VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

02.08. PSO ekspertų grupė surinko svarbių įrodymų apie Uhano turgų ir koronavirusą

Pasaulio sveikatos organizacijos suformuota ekspertų grupė, viešėdama Kinijoje, surinko svarbios informacijos apie jūros gėrybių turgų Uhane ir naująjį koronavirusą, pranešė vienas šios grupės narių – britų zoologas Peteris Daszakas (Piteris Dašakas), vadovaujantis nevyriausybinei ekologinei organizacijai „EcoHealth Alliance“.

Pasak jo, surinkta „svarbių įrodymų“ apie tai, kokia buvo šios turgavietės įtaka infekcijos išplitimui, o šių tyrimų duomenys bus paskelbti iki vasario 10-osios.

Zoologas pabrėžė, kad PSO ekspertų grupė susitiko su Kinijos specialistais, aplankė daugybę tyrimų centrų, kitų vietų, kurios gali būti sietinos su COVID-19 išplitimu.

„Gauta kai kurių tikrų įrodymų to, kas įvyko“, – sakė P. Dassakas.

PSO deleguoti ekspertai, į Kiniją atvyko sausio 14-ąja ir, pasibaigus 14 dienų karantino laikotarpiui, aplankė virtinę vietų, siejamų su galimomis pandemijos ištakomis, įskaitant Uhano jūros gėrybių turgų, kur, kaip manoma, žmonės pradėjo sirgti pirmiausia.

Mokslininkai mano, kad COVID-19, kuri pirmą kartą atsirado Uhane ir jau pražudė daugiau kaip 2 mln. žmonių visame pasaulyje, iš pradžių buvo šikšnosparnių liga ir kad ji žmonėms galėjo būti perduota per kažkokį kitą žinduolį.

Ankstyvuoju pandemijos etapu būta spėlionių, kad virusas galėjo atsitiktinai „pabėgti“ iš biologinio saugumo laboratorijos Uhane, bet jokių įrodymų šiai teorijai paremti nebuvo.

 

 

Atgal