VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

05.13. Kinija: niekada nepasiduosime išorės spaudimui

Tebekylant įtampai tarp Pekino ir Vašingtono dėl sudėtingų prekybos derybų, Kinijos užsienio reikalų ministerija (URM) pareiškė, kad šalis niekada nepasiduos išorės spaudimui, tačiau neatskleidė, kaip Pekinas žada atsakyti į Vašingtono sprendimą padidinti muitų tarifus kiniškų prekių importui.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų pasiekė aukščiausią tašką penktadienį, kai Jungtinės Valstijos padidino muitų tarifus 200 mlrd. dolerių vertės kiniškoms prekėms. Donaldo Trampo teigimu, toks žingsnis žengtas, nes Pekinas esą sulaužė anksčiau duotus pažadus. Tuo metu Kinija pabrėžė, kad į Vašingtono žingsnį bus atsakyta, tačiau kol kas neatskleidžia - kaip.

Kinijos prezidentas Si Dzinpinas. EPA-Eltos nuotr.

„Dėl detalių, toliau įdėmiai sekite, pakartojant Jungtinių Valstijų pasakymą, - laukite ir žiūrėkite“, - sakė URM atstovas Geng Shuangas.

„Daugelį kartų sakėme, kad tarifų didinimas nesprendžia jokių problemų. Kinija niekada nepasiduos išorės spaudimui. Pasitikime savimi ir sugebėjimu apsiginti savo teises“, - tęsė atstovas.

Komunistų partijos valdoma žiniasklaida taip pat palaikė solidų toną, skelbdama, kad Kinijos durys deryboms visada atviros, tačiau kartu žadėdama apginti šalies orumą ir interesus.

„Kinija niekada nepraras pagarbos sau, niekas neturėtų tikėtis, kad Kinija nuris karčius vaisius, kurie kenkia esminiams šalies interesams“, - sakoma valdančiosios komunistų partijos Liaudies dienraštyje.

D. Trampas nuo pat muitų tarifų įvedimo laikėsi savo sprendimo ir tikino, kad „nėra ko skubėti“ pasirašant galutinį prekybos susitarimą tarp JAV ir Kinijos.

JAV prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Larry'is Kudlow sekmadienį pabrėžė, kad yra „didelė tikimybė“, jog D. Trampas su Kinijos lyderiu Si Dzinpinu (Xi Jinping) susitiks Didžiojo dvidešimtuko (G20) viršūnių susitikime, birželį vyksiančiame Japonijoje. Pats D. Trampas ne kartą minėjo, kad galutinį prekybos susitarimą turi pasirašyti tik abiejų šalių lyderiai, o ne žemesnio rango pareigūnai.

Prekybos karas tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų prasidėjo pernai. Jungtinės Valstijos kaltino Pekiną verčiant Jungtinių Valstijų bendroves, veikiančias Kinijoje, dalytis technologijomis su vietiniais partneriais ir perduoti intelektinės nuosavybės paslaptis. Pati Kinija tai neigia. D. Trampo administracijos pareigūnai taip pat prieštarauja Kinijos keliamiems prekybos barjerams, kaip valstybinėms subsidijoms, reguliavimui, verslo licencijavimo procedūroms, prekių standartų priežiūrai ir kitoms praktikoms, kurios, esą užveria Kinijos rinką užsienio įmonėms arba suteikia vietos įmonėms nesąžiningą pranašumą.

Atgal