VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

04 15. JAV raketų atakos prieš Siriją - pasiruošimas nuversti prezidentą Asadą

Ramūnas Alaunis

2017 m. balandžio 7 dieną iš Viduržemio jūroje esančių dviejų JAV karo laivų buvo paleistos 59 sparnuotosios raketos Tamohawk į Sirijos Al Shayrat karinę oro bazę. Kiekvienos tokios sparnuotosios Tomahawk raketos vertė yra 1,41 mln. JAV dolerių. Bombardavimo dulkėms dar nenusėdus daugelis žmonių įdėmiai toliau seka įvykius Sirijoje. Vakarų žiniasklaidos perduodama informacija apie Siriją yra labai iškreipta ir šališka. JAV prezidentas Trumpas kvietė prisijungti visas civilizuotas tautas užbaigti kruviną karą Sirijoje.

Kas palaikė šią JAV karinę agresiją?

Pasak JAV senatoriaus John McCaino, tai buvo „svarbus pranešimas" Sirijos prezidentui Assadui ir Rusijai. JAV atakas gyrė Ahrar Al-Sham, Tahrir Al-Sham (AlQaeda) and Islamo Valstybės“ (ISIS) atstovai privačia telegrama. Izraelio ministras pirmininkas pagyrė prezidento Trumpo sprendimą atakuoti Sirijos karinę oro bazę, iš kurios anksčiau pakilę Sirijos kariniai lėktuvai numušė Izraelio naikintuvą. „Stiprų palaikymą“ išreikė ir Australijos vyriausybės ministras pirmininkas Malcolmas Turnbulas. Pati gi Hillary Clinton ragino vykdyti šią ataką. JAV atakas prieš Siriją pritarė ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kokia JAV atakų padaryta žala?

Sirijos nacionalinė naujienų agentūra skelbia, kad per JAV atakas žuvo devyni civiliai, tarp jų keturi vaikai. Sirijos karinė vadovybė patvirtino, kad per JAV atakas žuvo šeši kariškiai. „JAV agresija yra visų tarptautinių normų pažeidimas ir bandymas susilpninti Sirijos kariuomenės kovinį pajėgumą kovoje su teroristų grupėmis," buvo rašoma Sirijos karinės vadovybės pranešime. Rusijos šaltiniai teigia, kad tik 23 iš 50 Tomahawk raketų pasiekė savo tikslą - Al Shayrat aerodromą, sunaikinti sandėliai, mokymo patalpos, valgykla, šeši "MiG-23 lėktuvai remonto angaruose ir radarų stotis.

Kad ir kokie būtų pavienės JAV karinės operacijos metu padaryti nuostoliai, jie turi potencialą sukelti dar didesnę žalą atsižvelgiant į pasaulinius įvykius. Ypač svarbus bus Rusijos atsakas.

Oficialiame pareiškime Maskva ataką pavadino „agresijos aktu prieš JT valstybę narę" ir paragino už surengti nepaprastąjį posėdį JT Saugumo Taryboje. Kiti pranešimai cituojant Kremliaus atstovas, kuris sako, kad V. Putinas mano, kad ataka buvo padaryta pagal "sufabrikuotus pretekstu."

Ar tikrai Sirijos vyriausybė panaudojo cheminį ginklą prieš savo žmones?

Karo kurstytojai ir jiems pritariantys jau ne vienus metus teigia, kad Sirijos prezidentas Asadas yra „didžiausias diktatorius ir žudo savo žmones naudojant cheminį ginklą.“

JAV sparnuotųjų raketų atakos prieš Siriją, buvo JAV atsakas į Amerikos politikų įsitikinimu - Sirijos vyriausybinių pajėgų cheminio ginklo panaudojimą prieš civilius.

Tačiau, kaip teigia buvęs CŽV darbuotojas Scottas Hortonas, žvalgybos bendruomenė ir kariškiai tikrai žinojo, kad žvalgybos surinkta informacija rodo, kad cheminę ataką įvykdė tikrai ne Sirijos prezidento vyriausybinės pajėgos. Šią poziciją dar labiau sustiprino buvusio CŽV karininko Ray McGoverno interviu, dėl kurio JAV TV naujienų kanalas Fox News net bandė įvesti cenzūrą internete. McGovernas sako, kad jo kariniai šaltiniai rodo, kad Sirijos vyriausybės oro antskrydžiai šiaurės vakarų Sirijos Idlibo provincijoje sudavė smūgį chemijos gamyklai, kurio metu nutekėjo nuodingos medžiagos nuo kurių žuvo šimtai Khan Sheikouno miesto piliečių.

Ankstesnis JAV prezidentas Obama „sukilėlių“ įvykdytomis cheminėmis atakomis taip pat siekė apkaltinti Asado vyriausybę ir brėžė „Raudoną liniją“. Kad būtų išvengta tokių kaltinimų ateityje, 2014 metais Sirijos vyriausybė sunaikino savo cheminio ginklo atsargas.

Po šių JAV atakų sparnuotąsias raketas gaminančios bendrovės Raytheon akcijų vertė biržoje pakilo 2,1 proc. Biržoje pakilo naftos kaina daugiau kaip 2 proc.

Taigi, matome kam naudingos cheminės atakos. Tikrai ne Sirijos prezidentui Asadui.

Apie JAV atakas buvo iš anksto pranešta

Buvo kalbama, kad JAV apie būsimą raketų ataką neoficialiai iš anksto pranešė Rusijos ar Sirijos atstovams.

JAV Gynybos ministerijos atstovas kapitonas Jeffas Davisas patvirtino, kad "Rusijos pajėgos buvo įspėtos iš anksto apie būsimą ataką naudojant JAV-Rusijos įkurtą karštą liniją skirtą konfliktams išvengti. JAV karinės operacijos planuotojai ėmėsi atsargumo priemonių, siekiant sumažinti Rusijos ar Sirijos personalo darbuotojų esančių aerodrome nuostolių riziką."  JAV-Rusijos karštoji linija buvo įkurta 2015 metais pasirašius Abipusio Supratimo Memorandumą. Tačiau šiame Memorandume nenurodoma, kad turi būti dalinamasi karine informacija, kokie taikiniai bus atakuojami. Bet akivaizdu, kaip Pentagono atstovo kapitono Daviso pareiškime teigiama, ši informacija šį kartą buvo perduota per ryšio priemones.

Rusija, Sirija, Iranas ir Irakas 2015 rugsėjo mėnesį įsteigė taip vadinamą „RSII koaliciją" dalintis žvalgybos duomenimis ir sukurti bendrą informacijos centras siekiant bendromis jėgomis sunaikinti „Islamo Valstybės“ teroristinę organizaciją (ISIS).

Taigi, JAV Gynybos ministerija iš anksto informavo Rusiją apie būsimą raketų ataką Sirijoje. Rusija keičiasi šia informacija su Sirija, Iranu ir Iraku. Turėdama jungtinį žvalgybinės informacijos centrą neabejotina, kad Rusija šią informacija apie būsimas JAV atakas perdavė Sirijos vyriausybinėms pajėgoms.

Tai tampa svarbu, kai žiūrime į tai, kokius taikinius JAV raketos pasiekė arba nepasiekė Sirijoje. Per JAV raketų atakas nebuvo pažeistas Sirijos karinės oro bazės lėktuvų pakilimo takas, o bazės veikla buvo atnaujinta po 24 valandų. Kaip rašė žiniasklaida, oro bazės pakilimo takas nebuvo taikiniu.

Rusijos pusė sako, kad tik 23 iš 59 raketų pasiekė savo taikinius, t.y. pataikė į Sirijos karinių oro pajėgų bazę. Anoniminiai Pentagono atstovai sako, kad visos raketos, išskyrus vieną pasiekė savo taikinius.

Rusijos žiniasklaidos internetiniai tinklapiai greitai paskleidė žinią, kad mažiau nei pusė JAV paleistų raketų pasiekė Sirijos karinę oro bazę. Gal naivūs ar nieko apie tokio tipo ginklus neišmanantys žmonės tuo ir patikėjo. O kur dingo kitos didelio taiklumo raketos? Tikrai ore nepasiklydo.

Taigi, viena JAV ataka kaip izoliuota karinė operacija prieš Sirijos karinę oro bazę, turėjo mažai įtakos Sirijos vyriausybės kariniams pajėgumams.

Rusijos atsakas

Net jei ir Rusija ar Sirija slapta leido įvykti JAV raketinėms atakoms, kad būtų šiek tiek sumažintas politinis – karinis spaudimas reaguojant į faksifikuotą cheminio ginklo „panaudojimą“ Sirijoje, tačiau įvykių raida pakrypo rizikinga linkme.

Rusija laikinai sustabdė su JAV sudaryta Abipusio Supratimo Memorandumą dėl skrydžių saugumo. O tai reiškia, kad sekantį kartą apie JAV planuojamas atakas ar oro antskrydžius nebus iš anksto pranešta Rusijos karinei vadovybei kad ši galėtų atitraukti savo karius nuo bombarduojamų objektų.

AFP/„Scanpix“ nuotr. / Sparnuotoji raketa „Tomahawk“ kyla iš JAV laivo

Rusijos gynybos ministerija jau pažadėjo įgyvendinti „palaikymo priemones sustiprinančias ir padidinančias Sirijos ginkluotųjų pajėgų oro gynybinių sistemų veiksmingumą."

Rusija nusiuntė pažangiausią Juodosios jūros laivyno fregata „Admirolą Grigorjevičių“ į Viduržemio jūrą, į tą pačią vietą, kurioje vis dar ten esantys laivai „USS Porter" ir „USS Ross“ paleido sparnuotąsias raketas į Siriją.

 „RSII koalicijos" – Rusijos, Sirijos, Irano ir Irako Jungtinis karinės vadovybės centras paskelbė pareiškimą: „Tai, ką Ameriką įvykdė karinės agresijos būdu Sirijoje yra raudonos linijos peržengimas. Nuo šiol mes atsakysime jėga į bet kokį agresorių ar bet kokį raudonųjų linijų peržengimą nepaisant to, kas yra agresorius, ir Amerika gerai žino mūsų gebėjimą tinkamai reaguoti į pažeidimą."

Rusijos žiniasklaida, kuri išplatino šį pareiškimą vėliau tai paneigė, nurodant priežastį, kad toks pareiškimas „nebuvo paskelbtas Kremliaus oficialiame tinklapyje“.

JAV prezidentas Trampas, JAV Valstijų sekretorius Tilersonas ir visa JAV prezidento administracija laikosi melagingos pozicijos, kad prieš artėjančias taikos derybas cheminę ataką Khan Sheikouno mieste įvykdė Sirijos prezidentas Asadas.

JAV pakeitė karinius planus Sirijoje?

Likus savaitei iki JAV atakų viskas atrodė pakryps į priešingą pusę. JAV senatorius Johnas McCainas įsiuto, kai kovo 31 dieną JAV Valstijų sekretorius Rexas Tillersonas drąsiai teigė, kad Sirijos žmonės turėtų nuspręsti savo prezidento Asado likimą, ISIS teroristų vadinamų „sukilėliais“ sutriuškinimas artėjo prie pabaigos. Būsimos taikos derybos turėjo galutinai užbaigti šešis metus trunkantį karą siekiant nuversti Sirijos vyriausybę. JAV prezidento administracija atvirai skelbė, kad JAV prioritetas jau „nėra nuversti Sirijos prezidentą Asadą.“ O po savaitės balandžio 6 dieną JAV Valstijų sekretorius jau pareiškė, kad Asadas turi palikti prezidento postą. JAV prezidento Trampo paskirta ambasadorė Jungtinėms Tautoms Nikki Haley jau pareiškė, „kol nebus nuverstas Sirijos prezidentas Asadas, ji nemato politiniam sprendimui krizei Sirijoje išspręsti.

 Taigi, kas atsitiko, kad taip greitai JAV pakeitė savo planus Sirijoje ir nubrėžė „Raudoną liniją“ Asado vyriausybei? Nieko ypatingo. Tiesiog Trampas tęsia ankstesnių JAV prezidentų politiką ir siekia nuversti Sirijos prezidentą Asadą. Šioje vietoje jokie tarptautiniai nepriklausomi cheminio ginklo panaudojimo tyrimai Amerikai nereikalingi.

„Raudona Linija“ Asado vyriausybei, žalia ISIS teroristams?

Nors lieka neaišku, kas inscenizavo šią parodomąją JAV ataką – Rusija ar Sirija, tačiau vienas dalykas jau dabar yra aiškus: Sirijos prezidentui Assadui nebus leista likti valdžioje Sirijoje. Jei Sirijos armija savo žemėje iki paskutinio nugali CŽV remiamą „Islamo Valstybės“ kovotoją pasivadinusi „sukilėliu“, ar net jei pasaulio bendruomenė pasirašytų taikų susitarimą leidžiantį užbaigti teroristų sukilimą Sirijoje, karui precedentas jau yra: CŽV arba ISIS turėtų surengti dar vieną cheminio ginklo provokacinę ataką, cheminio ginklo panaudojimu apkaltinti Sirijos prezidentą Assadą, o tai didelė rizika išprovokuoti karą tarp dviejų branduolinių valstybių – JAV ir Rusijos. JAV neo-konservatorių statytinis prezidentas Trampas mielai pasirašyti po bet kokiu priešais jį esančiu prezidentiniu įsaku, net jei tai būtų ir JAV karinės invazijos prieš Siriją įteisinimas.  

Rusijos „Raudona linija“ – tikroji ar parodomoji?

Taigi, Rusijos prezidento Putino „Raudona linija“ nieko nereiškia arba tik parodomąjį varžymąsi tarp branduolinių supervalstybių, be konkrečių praktinių karinių veiksmų Arba, jei Rusija adekvačiai reaguos, tai ves links plataus mąsto karinės konfrontacijos tarp JAV vadovaujamo NATO aljanso ir Rusijos.

Tačiau, jau dabar aišku, kad išeiti iš Sirijoje susidariusios situacijos be dar didesnių karinių veiksmų bus labai sunku. Išvengti karo kokiais kitais būdais praktiškai jau nebeįmanoma.

 


 

Atgal