VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

NAUJIENOS

03.25. Lietuvos korupcijos suvokimo rodikliai ir toliau gerėja

Lietuvos korupcijos suvokimo rodikliai ir toliau gerėja. Tai rodo Specialiųjų tyrimų tarnybos duomenys, pateikti vykusiame Vyriausybės 2018 m. lapkričio 21 d. nutarimu sudarytos Vyriausybės komisijos kovai su korupcija koordinuoti posėdyje.Per 11 metų Lietuva pakilo per 13 pozicijų ir šiuo metu yra 14 vietoje tarp visų ES šalių ir 35 vietoje pasaulyje.

Labai vaizdžiai situacijos pagerėjimą iliustruoja policijos pažanga. Per 10 metų net 4 kartus sumažėjo teigiančių, kad davė kyšį policijos pareigūnams.

„Negaliu nepritarti Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus Žydrūno Bartkaus pasakymui, kad kovos su korupcija etapą jau baigėme, dabar kuriame skaidrią Lietuvą. Skaidrios Lietuvos kūrimas yra didelis darbas, į kurį turi įsitraukti visos valdžios institucijos, taip pat privatus sektorius, galiausiai kiekvienas visuomenės narys. Kiekvienas pranešimas apie pastebėtą pažeidimą, kiekvienas atvejis, kai atsisakome problemas spręsti kyšio pagalba, yra žingsnis pirmyn. Kviečiu būti bendražygiais“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Nuo darbo Seime pradžios antikorupcinė veikla buvo svarbiausias A. Bilotaitės darbo baras, tad pradėjusi dirbti Vidaus reikalų ministerijoje skaidrumo siekį ministrė laiko neabejotinos svarbos prioritetu.

Ką konkrečiai daro Vidaus reikalų ministerija ir Vyriausybė?

*Jau atverti VRM vykdomų viešųjų pirkimų duomenys.

*Siekiant mažinti korupciją, turi būti gerinamos viešosios paslaugos, jų kokybė. Vyriausybės programos priemonių plane numatyta sukurti viešųjų paslaugų standartą. Tai suteiks aiškumo, kokių paslaugų tikėtis institucijoje.

*Bus grįžtama prie vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės jau anksčiau inicijuoto Tarnautojų elgesio kodekso parengimo. Atskiru dokumentu turi būti aiškiai įvardyti valstybės tarnautojų elgesio principai – kas galima ir ko ne. Tai taip pat bus puiki korupcijos prevencijos priemonė, atgrasanti nuo nederamo elgesio.

*Pranešėjų apsaugos stiprinimas. Nuo to, kiek tarnautojai, pareigūnai bus neabejingi ir pranešinės apie korupcijos apraiškas, tuo didesnės sėkmės galime tikėtis. Pagal naujausias apklausas matyti, kad tik 19 proc. yra pasirengę pranešti (5 proc. pranešė) apie korupciją ir kitus įstatymų pažeidimus. Nuo šio veiksmo žmones vis dar atgraso baimė nukentėti ir netikėjimas, kad kaltieji sulauks realios atsakomybės, o teisingumas bus realizuotas.


VRM

 

Atgal