VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

10 29. Ar vagys ir sukčiai vėl sudarys Vyriausybę?

Ričardas Simonaitis

Rinkimų rezultatais, atrodo, džiaugiasi tauta, prezidentai D.Grybauskaitė, V.Adamkus. Žmonės džiaugiasi, balsavę už permainas Valstybėje, savo balsus atidavę už “Valstiečių ir žaliųjų sąjungą” bei už Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų partijos atstovus. Būtent juos ir įpareigojo dirbti Tėvynės labui. Valstiečiai, gavę 56 mandatus, džiaugėsi savo pergale ir žadėjo daug permainų. Tėvynės sąjunga su krikščionimis demokratais gavo 31 mandatą. Atrodytų, tautos pasitikėjimas yra akivaizdus. Tauta iš Seimo eliminavo vagis darbiečius, sukčius tvarkiečius bei socialdemokratus. Seimas atsinaujino net 81 naujai išrinktu nariu. Socialdemokratai Seime prarado daugiau nei pusę savo narių. Tačiau R.Karbauskis į naujai sudaromą koalicinę vyriausybę kviečia tartis ne konservatorius, o sukčius ir vagis socialdemokratus. Koks paradoksas!

Socialdemokratų ministras pirmininkas A.Butkevičius Vilkaviškio apygardoje triuškinančiai pralaimėjo „Valstiečių ir žaliųjų sąjungos“ jaunam atstovui K.Smirnovui tuo įrodant, kad socialdemokratų kadencija jau baigėsi. Tauta pareiškė nepasitikėjimą A.Butkevičiui, o štai R.Karbauskis jį jau kviečia sudaryti bendrą vyriausybės koaliciją. Kas tai per politika? Tauta aiškiai davė suprasti, kad naujai išrinktoji dauguma turi daryti permainas valstybės valdyme. Ir šią daugumą sudaro dvi pirmąsias dvi vietas gavusios partijos. Tad kokios permainos gali būti su tais, kuriuos tauta nurašė, kaip netinkančiais valdyti valstybę? Įdomu, ką galvoja naujieji nariai D.Kepenis, P. Urbšys, S.Skvernelis, kuriuos laikiau labai sąžiningais ir dorais Lietuvos piliečiais, kaip jie galės pritarti tokiai keistai R.Karbauskio pozicijai? Kaip jie galės dirbti sąžiningai su labai nesąžiningais socialdemokratais, ar nesigaus taip, kad nepraėjus nė metams, tokia koalicija subyrės? Juk Tauta aiškiai pasakė – sukčiai turi likti už borto.

Kaip atsvara R.Karbauskiui - Gabrielius Landsbergis, visą laiką kartoja, kad su socialdemokratais nedalyvaus nei derybose, nei koalicijoje. Žmogus laikosi tautai duoto žodžio - su banditėliais nebendrauti. Tad kodėl R.Karbauskis nori išduoti savo rinkėjus? Socialdemokratų partijos buvę ministrai ir viceministrai bei daugumos savivaldybių merai, kaip R.Malinauskas ir daugelis kitų, jau seniai įrodė, kokie jie yra korumpuoti ir pavojingi Lietuvai. Ministrai Kęstutis Trečiokas, Juozas Oleka, dar kiti, save parodė iš labai blogos pusės – daug žalos padariusiais mūsų valstybei. Deja, visi jie vėl derasi dėl postų. Nejaugi R.Karbauskis ir kiti partijos nariai nesupranta, kad tai jau yra nusikalstama veika? Keista klausytis, kaip P.Urbšys bando aiškinti, kad su jais lengva derėtis, jie sukalbamesni, negu Tėvynės sąjungos atstovai. Sveiku protu sunku suprasti, kad jis nori pateisinti nusikaltimus valstybei padariusius socialdemokratus. Juk jiems ką bepasiūlytų valstiečiai ir žalieji, sutiks su viskuo, kad tik patektų į koaliciją. Pagaliau, kodėl žurnalistai tyli dėl tokios aiškios aferos?

 Gabrielius Landsbergis laikosi tautai duoto žodžio

Keisčiausia yra ir tai, kad net prezidentai nemato čia nieko blogo, ir tyliai sutinka su šia blogybe. Vienintelis apžvalgininkas Rimvydas Valatka pasijuokė iš valstiečių ir žaliųjų, kad jie, gavę daugumą, nežinos ką su ja daryti. Ir tai, atrodo, yra tiesa. R. Karbauskis kažko bijo. Prisižadėjęs daryti permainas, yra pasimetęs. Jis bijo tautos duoto pasitikėjimo daryti permainas. Bet, matyt, bijo ir Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų partijos narių sakomos tiesos – „su vagimis į koaliciją mes neeisime“. R.Karbauskis supranta, kad jo sukurpta partija yra nevienalytė ir gali bet kada subyrėti. Matyt, kad šito labiausiai ir bijo. Sudarydami vyriausybės koaliciją su banditėliais socialdemokratais, kuriuos tauta išeliminavo iš vyriausybės postų, rinkėjai, eilinį kartą gali būti apgauti? O čia jau reikia kalbėti apie valstiečių ir žaliųjų partijos narių moralumą, apie moralią politiką. Po tokių derybų, jeigu jos įvyktų – o jos jau vyksta, tautos suteiktas mandatas valstiečiams ir žaliesiems gali prarasti bet kokią vertę. Rinkėjai, balsavę už šią partiją, turi suklusti ir prisiimti atsakomybę už neteisėtus savo išrinktųjų veiksmus. Šie rinkėjai ištaisyti savo klaidą galės tik po ketverių metų kadencijos. Deja, tai jau kita tema.

Atgal