VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

02 25. Nekaskite kitiems duobės, patys stovėdami ant duobės krašto

Vaclovas Volkus

Daugiau kaip du nepriklausomo gyvenimo dešimtmečius valdžių politinę švytuoklę konstravę politikai kairę - dešinę, kairę - dešinę prišvytavo 15,5 milijardų valstybės skolą, arba 40, 14 proc. BVP, iš Tėvynės iššvytavo vieną milijoną jaunų, darbingų žmonių, palikę moralinį nuosmukį ir siaubingą socialinę atskirtį tarp saujelės turčių ir didžiulės šalies daugumos skurstančių, o baisiausią - žmonių priešpriešą ir neapykantą valdžiai keliauti valstybės egzistencijos pavojų.

Išeidamas 11-tas Seimas paliko ne tiek gerų, kiek begalę blogų darbų. Pūstas melas, kad priėmus Eurą kainos nekils, kad krizė nugalėta - investicijos augs, kad ekonomika auga, kyla gamyba, gyvenimas gerėja, bet... eilinis darbo žmogus to nejaučia. 640 tūkstančių galą su galu vos tesuduria. Apmokestinamas net skurdas, o pinigų vis trūksta. Kur jie dingsta, -klausia eiliniai žmonės?

Tokią politinę atmosferą pasitiko Seimo rinkimai. Seimas, buvusi vadinamų socialdemokratų su DP ir Teisės ir Teisingumo partijų vyriausybė atsidūrusi politinės krizės, nešvarių rankų skandalais, seimūnų kyšiais skeryčiojosi prieš prezidentės pastabas.

Tauta pasakė gana: su naujais Seimo rinkimais siejusi viltis, kad gyvenimas turėtų pagerėti. Tuo labiau susipažinusi su "valstiečių ir žaliųjų sąjungos" programa, rėmė jos deklaruojamą įvesti valstybėje tvarką, apriboti valdančiųjų privilegijas, Seimo ir valdininkijos skaičių.

Tauta neklydo matydama, kad negalima pakeisti praeities, bet galima pakeisti ateitį, ir pakeitė, iš 141 net 77 išrinkti nauji Seimo nariai, iš jų net 56 mandatus gavo "Valstiečių ir žaliųjų sąjunga". Visišką fiasko - (sužlugimą, smukimą) patyrė prorusiška Darbo partija (jo vadovai V.Uspaskich ir V.Gabšys už kriminalinį nusikaltimą buvo nuteisti). Save vadinantys, susikūrę komunistiniais pagrindais, socialdemokratai, išdavė pagrindinius šios partijos programinius principus į socialliberalizmą, garsėję savo "zadanijomis" neteko savo pirmaujančios padėties Seime. Dėl nesėkmės atsistatydino "Tvarkos ir Teisingumo" partijos pirmininkas R.Paksas. Tai visas buvęs valdančiųjų partijų koalicijos žiedas, jos parazitų nuniokotas, nuvyto, nusvirus galva atsidūrė politikos paraštėje. Net 82 neišrinkti į naują Seimą seimūnai, praradę tautos pasitikėjimą, pasiskyrę 1,4 mln. eurų išeitinę pašalpą - paliko nerūpestingas, be atsakomybės seimūnų kėdes.

Buvę koalicijos valdantieji sunerimo, ir buvo už ką sunerimti. Buvo gerai, kada silpnas premjeras, išsigimusi valdančioji socialdemokratų partija, neturėjo politinės valios kada galima buvo nebaudžiamai šeimininkauti, tik viena bėda trukdė - prezidentė D.Grybauskaitė, vis ragino, vis reikalavo, vis kvietė į prezidentūrą aiškintis, o kokia ji bloga, tik pažymas rašo, nors agentų pavardes spėjo užslaptinti.

Rinkimus triuškinančiai laimėjusi "Valstiečių ir žaliųjų sąjunga", vadovaujama R.Karbauskio, žadėjusi sistemos pertvarką, valdžios senbuviai pasitelkę palankią LRT vienminčių vadovybę, nelaukdami net tradicinių 100 dienų, dar neatslūgus šokui perėjo į puolimą.

Vos tik paaiškėjus Seimo rinkimų rezultatams, televizijos ekrane pasirodė "visa žinantis, išmanantis" žurnalistas Ed. Jakilaitis su savo ruporais R. Valatka, V.Bruveriu, P.Gritėnu, siekdami viešai sužlugdyti ne bet kaip, o per žmogaus vadovo menkinimą, žeminimą, o patiems išrinktuosius apšaukti „neišmanėlių banda“. Vėliau pavieniai televizijos žiūrovų akyse buvo pasišaipyta iš sąjungos vadovų, kas sukėlė žmonių pasipiktinimą. Prieš kelias savaites susirinkę tie patys žinovai Ed. Jakilaitis, Bruveris, P.Gritėnas, pakeitusi į pagalbą televizijos ekrane vienminčiai vienos nuomonės: "R. Karbauskis, tai Putino variantas Lietuvoje, jo partija - prorusiška, jos vadovai palankūs rusams, be politinės nuovokos, galiausiai anot R.Valatkos, - "prisidirbo kelnes". Jokio geranoriškumo, tik pučiamas, kaip minėjau, vienos moters brangiais kailiniais, ir važinėjančios nevaldišku brangiu automobiliu skandalas, užgožiantis esmę - lyg nebūtų tokių problemų sunuomojamais automobiliais, Butkevičiaus, Kreivio automobiliai nuomojami iš artimųjų privačių įmonių. Lyg nebūtų rimtų problemų - skurstančių pensininkų, gyvenančių ir dirbančių ant skurdo ribos slenksčio, didžiulio socialinio atskyrio, mokesčių reformos problemos, lyg nebūtų esamu metu išlendančių grobstymų užkardinimo, lyg nebūtų apie ką rimtai rašyti. Siekiama suskaldyti valstiečių ir žaliųjų sąjungą, su kūju įkalti pleištą tarp valdančiosios jos viršūnės žmonių, siekiama tais visais veiksmais, skandaliukais organizuoti R.Karbauskiui apkaltą. Nepavyks ponams ir jų liokajams!Greičiau sulauksite, gerbiami liberalai ir kiti už milijonines aferas daugiau kaip apkaltos... Rinkėjai laukia teisėsaugos ir teismų principingų sprendimų.

Provincijos žmonės - darbo valstiečiai, tiki savo išrinktųjų valstiečių - žaliųjų sąjungos siekiais, remia juos, ir kovos už tuos siekius, kaip kovojo jų tėvai su dalge, ir partizaninėje žaliukų kovoje su automatu už laisvę, kalbą, žemę maitintoją... 

Atgal