VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

11.18. R. Karbauskis teigia nesuprantantis valdančiųjų veiksmų: panašu į spektaklį

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis naujosios valdančiosios daugumos sprendimus renkant Seimo pirmininkus vadina spektakliu ir dar kartą grasina kreiptis į Konstitucinį Teismą.

Politikas piktinasi, kad, pasak jo, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, parlamentui atmetus „valstietės“ Aušrinės Norkienės kandidatūrą į parlamento vicepirmininkes, be reikalo ragino jo vadovaujamą frakciją žvalgytis naujos personalijos į Seimo valdybą. Jo teigimu, dar iki pasakant parlamento pirmininkei naują „valstiečių“ kandidatūrą į vicepirmininkus, V. Čmilytė-Nielsen jau buvo išsirinkusi socialdemokrato Juliaus Sabatausko asmenį.  

„Panašu į spektaklį, kuris buvo praėjusį penktadienį, kuomet mūsų klausia kandidato, o mes atėję į  salę matome visai kitą pavardę. Mes paklausėme, ar mums yra prasmė skelbti kitą kandidatą. Ir Seimo pirmininkė pasakė, kad taip. Mes atėjome ir mes randame kompiuteryje visai kitą pavardę“, – žurnalistams situaciją aiškino R. Karbauskis.

Politikas tikino, kad Seimo pirmininkė net nesiteikė palaukti kol „valstiečiai“ įvardins kokį naują kandidatą jo vedama partija siūlytų į parlamento vicepirmininkus. Jo teigimu, dar prieš įvardinant LVŽS frakcijoje sutartą Jono Jaručio kandidatūrą, Seimo vadovė buvo apsisprendusi siūlyti svarstyti socialdemokrato J. Sabatausko galimybes užimti vicepirmininko kėdę.

R. Karbauskis tikino, kad viskas būtų buvę gerai, jei V. Čmilytė-Nielsen nebūtų prašiusi pateikti „valstiečių“ kandidato, kad ji iš karto būtų pasakiusi, jog siūlys svarstyti socialdemokratą J. Sabatauską.

„Mes nebūtume net teikę, jei ji būtų pasakiusi, kad yra nuspręsta pateikti Sabatauską. Viskas gerai, viskas tada tvarkoje. O dabar, aš nueinu iki kėdės ir tuomet praneša, kad jau yra kitas registruotas kandidatas“, – teigė R. Karbauskis.

„Nežinau kodėl pas mus Seimo pirmininkė ėjo. Tai buvo kažkoks spektaklis“, – piktinosi politikas.

Galiausiai „valstiečių“ lyderis neabejojo, kad šis sprendimas yra valdančiosios koalicijos platesnio plano daugiau įtakos suteikti mažesnėms opozicijos frakcijoms dalis. Tad, tvirtino politikas, į Konstitucinį Teismą išaiškinimo be abejo bus kreipiamasi.  

„Tai prieštarauja Konstitucijai. Tad klostosi situacija, kad mes tikrai kreipsimės į Konstitucinį Teismą“, – teigė politikas.

J. Sabatausko kandidatūrą Seimo pirmininkė pateikė po to, kai „valstietė“ Aušrinė Norkienė nesurinko pakankamai balsų ir netapo Seimo vicepirmininke.

Antradienį už ją balsavo 57 Seimo nariai, 47 buvo prieš, 29 parlamentarai susilaikė. Toks balsavimas neužtikrino jai vietos Seimo vadovybėje.

 

Atgal