VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Politika, aktualijos

09.23. Šalies vadovas: turtingą istorinę praeitį menanti Ukraina visada buvo neatsiejama Europos civilizacijos dalis

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su Ukrainos ambasadoriumi Volodymyru Jacenkivskiu apsilankė parodoje „Ukrainos civilizacijos. Nuo Tripolės kultūros, skitų aukso iki Maidano“. Šalies vadovas kartu su Ukrainos Prezidentu Volodymyru Zelenskiu yra šios parodos, eksponuojamos Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, globėjai.

„Lietuvą ir Ukrainą sieja glaudūs istoriniai ir kultūriniai saitai, bendra tapatybė ir vertybės. Todėl Ukrainos ištakų, jos istoriją lėmusių senovės kultūrų, Ukrainoje užgimusių ir poveikį aplinkiniams kraštams dariusių kultūros bei meno fenomenų pažinimas leidžia mums geriau suprasti vienus svarbiausių mūsų regiono partnerių“, – sakė Prezidentas.

LR Prezidento kanceliarijos/Robertas Dačkus nuotr.

Pasak šalies vadovo, Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė turėjo svarbų vaidmenį istorijoje, vakarietišką kultūrą ir vertybes skleidžiant į Rytus. Bendros mūsų valstybės laikais Ukraina ir Baltarusija susipažino su daugeliu Vakarų Europos civilizacijos reiškinių, formavusių europietiškąjį identitetą: gotikos, renesanso, baroko kultūra, Kijevas ir daugelis kitų dabartinės Ukrainos bei Baltarusijos miestų naudojosi Lietuvos ir Lenkijos valdovų bei didikų suteikta europietiškąja savivalda – Magdeburgo teisės privilegijomis.

Prezidentas pabrėžė, kad tarp mūsų tautų nuolat vyko ir vyksta pasikeitimas pažiūromis ir idėjomis, kuris remiasi bendru europietišku paveldu, mes gyvenome ir gyvename tame pačiame istoriniame ir geopolitiniame lauke. Todėl palaikėme ir palaikome ukrainiečių tautos siekį vėl įsilieti į europietišką šeimą ir tapti euroatlantinės bendrijos nare. „Ukrainiečių tauta Maidane parodė, kad nori ir gali nulemti savo šalies ateitį, kad gina europietiškas vertybes ir europinę šalies kryptį. Mūsų pareiga – padėti ukrainiečiams eiti šiuo keliu“, – akcentavo šalies vadovas.

Pirmą kartą Lietuvoje pristatomi Ukrainos istorijos lobynai, leidžiantys pažinti šią žemę nuo akmens ir bronzos amžių, Kijevo Rusios epochos iki 2014 m. Orumo revoliucijos. Tai puikus Lietuvos ir Ukrainos nacionalinių muziejų bendradarbiavimo pavyzdys, kurį ketinama plėtoti naujais projektais – bendromis tarptautinėmis parodomis ir kultūriniais mainais.

Parodai teko susidurti su koronaviruso iššūkiu – ji buvo atidaryta Lietuvos nepriklausomybės 30-mečio jubiliejaus išvakarėse, taigi – vos kelios dienos prieš paskelbiant karantiną ir ilgam uždarant visus muziejus lankytojams. Džiugu, kad jos eksponavimo laiką pavyko pratęsti iki spalio 25 dienos ir dabar paroda yra aktyviai lankoma.

Kadangi parodos artefaktai labai vertingi, juos taip pat saugo ir Lietuvos šaulių sąjunga. Prezidentas padėkojo šauliams už puikų pilietiškumo pavyzdį.

Prezidento komunikacijos grupė

Atgal