VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

03.28. NATO pajėgų integravimo vieneto vadas plk. J. S. Larsenas: „Lietuva rodo pavyzdį kitoms Aljanso narėms“

NATO narėms yra garbė turėti tokią sąjungininkę kaip Lietuva bei dalytis su ja tomis pačiomis vertybėmis ir principais“, – sako NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas pulkininkas Jacobas Sogardas Larsenas (Jakob Søgård Larsen), kuris Lietuvos įstojimo į NATO 17-ųjų metinių proga papasakojo, už ką Aljansas vertina Lietuvą labiausiai.

NATO pajėgų integravimo vienetas – tai pajėgų vadovavimo ir valdymo štabas, kurio svarbiausia užduotis – prireikus užtikrinti NATO  ypač greito reagavimo pajėgų (angl. VJTF) ir papildomų greitojo reagavimo elementų dislokavimą regione. Šis NATO vienetas Vilniuje buvo įsteigtas 2015 metais.

NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje veikia kaip tarpininkas sąveikai tarp nacionalinių ir regione dislokuotų sąjungininkų pajėgų užtikrinti. Vienetas prisideda prie bendrų su sąjungininkais pratybų ir mokymų bei palaiko ryšį su NATO operacinėmis vadavietėmis.

Nuo pat vieneto įsteigimo Vilniuje jam vadovauja Danijos kariuomenės pulkininkas Jacobas Sogardas Larsenas. Karininkas tvirtina, kad pastaraisiais metais Lietuva tapo pavyzdžiu kitoms NATO valstybėms.

„Gyvenu Lietuvoje nuo 2015 metų rugpjūčio ir turiu pripažinti, kad esu labai sužavėtas šia šalimi. Visų pirma, nuo mano atvykimo, Lietuva patrigubino gynybos finansavimą, o taip yra  rodomas puikus pavyzdys kitoms NATO narėms.  Pavyzdžiu gali būti ne tik pasiryžimas skirti 2 proc. nuo BVP, bet ir esminiai žingsniai bei protingi sprendimai, kuriais Lietuva tobulina savo saugumą ir atgrasymą. Lietuva pastaraisiais metais puikiai išvystė savo karinius pajėgumus, todėl aš labai džiaugiuosi tarnaudamas su tokia profesionalia komanda“, – sako plk. J. S. Larsenas.

NATO pajėgų integravimo vienetas leidžia tinkamai pasirengti ir pasirūpinti, kad, iškilus būtinybei, į Lietuvą būtų operatyviai perdislokuotos NATO ypač greito reagavimo pajėgos, kurių pirmieji padaliniai konflikto regione būtų pasirengę sureaguoti per 48 valandas. Pasak J. S. Larseno, Lietuva priimti sąjungininkų karius yra pasiruošusi puikiai.

 

„Iš Lietuvos kariuomenės jau spėjome daug ko išmokti. Kiekvienais metais NATO pajėgos dalyvauja pratybose kartu su Lietuvos kariuomene – sąjungininkų kariai čia visada jaučiasi labai laukiami, nes Lietuva yra puiki šeimininkė. Lietuvoje turime puikias galimybes ne tik treniruotis, bet ir gilinti savo žinias apie šią gražią šalį bei sutikti šaunius žmones.

 

plk. J.S. Larsenas

Be to, Lietuva turi  daug žinių ir supratimą apie savo kaimynus, tokius kaip Rusija ar Baltarusija. Tai yra labai didelis pranašumas, suteikiantis Aljansui itin vertingą ekspertizę, kuri yra gyvybiškai svarbi situacijos suvokimui“, – tvirtina NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas.

 

Kovo 29 d. Lietuva mini įstojimo į NATO 17-ąsias metines. Valstybę su tuo sveikinantis plk.  J. S. Larsenas tikina, kad per visus šiuos metus Lietuva užsitarnavo sąjungininkų pripažinimą ir yra vertinama už pavyzdingą dalyvavimą Aljanso misijose.

 

„Per visus šiuos metus iš Lietuvos pasisėmėme daug vertingų žinių. Ypatingai išmokome suvokti regiono gynybos aplinką. Labai svarbu ir tai, kad nuo pat įstojimo į NATO pradžios 2004 metais, Lietuvos  kariuomenė nuolat dalyvauja Aljanso misijose  ir operacijose užsienyje bei demonstruoja išskirtinį pasiryžimą ir įsipareigojimą taikai užtikrinti.  Lietuvos kariai turi tobulus karinius įgūdžius ir yra laimingi turėdami stiprius lyderius“, –  sako jis.

 

NATO pajėgų integravimo vieneto personalo struktūrą taikos metu sudaro 40 karių iš tarptautinio ir Lietuvos kariuomenės personalo. Šiuo metu štabe dirba atstovai iš 14 NATO valstybių.

 

Plk. J. S. Larsenas NATO pajėgų integravimo vienetui Lietuvoje vadovaus iki šių metų vasaros,  tuomet jį pakeis kitas Danijos karininkas plk. Peteris Nielsenas. Anot J. S. Larseno, Lietuva jau spėjo tapti jam namais, todėl čia praleistas laikas jam visuomet išliks brangus.

 

„Kaip NATO atstovas, gyvenantis ir dirbantis Lietuvoje, galiu pasakyti, kad esu labai dėkingas už galimybę tarnauti šioje šalyje bei labai ja didžiuojuosi – tai yra patirtis, kurios nepamiršiu niekada“, – sako plk.  J. S. Larsenas.

 

NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje yra vienas iš aštuonių štabų, kuriuos Aljansas įsteigė Vidurio ir Rytų šalyse narėse, reaguodamas į kintančią saugumo aplinką. Šių vienetų aktyvavimas yra viena iš pagrindinių priemonių NATO atsakant į iššūkius saugumui, kylančius iš Rytų ir Pietų.

 

 

NATO pajėgų integravimo vieneto ir KAM nuotraukos.

 

Atgal