VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10.10. Rimtas signalas Trumpui

Linas Kojala

Politologas

Joe Bideno pranašumas prieš Donaldą Trumpą po debatų išaugo iki 12 proc. - 52-40 proc. Tą skelbia Rasmussen, dar prieš kelias savaites fiksavusi tik minimalų Bideno pirmavimą.

Tai turėtų būti rimtas signalas Trumpui, kuris mėgsta cituoti Respublikonams (bei jam) įprastai palankius Rasmussen tyrimus. Bet šiuo atveju jie iš esmės atkartoja tai, ką rodo kiti (pvz., NBC/Wall Street Journal prieš kelias dienas skelbė apie Bideno pranašumą 14 proc.).

Žinoma, nacionalinio lygmens apklausos yra sąlyginės, mat reikšmingiausi atskirų valstijų rezultatai. Įprastai manoma, jog Bidenui, norint laimėti rinkikų kolegiją, būtina nacionaliniu lygiu pirmauti prieš Trumpą bent 5-6 proc. (beveik nėra abejonių, kad Bidenas absoliučiais skaičiais gaus daugiau balsų už konkurentą, bet lieka dilema, ar nepasikartos 2016-ųjų scenarijus, kai Clinton 3 mln. absoliuti persvara buvo bevertė rinkikų kolegijoje).

Atskirose valstijose tendencijos Bidenui taip pat kol kas palankios. Tiesa, Trumpas, net ir atsidūręs sunkioje padėtyje, vis dar turi scenarijų pergalei. Tam jam svarbu žūtbūt neprarasti įprastai "raudono", bet dabar kovos lauku tapusio Teksaso,  taip pat Arizonos, bei perlenkti į savo pusę Pensilvaniją, Floridą.

Atgal