VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

05.30. Suomijos prezidentas sieks būti perrinktas antrai kadencijai

 Europą palankiai vertinantis konservatorius Suomijos prezidentas Saulis Nynistė (Sauli Niinisto) pirmadienį paskelbė planus 2018 metų sausį vyksiančiuose šalies prezidento rinkimuose siekti antrosios kadencijos, informuoja naujienų agentūra AFP.
68 metų amžiaus S. Nynistė pirmajai kadencijai išrinktas 2012 metais, kai Suomija kentėjo nuo didžiulės ekonominės krizės. S. Nynistei einant Suomijos finansų ministro pareigas (1996-2003 m.), šalis prisijungė prie euro zonos. 

Dėl vykdomos griežtos taupymo programos, 2015 metais Suomija išbrido iš krizės ir šiuo metu išgyvena atitinkamą pakilimą - 1,6 proc. augimą pirmąjį ketvirtį ir nedarbo lygio sumažėjimą žemiau 9 proc. ribos. 

Suomijos prezidentas reporteriams sakė, kad antros prezidento kadencijos sieks ne kaip partijos Nacionalinė koalicija atstovas, o kaip nepriklausomas kandidatas. Jis teigė norįs būti išrinktas remiantis populiariąja Suomijos peticijų sistema. Pagal ją bet kuris Suomijos pilietis gali tapti kandidatu, jei surenka 20 tūkst. parašų, bet nėra jokios politinės partijos narys. 

"Myliu šią šalį (...). Aš noriu išsiaiškinti, kiek iš tiesų paramos sulaukiu iš suomių", - teigė prezidentas. 

Rodos, kad jau dabar S. Nynistė būtų rinkimų favoritas. Naujausios valstybinio transliuotojo "YLE" atliktos apklausos duomenys rodo, kad 52 proc. suomių norėtų, jog S. Nynistė šalį valdytų antrą kadenciją.

Dviejų vaikų tėvas S. Nynistė per automobilio avariją 1995 metais neteko savo žmonos. 2004 metais politiko vos nepražudė cunamis Tailande, tačiau jis išgyveno ir, įkopęs su jauniausiu sūnumi į medį, išgelbėjo jam gyvybę. Vyresnis sūnus išsigelbėjo užsiropštęs ant viešbučio stogo. 

Po penkerių metų - 2009-aisiais - S. Nynistė vedė savo partijos atstovę spaudai Dženi Haukio (Jenni Haukio). Ji yra 29 metais jaunesnė už S. Nynistę.
 
Atgal