: Izrael National News. December 14, 2015.

http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/18066

[iii]Donald J. Trump. XLV President of The United States: 2017 - present. 76 - Executive Order 13769—Protecting the Nation From Foreign Terrorist Entry Into the United States. January 27, 2017.

http://www.presidency.ucsb.edu/ws/index.php?pid=122529

[iv]Shannon Pettypiece  and Michelle Jamrisko. „Trump’s Order on Refugee Limits Draws Iran Retaliation Threat.“ Bloomberg. January 28, 2017.

https://www.bloomberg.com/politics/articles/2017-01-27/trump-enacts-new-vetting-for-foreigners-entering-the-u-s

[v]Caleb Melby, Blacki Migliozzi and Michael Keller.„Trump’s Immigration Ban Excludes Countries With Business Ties.“ Bloomberg. January 27, 2017.

https://www.bloomberg.com/graphics/2017-trump-immigration-ban-conflict-of-interest/

[vi] Wesley Clark: „Wesley Clark: A Time to Lead.“ Flora TV. 2007.

http://library.fora.tv/2007/10/03/Wesley_Clark_A_Time_to_Lead

[vii]Fox News. „Text of Trump's revised immigration order.“ March 06, 2017.

http://www.foxnews.com/politics/2017/03/06/text-trumps-revised-immigration-order.html

[viii]U.S. Department of State. State Sponsors of Terrorism. 2017.

https://www.state.gov/j/ct/list/c14151.htm

Atgal