VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

06.07. Ministerija primena: iki birželio pabaigos turite apsispręsti, ar dalyvausite II pakopos pensijų kaupime

Į antros pakopos pensijų kaupimą šiemet įtraukti gyventojai jau sulaukė „Sodros“ registruotų laiškų arba informacijos savo asmeninėse paskyrose. Tie, kurie iki šiol nepriėmė sprendimo dėl dalyvavimo pensijų kaupime, turi galimybę pasirinkti iki birželio 30 dienos. Į antros pakopos pensijų kaupimą nauji dalyviai įtraukiami kiekvienais metais. 

Kas įtraukiami į II pakopos pensijų kaupimą?

Į pensijų kaupimą įtraukiami tie gyventojai, kurie sausio 2 dieną buvo jaunesni nei 40 metų amžiaus, tą dieną dirbo samdomą darbą ar vykdė savarankišką veiklą Lietuvoje – turėjo galiojantį verslo liudijimą, individualios veiklos pažymą, buvo individualios įmonės savininkai ar mažosios bendrijos nariai.

Sužinoti, ar esate įtraukti į pensijų kaupimą bei ar dalyvaujate antros pakopos pensijų kaupime, bei savo pensijų kaupimo bendrovę galite prisijungę prie asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui www.sodra.lt/gyventojui.

Įtrauktieji į pensijų kaupimo sąrašą gali pasirinkti: 

1. Nieko nedaryti ir nuo liepos 1 d. tapti pensijų kaupimo dalyviais „Sodros“ atsitiktine tvarka parinktoje bendrovėje bei pradėti mokėti pensijų kaupimo įmokas, sudaryti sutartį su savo pasirinkta kaupimo bendrove. 
2. Iki birželio 30 d. pateikti prašymą asmeninėje paskyroje ir atsisakyti dalyvauti kaupime.

SVARBU. Atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime gali tik šiais metais į pensijų kaupimą įtraukti gyventojai, kurie iki šiol pensijų kaupime nedalyvavo. Dalyviai, kurie pensijų kaupimo sutartis pasirašė anksčiau, atsisakyti dalyvauti antros pakopos pensijų kaupime negali, tačiau gali bet kada pakeisti pensijų kaupimo bendrovę ar fondą bei ne ilgiau nei 1 metams sustabdyti pensijų kaupimo įmokų mokėjimą.

Kur ieškoti informacijos?

Daugiau  informacijos apie kaupimą rasite „Sodros“ internetiniame puslapyje, savo asmeninėse paskyrose www.sodra.lt/gyventojui, kreipęsi į konsultantus telefonu 1883 arba elektroniniu paštu. 

Prie kaupimo prisideda ir valstybė

Jei gyventojas apsisprendžia kaupti pensijai antroje pakopoje, jis taip pat gali pasirinkti kaupimo tarifą. Priklausomai nuo pasirinkto tarifo, kaupiančiuosius papildomai skatina ir valstybė. Kintamasis tarifas 2021 metais sudarys 2,4 proc. nuo kaupiančiojo atlyginimo ir 0,9 proc. nuo vidutinio šalies darbo užmokesčio (VDU), kuriuos į pensijų fondą papildomai perves valstybė. 
 
Pavyzdžiui, jeigu žmogus uždirba 1000 eurų „ant popieriaus“, šiais metais pasirinkus kintamąjį tarifą kas mėnesį kaupimui bus pervedama 24 eurai nuo jo atlyginimo ir apie 12 eurų valstybės paskatos.

Pasirinkus visą 3 proc. tarifą, valstybė papildomai perveda į pensijų fondus 1,5 proc. nuo VDU. Tad jei žmogaus atlyginimas 1000 eurų „ant popieriaus“, kiekvieną mėnesį į pensijų fondą keliaus 30 eurų nuo jo atlyginimo ir apie 20 eurų dydžio valstybės įmoka.
 
Pernai „Sodra“ iš viso į gyventojų sąskaitas pensijų kaupimo fonduose pervedė 417 mln. eurų. Iš jų 125 mln. eurų sudarė valstybės paskatos.

Šiemet į antros pakopos pensijų kaupimą įtraukta daugiau nei 34 tūkst. dalyvių. Registruoti laiškai buvo siunčiami beveik 23 tūkst. gyventojų, kurie iki šiol neperskaitė pranešimų „Sodros“ asmeninėje paskyroje www.sodra.lt/gyventojui. Likę gyventojai pranešimus perskaitė, o dalis jų jau ir priėmė sprendimus.

„Sodros“ duomenimis, nuo šių metų pradžios sudaryta daugiau nei 5 tūkst. naujų antros pakopos pensijų kaupimo sutarčių. Iš jų 1200 sutarčių sudarė naujai įtraukti į pensijų kaupimą gyventojai. Daugiau nei 7,5 tūkst. dalyvių, kurie šiemet buvo įtraukti į pensijų kaupimą, jau atsisakė dalyvauti pensijų kaupime. 

Šiuo metu II pakopos pensijų kaupime dalyvauja 1,37 mln. šalies gyventojų. Pernai į pensijų kaupimą buvo įtraukti 43,5 tūkst. gyventojų, 27 tūkst. iš jų pasirinko dalyvauti kaupime. Dar 11 tūkst. gyventojų per metus savarankiškai sudarė pensijų kaupimo sutartis.

 

Atgal