VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

01.21. Sausio 20-ąją vyko 46-ojo JAV prezidento Joe Bideno ir viceprezidentės Kamalos Harris inauguracija

 78 metų J.Bidenas ištarė prezidento priesaiką padėjęs ranką ant Biblijos. Jį prisaikdino Aukščiausiojo Teismo pirmininko Johnas Robertsas. Jis pasižadėjo „išlaikyti, saugoti ir ginti Jungtinių Valstijų konstituciją“.

Kiek anksčiau priesaiką davė viceprezidentė Kamala Harris. 56 metų K.Harris tapo pirmąja moterimi, juodaode ir pirmuoju azijiečių kilmes asmeniu, užėmusiu JAV viceprezidento postą. Prieš savo inauguraciją J.Bidenas žadėjo „naują dieną“ Jungtinėms Valstijoms po ketverių audringų D.Trumpo, priėmusio neįtikėtiną sprendimą nedalyvauti inauguracijoje, prezidentavimo metų.
„Ginsiu Konstituciją. Ginsiu mūsų demokratiją. Ginsiu Ameriką. Ir viską duosiu jums – viską, ką darau jums tarnaudamas, galvodamas ne apie galią, o apie galimybes. Ne dėl asmeninių interesų, o dėl visuomenės gerovės. Ir kartu mes rašysime Amerikos vilties, o ne baimės, vienybės, o nes susiskaldymo istoriją. Šviesos, o ne tamsos. Padorumo ir orumo, meilės ir susitaikymo, didybės ir gerumo“ istoriją“, - kalbėjo J.Bidenas.

Joe Bideno inauguracijos ceremonija

Joe Bideno priesaika

Joe ir Jill Bidenai bei Kamala Harris ir Doulgasas Emhoffas

George‘as Bushas ir Laura Bush

 Billas Clintonas ir Hillary Clinton

Barackas Obama ir Michelle Obama

Kamalos Harris priesaika. „Reuters“/„Scanpix“,  AP nuotraukos

Kaip ir prognozuota, J.Bidenas paragino šalį vienytis: „Tai istorinis krizės ir iššūkių momentas, ir vienybė yra kelias į priekį.“
J.Bidenas yra seniausias prezidentas JAV istorijoje ir tik antras katalikas valstybės vadovas pradėjo eiti pareigas šaliai susidūrus su virtine didžiulių iššūkių – visu pirma, tebesiaučiančia COVID-19 pandemija.
K.Harris – imigrantų iš Indijos ir Jamaikos duktė – tapo aukščiausias pareigas einančia moterimi JAV istorijoje, taip pat pirmąja tamsiaode viceprezidente.

 

Atgal