VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

POLITIKA

08 20. Kas trukdo skandalais Seimo darbą?

Vaclovas Volkus

Nuo Seimo priimto Rinkimų įstatymo priklauso Seimo darbo veikla, kokybė ir pažeidžiamumas, žmonių gerovė ir valstybės įvaizdis.  Į Seimą lygiais pagrindais partijos, visuomenė rekomenduoja “nepriekaištingos reputacijos, nusipelniusius ne vienai kuriai partijai, bet Lietuvai, sąžiningus, išsilavinusius, motyvuotus, mylinčius žmogų, Tėvynę žmones“.

Tiek ankstesniuose seimuose, tiek esamame Seime išrinkti „geriausi iš geriausių“ kandidatų  savęs nepateisino. L. Graužinienė priežasčių ieško ne savo valdžios viduje, bet teisėsaugoje. Jos partijos narys, teistas  Seimo pirmininko pavaduotojas V. Gabšys vėl naujai įtariamas nusikalstama veikla, įrašomas  trečiuoju numeriu partijos rinkimų sąraše.

1.Kokiais motyvais Seimas, skirstant biudžetines lėšas, socialinėms reikmėms atseikėja tik18 proc. PVM, kai Lietuva iš 28 ES valstybių yra atsidūrusi paskutinėse vietose, neatsižvelgiant į ES valstybių vadovų priekaištavimus?

2.Kodėl per paskutinį Nepriklausomos valstybės dvidešimtmetį, oficialiomis žiniomis, iš šalies, skurdo vejami, emigravo 880 tūkstančių jaunų, darbingo amžiaus žmonių? Valdžia mano, kad tai nieko baisaus.

3.Kodėl 560 tūkstančių žmonių – 22,2 proc. gyvena žemiau skurdo ribos ir antra tiek ties skurdo riba balansuoja? 600 tūkstančių senatvės pensininkų pensijos vidurkis 240 eurų, į kurį įeina ir tie, kurie gauna tūkstantines pensijas.

4.Kodėl didžiulė šalies gyventojų dalis savo pajamomis netelpa į žadėtas “neaugančias“ kainas?

5.Kodėl Lietuvoje, mažoje, neturtingoje valstybėje, tiek daug – net 380 tūkstančių žmonių dirba valstybės viešame sektoriuje? 51 tūkstančio valstybės tarnautojų armija, neskaičiuojant dirbančių pagal darbo sutartis, nepersidirbę džiaugiasi sočiais atlyginimais, premijomis, o jų šimtai vadovų - tarnybiniais automobiliais. Lietuva pagal ekonominius, moralinius rodiklius ES valstybių tarpe velkasi jų gale, bet pagal valstybės tarnautojų – biurokratų skaičių pirmauja.

6.Kodėl daugelio ES valstybių, ir ne tik jų, pavyzdžiu LR Seimas neįveda progresinių – tarifinių mokesčių, realų, ne simbolinį didelio nekilnojamojo turto, kapitalistų pelno mokestį?  Kodėl tuo klausimu neatsižvelgiama į daugkartines ES vadovų pastabas?

7. Kodėl didėjant emigracijai , tautos išmirimui proporcingai nemažėja Seimo narių ir gausios biurokratijos skaičius?  Seimo narys Stasys Brundza rašo, kad vienam parlamentarui skiriamos lėšos yra perteklinės, nekontroliuojamos, todėl nuolat išlaidaujama.

8.Kodėl L. Graužinienė nekalba apie meilę, pagarbą, neturtingo, vargstančio žmogaus gyvenimą, jo orumą, kodėl jis nustumiamas į šalikelę, grąžinant krizės metu nurėžtus dalį atlyginimų ir pensijų?  Pirmiausia grąžinta teisėjams ir valdininkams, kurie ir taip gauna didžiausius perteklinius atlyginimus.

Seimo pirmininkė, atitrūkusi nuo realaus gyvenimo, nemato valstybės skaudulių, kaltina ne valdžią, o pačią valstybę ir meta iššūkį teisėsaugai, kuri kovoja su tais skauduliais.

 

 

Atgal