VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

12 30. Numatoma steigti generalinį konsulatą Los Andžele

Vyriausybė pritarė Užsienio reikalų ministerijos siūlymui įsteigti Lietuvos generalinį konsulatą Los Andžele. 2015 metų sausio 15 dieną steigiamas konsulatas bus pirmoji Lietuvos diplomatinė atstovybė JAV vakarų pakrantėje.
Lietuvos generalinio konsulato Los Andžele įsteigimas prisidės prie ekonominių, prekybinių ir kultūrinių ryšių plėtros su vienu iš JAV ekonomikos ir kultūros centrų, leis efektyviau teikti konsulines paslaugas vakarinėse JAV teritorijose bei plėtoti bendradarbiavimą su vietos lietuvių bendruomene.
Los Andželas yra trečias pasaulyje miestas po Niujorko ir Honkongo pagal jame įsteigtų generalinių konsulatų skaičių - čia veikia daugiau kaip 60 generalinių konsulatų. Daugelis ES valstybių JAV vakarų pakrantėje yra įsteigusios konsulatus. Los Andželas - antras pagal dydį ir ekonominę svarbą JAV miestas, kuriame įsikūrę prioritetinės mūsų šaliai - informacinių technologijų srities įmonių centrai, kurių investicijų siekia Lietuva.
Neoficialiais duomenimis, vien tik pačiame Los Andžele gyvena daugiau nei 10 tūkst. Lietuvos piliečių ir lietuvių kilmės amerikiečių. Generalinio konsulato įsteigimas leis veiksmingiau teikti konsulinę pagalbą ne tik Kalifornijos valstijoje, bet ir kaimyninėse valstijose gyvenantiems asmenims.
Šiuo metu diplomatinis atstovavimas Lietuvai JAV yra sutelktas rytinėje pakrantėje, kur veikia Lietuvos ambasada Vašingtone bei generalinis konsulatas Niujorke, ir JAV vidurio vakarų regione, kur Lietuvos interesams atstovauja generalinis konsulatas Čikagoje.
Šiuo metu JAV veikia 23 Lietuvos garbės konsulatai, artimiausiu metu planuojama atidaryti garbės konsulatą Ričmonde, Virdžinijos valstijoje.
Generalinis konsulatas Los Andžele aptarnaus asmenis, gyvenančius Kalifornijos, Oregono, Vašingtono, Arizonos, Jutos, Nevados, Aliaskos ir Havajų valstijose.

Atgal