VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

01.10. Irano dvasinis lyderis: patiriame beprecedentes JAV sankcijas

Iranas ir jo piliečiai, pasak Irano dvasinio lyderio ajatolos Ali Chamenėjaus (Ali Khamenei), dėl JAV sankcijų patiria beprecedentį spaudimą. „Amerikiečiai džiaugiasi, kad tokių sankcijų nėra buvę istorijoje, - sakoma trečiadienį A. Chamenėjaus tinklapyje paskelbtoje kalboje. - Taip, jos beprecedentės. Ir toks pat beprecedentis bus pralaimėjimas, kurį patirs amerikiečiai“. Už sankcijas atsakingus JAV politikus A. Chamenėjus pavadino „aukščiausios klasės idiotais“, praneša agentūra „Reuters“.

Ali Chamenėjus. EPA-Eltos nuotr.

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) pernai paskelbė, kad jo šalis traukiasi iš tarptautinio branduolinio susitarimo su Iranu ir vėl atnaujino Teheranui paskelbtas sankcijas. Jos smarkiai smogė Irano ūkiui tuo metu, kai šalis pradėjo atgaivinti savo ekonominius santykius su Vakarais. JAV sankcijos trikdo ir Irano santykius su Europos šalimis bei įmonėmis.

Dėl to Irano ekonomiką ištiko krizė; smarkiai nuvertėjo nacionalinė valiuta rialas. Daugelis iraniečių baiminasi dėl savo egzistencijos. Sporadiškai kilo ūkininkų, darbininkų, prekybininkų, mokytojų ir sunkvežimių vairuotojų protesto akcijos. Dėl šios padėties vyriausybė turi padėti silpniausiems visuomenės nariams, reikalavo A. Chamenėjaus.

Atgal