VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Pasaulis

10 18. Greitojo reagavimo pajėgos veiks išvien su NATO pajėgomis, sako krašto apsaugos ministras

Iš turimų resursų formuojamos Greitojo reagavimo pajėgos bendradarbiaus su NATO planuojamomis kurti Greitojo reagavimo pajėgomis ir nebus autonomiškas darinys, sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, ir tiki, kad šių pajėgų bendradarbiavimas bus gerosios praktikos pavyzdys.
"Manau, kad čia vienas iš mūsų gerų pavyzdžių. Velso sprendimas priimtas, kad NATO turi sukurti ypatingai aukšto lygio, greito reagavimo pajėgas", - antradienį viešėdamas Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalione Alytuje žurnalistams sakė jis.
Pasak jo, Lietuvos kuriamos Greitojo reagavimo pajėgos yra pasiruošusios įsijungti į Aljanso planuojamas pajėgas.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva, kurdama Greitojo reagavimo pajėgas, tai daro pirmoji tarp NATO valstybių. Pasak jos, esant naujoms įvairioms, ypač nekonvencinėms grėsmėms Lietuva pirmiausia privalės pati apsiginti.
"Todėl būtina turėti labai greitai judančią kariuomenę, kuri galėtų atsirasti nuo 2 iki 24 valandų, priklausomai nuo situacijos tame taške, kuriame reikia ir kuriame privalo būti, ir tai turime padaryti patys savo įranga, ginkluote ir kariais", - kalbėjo šalies vadovė.
Tokių pajėgų kūrimas, anot D. Grybauskaitės, yra pirmas reiškinys šalies apginamumo pasiruošimo sistemoje.
"Labai džiaugiuosi, kad jau lapkričio 1 d. turėsime pastoviai budinčią didelę greitojo reagavimo kariuomenę, kuri galės reaguoti bet kada, bet kuriuo paros metu į bet kokį incidentą, bet kokios formos agresiją - ar nekonvencinę, ar tradicinę. Lietuva bus pirmoji iš NATO šalių pasiruošusi tai daryti pati", - neabejojo D. Grybauskaitė.
Atsižvelgdama į geopolitinę situaciją ir Ukrainos patirtį, Lietuva iš turimų resursų formuoja Greitojo reagavimo pajėgas, kurios galėtų reaguoti tam, kad užkirstų kelią priešiškų jėgų veiksmams šalies teritorijoje taikos metu. Jas sudarys apie 2,5 tūkst. karių iš jau esamų karinių dalinių. Naujosios pajėgos sureaguotų į grėsmę per laikotarpį nuo 2 iki 24 val. Greitojo reagavimo pajėgų dislokacijos vieta priklausys nuo grėsmės lygio. Esant žemiausiam grėsmės lygiui, šioms pajėgoms priklausantys kariai budės tiek savo tarnybos, tiek ir ne tarnybos vietose, tačiau pastaruoju atveju turės būti pasirengę nurodytais terminais prisistatyti į tarnybos vietą.

Atgal