VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

11 11. Ukrainos keliai

Ričardas Kalytis

Ukraina yra didelė, kompaktiška, vienalytė turtinga šalis. Negali būti, kad ji nepasiektų tikros nepriklausomybės nuo buvusios imperijos. Kaip? Imperija jau primetė jai išeitį – karą, ji visais savo veiksmais parodė, jog nenusileis. Pasirinkimas sunkus, tačiau vienintelis. Visi gudravimai ir sutartys,(kurių toji pusė nesilaiko), įteisinančios imperijos palikimus, o faktiškai karines bazes, veda prie varginančios ir lėtos mirties, po kurios nusivylimai palaidos tautos atgimimo dvasią. Kaip rodo istorinė patirtis rusiška bazė yra nepajudinama ir veda prie tikrosios okupacijos.(Prisiminkime Lietuvą). Pasirinktas kelias yra sunkus ir pačiai imperijai, kurios galia per pasaulio sankcijas nuolatos menkės. Kils neramumai ir daugiatautinės imperijos likutyje.

Dabar Ukrainai sunku. Tai gal atsiskirti nuo “Novorosijos“ ir gyventi sumažėjusioje, bet vieningoje valstybėje? Ne, toji “Novorosija“ bus tokia pat Rusijos karinė bazė, iš kurios vyks tie patys puldinėjimai ir provokacijos. Pagaliau visa ilga siena su Rusija yra tiek pat pavojinga kaip ir įsteigtos melagingos “respublikos“. Prieš įžūlią agresorę nepadės jokios sienos. Taigi, Ukrainai kitos išeities nėra kaip jai primestas karas. Tas karas jau vyksta ir jis visokiais būdais vyks toliau. Kariauti? Maža to, reikia ir nugalėti. Ar yra šansų? Yra. Tautos pasirinkimas ir susitelkimas. Neatmeskime ir pasaulio pagalbos, ji pagaliau vieną dieną pagaliau ateis. Suomija dešimtis kartų mažesnė už Ukrainą parklupdė milžiną kai tauta buvo susitelkusi. Prisiminkime ir Varšuvą 1922m, kai suvienyta tauta įveikė bolševikų revoliucijos įkvėptus didžiulius Rusijos kruvinuosius pulkus.

Dabar įsivaizduokime tokią pat padėtį Kijeve. Ar gali taip būti? Manau ne. Jeigu taip    Įvyktų ,tai ir būtų Putino Rusijos pralaimėjimas, o Ukrainos pergalė.

Atgal