VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

Dėl neregėtų liūčių Afrikos pietuose susidarė kritinė padėtis

Dėl neregėtų liūčių Afrikos pietuose susidarė kritinė padėtis, potvynis gresia PAR sostinei. Lietus, kokio čia nebuvo apie 40 metų, nesiliauja nuo gruodžio vidurio. Pavojinga situacija taip pat susiklostė Namibijoje, Zambijoje ir Botsvanoje.

Kaimyniniame Mozambike nepaprastųjų situacijų tarnyba įspėjo apie gresiančią katastrofą. Šalies vyriausybė trečiadienį paskelbė aukščiausią, raudoną potvynio pavojaus lygį. Stichija gali pareikalauti tūkstančių žmonių gyvybių. Pasak vyriausybės atstovo, išsiliejo iš krantų Savės, Zambezės, Pungvės ir Limpopo upės. Vien tik Šimojo ir Šai Šajaus miestų apylinkėse Limpopo slėnyje apie 4500 žmonių priversti palikti savo būstus, kurie atsidūrė po vandeniu. Valdžia būgštauja, kad gali pasikartoti didžiausias istorijoje 2000 metų potvynis, nusinešęs 800 žmonių gyvybes.

Pietų Afrikos Respublikoje labiausiai nukentėjo šiaurėje esanti Limpopo provincija, kur galingi vandens srautai griauna tiltus, ardo vandens tiekimo ir kanalizacijos sistemas. Iškilo choleros ir kitų pavojingų infekcinių susirgimų epidemijos grėsmė. Sugriauta apie 13 tūkstančių gyvenamųjų namų. Jau žuvo 85 žmonės, materialinė žala viršijo milijardą dolerių.

Atgal