VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10 28. Lietuvos diplomatijos tarnyba pasveikino ukrainiečius pasirinkus europietišką ateitį

Lietuvos diplomatijos tarnyba pasveikino Ukrainos žmones laisvai ir demokratiškai išreiškusius savo valią pirmalaikiuose Aukščiausiosios Rados rinkimuose ir pasirinkusius europietišką ateitį ir žada paramą šaliai einant europinio atsinaujinimo keliu.
Rinkimai vyko sudėtingomis sąlygomis, kai Ukrainos Krymo Autonominė Respublika yra okupuota, o svetimos valstybės tiesiogiai remiami separatistai dalyje Rytų Ukrainos trukdė žmonėms laisvai išreikšti savo valią. Nepaisant to, Ukrainos vyriausybei pavyko sklandžiai organizuoti demokratinius, sąžiningus ir skaidrius rinkimus, atitinkančius tarptautinius standartus, konstatuojama Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime spaudai.
Pranešama, kad rinkimus stebint ypač dideliam skaičiui stebėtojų, tarp kurių buvo ir gausus būrys Lietuvos atstovų - 8 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) misijos atstovai, 14 Seimo narių, 2 europarlamentarai, taip pat nevyriausybinių organizacijų atstovai, esminių rinkimų tvarkos pažeidimų nebuvo užfiksuota.
Kartu Lietuvos diplomatijos tarnyba pažymi, kad naujai išrinktos Ukrainos Rados laukia nelengvas uždavinys - nedelsiant imtis esminių šalies sektorių pertvarkos. Tikime, kad demokratiškai išrinkti Ukrainos atstovai ryžtingai vykdys reikiamas reformas, reikalingas stiprios, nepriklausomos ir europietiškos valstybės kūrimui.
"Simboliška, kad šie rinkimai įvyko likus keletui dienų, kai bus pradėtas taikyti ES ir Ukrainos Asociacijos susitarimas, negrįžtamai įtvirtinantis europinę Ukrainos raidos kryptį", - teigiama URM pranešime.
URM apgailestauja, kad dėl iš užsienio vykdomos agresijos demokratiniai rinkimai negalėjo vykti Kryme bei dalyje Donecko ir Luhansko sričių.
"Dar kartą pabrėžiame, kad rinkimai Donecko ir Luhansko regionuose turi vykti pagal Ukrainos įstatymus ir atsižvelgiant į Minsko susitarimus", - teigiama pranešime.
URM praneša, kad lapkričio 2 d. šiuose regionuose planuojami, vadinamieji "rinkimai", neatitinka šių susitarimų, ir Lietuva jų nepripažins. Lietuvos diplomatijos tarnybos vertinimu, tarptautinė bendruomenė turi vieningai pasmerkti šį pro-rusiškų separatistų Donbase planuojamą nelegalų veiksmą.
Ukrainos parlamento rinkimus laimėjo provakarietiškos partijos.
Balsavusių rinkėjų apklausos rodo, kad prezidento Petro Porošenkos blokas gavo 23 proc. balsų, premjero Arsenijaus Jaceniuko nacionalistinis Liaudies frontas - 21 proc. Pastaroji partija surinko daugiau balsų nei prognozuota, o P. Porošenkos blokas - mažiau. Spėjama, kad A. Jaceniukas liks šalies ministru pirmininku.

Atgal