VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

12 30. Lietuva bendraus su tolimosiomis Tuvalu salomis

Vyriausybė trečiadienį pritarė Užsienio reikalų ministerijos (URM) siūlymui užmegzti diplomatinius santykius su Ramiajame vandenyne esančiomis Tuvalu salomis. Pasirašyti komunikatą dėl dvišalio bendradarbiavimo įpareigota Lietuvos nepaprastoji ambasadorė Jungtinėse Tautose Raimonda Murmokaitė.
Tuvalu 2011 ir 2012 m. kreipėsi į Vilnių dėl diplomatinių santykių užmezgimo, tačiau tai buvo atsisakyti padaryti, nes ši salų valstybė 2011 m. pripažino nuo Gruzijos atplėštų Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų nepriklausomybę. 2014 m. vasarį Tuvalu tokį sprendimą atšaukė, taip pat užmezgė diplomatinius santykius su Gruzija.
Anot užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus, Lietuvai svarbu turėti kuo daugiau sąjungininkių Jungtinėse Tautose (JT), kurios palaikytų daugiašales iniciatyvas ir Lietuvos kandidatūrą į įvairias JT pozicijas.
Rugsėjį priimti tokį sprendimą Vyriausybei rekomendavo ir Seimo Užsienio reikalų komitetas.
Ši 26 kvadratinių kilometrų dydžio valstybė yra Ramiojo vandenyno pietinėje dalyje, pusiaukelėje tarp Havajų (JAV) ir Australijos, joje gyvena beveik 11 tūkst. gyventojų. Šiuo metu Lietuva yra užmezgusi diplomatinius santykius su dešimt Ramiojo vandenyno regiono valstybių: Australija, Naująją Zelandija, Nauru, Samoa, Saliamono Salomis, Fidžiu, Kiribačiu, Tonga, Mikronezija ir Palau.

Atgal