VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

06.17. ES ragina neskubėti dėl incidento Omano įlankoje kaltinti Irano

Europos Sąjungos (ES) valstybės pirmadienį primygtinai reikalavo atsargumo, kaltinant Iraną dėl išpuolio Omano įlankoje. Praėjusią savaitę, ketvirtadienį, įlankoje užsidegė du tanklaiviai, incidento priežastys dar nėra iki galo aiškios. ES nesutinka pritarti Vašingtono vertinimui, kad dėl įvykio kaltas Iranas.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio'us Guterresas. EPA-Eltos nuotr.

Keletas ES užsienio reikalų ministrų Liuksemburge pritarė Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso kvietimui rengti nepriklausomą įvykių Omano įlankoje tyrimą. Sprogimai sukėlė įtampą tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Irano, tai paveikė ir naftos kainas.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas teigė, kad galima akivaizdžiai matyti, kad sprogimus "nulėmė" Iranas, Didžioji Britanija pateikė išvadas, kad už išpuolį atsakingas Teheranas, bet ES reikalavo atsargumo.

„Mes žinome amerikiečių ir britų žvalgybos tarnybų išvadas, jos teigia, kad dėl pateiktos informacijos galima būti beveik tikriems. Šias išvadas mes lyginame su savo informacija. Manau, kad šiuo atveju bet kokias išvadas reikia priimti labai atsargiai“, – teigė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heikas Maasas.

Suomijos užsienio reikalų ministras Pekkas Haavisto sakė, kad prieš priimant išvadas reikia turėti visapusiškus įrodymus.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras pritarė JT generalinio sekretoriaus perspėjimui, kad reikėtų nekartoti diplomatinių klaidų, nuvedusių prie 2003 metų Irako invazijos. „Esu įsitikinęs, kaip ir buvau įsitikinęs prieš 16 metų, kad negalima daryti klaidų ir galvoti, jog Viduriniuose Rytuose problemas galima spręsti ginklu, – sakė Jeanas Asselbornas.

Atgal