VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

08.01.Kaip gyvensime iki Kalėdų?

Remigijus Šimašius 

 

Vasara suteikė mums visiems atokvėpio, džiaugsmo, pasitikėjimo, grąžino tai, ko labiausiai trūko per karantiną – laiką su šeima, draugais didesniame rate. Tačiau mažiausiai artėjantį pusmetį turime išmokti gyventi su koronavirusu, jeigu norime išvengti pavasario scenarijaus pasikartojimo.

Iš vėl augančių užsikrėtimo skaičių, akivaizdu, kad situacija sparčiai keičiasi ir signalizuoja, kad galima antroji COVID-19 banga – negalime ignoruoti išlikusios ir augančios viruso grėsmės, kaip ir negalime pamiršti išmoktų svarbių pamokų.  

Remigijus Šimašius ir prezidentas Valdas Adamkus

Atnaujinome Vilniaus veiksmų planą – ruošiamės rudeniui, kuris gali būti kitoks daugelyje sričių. Kaip prieš pusmetį laiku pasitikome pirmąją bangą, kaip atkūrėme gyvenimą jai nuslūgus, taip šiandien esame pasirengę dar efektyviau pasitikti antrosios bangos iššūkius ir neleisti jai nei atimti gyvybių, nei paralyžiuoti miesto gyvenimo. 

Sveikatos priežiūros paslaugos

*prieinamos greičiau ir paprasčiau – gydymo įstaigose laikantis būtinų saugumo reikalavimų bus teikiamos ir kontaktinės, ir nuotolinės konsultacijos;

*tuo tikslu laikinai didinsime poliklinikų registratūrose dirbančių specialistų skaičių. 

Mokyklos ir darželiai

*kol kas kviečiu ruoštis įprastiems artėjantiems naujiems mokslo metams. Jeigu nacionaliniu lygiu bus priimti atskiri sprendimai dėl masinių renginių, tarp jų – ir mokslo metų pradžios renginių organizavimo arba jų atšaukimo, tuomet spręsime dėl švenčių nukėlimo arba atšaukimo; 

*nuotolinio mokymo galimybė – tai labai tikėtinas scenarijus rudeniui. Ruošdamiesi jam, rugpjūčio pabaigoje organizuojame mokymus pedagogams apie nuotolinį mokymą; 

*neskubėkite pas gydytojus dėl vaikų sveikatos pažymų - pernykščių galiojimas pratęstas iki pat Naujųjų metų. Sveikatos pažymų prireiks tik keičiantiems mokyklas ar darželius.

Viešasis transportas

Nerimą vis dar kelia nepakankami ir ne visada tiksliai NVSC atsekami epidemiologiniai duomenys. Vis dar nėra patikimos informacijos, kiek žmonių užsikrėtė koronavirusu autobuse ar troleibuse. Viešajame transporte nuo rugpjūčio 1 d., ko gero, bus daugiausia pasikeitimų:

*dėvėkite kaukes - nuo šios savaitės intensyviausiose stotelėse viešojo transporto kontrolieriai stebės situaciją, primins keleiviams dėl jų dėvėjimo;

* tiek stotelėse, tiek viešajame transporte laikykitės saugaus atstumo; 

*susisiekimui mieste rinkitės mažiau užpildytus maršrutų reisus, kelionių laikus:https://bit.ly/planuokitesVTkeliones;

*ir toliau viešajame transporte bus taikomos dezinfekcijos, švaros, atstumo ir kitos priemonės saugesnėms kelionėms mieste. 

Kalėdų renginiai

Nors dar vasara, tačiau laikas spaudžia planuoti ir organizuoti Kalėdų renginius sostinėje. Įvertindami galimą antrą koronaviruso bangą, kol kas Kalėdų renginių neatsisakome – dauguma jų vyks, laikantis visų saugumo reikalavimų. Ir vis dėlto, didžiojo Kalėdų eglės įžiebimo koncerto Katedros aikštėje gali nelikti.   

Ką siūlome centrinei valdžiai? 

Iš Vyriausybės Vilniaus savivaldybė dar nėra gavusi kompensavimo už pirmosios COVID-19 bangos suvaldymui išleistas lėšas, taip pat kaip ir duomenų apie valstybės rezervo būklę. 

Kreipiamės į Valstybės ekstremalios situacijos operacijų centrą (VESOC), centrinę valdžią, su pasiūlymais, kurie yra būtini šiame etape, kad galėtume saugiai pasitikti rudens ir žiemos šventes išvengdami antro karantino:

*įvertinus, kad dauguma teigiamų COVID-19 atvejų yra įvežtiniai, prašome užtikrinti atsakingiau vykdyti atvykstančių asmenų tikrinimo kontrolę tiek oro uoste, tiek pasienyje;

*pasikartosiu – testuokime, testuokime, testuokime. Tam, kad kuo operatyviau ir patogiau būtų ištirta kuo daugiau asmenų, ypač grįžusių iš užsienio, savivaldybė yra numačiusi Vilniaus oro uosto prieigose įrengti mobilųjį punktą arba prireikus organizuoti mobiliosios brigados darbą.

O šiuo metu svarbiausios prevencijos priemonės:

*Kaukės. Nors formaliai VESOC nutarimu jos privalomai dėvėti viešose vidaus patalpose (viešasis transportas, prekybos ir paslaugų centrai, kt.) grąžinamos nuo rugpjūčio 1 d., tačiau kviečiu saugoti save ir aplinkinius jau nuo dabar.

*Saugus atstumas. Laikykimės jo - ar laukdami viešojo transporto stotelėje, ar eilėje parduotuvėje, ar paplūdimiuose prie ežerų.   

*Higienos taisyklės. Šią pamoką jau išmokome pirmosios bangos metu, lieka tik vėl atnaujinti jau turimus įgūdžius - dažnai plaukime ir dezinfekuokime rankas, laikykimės čiaudėjimo etiketo. Mieste vėl matysite daugiau reklaminių stendų ir ekranų su higienos rekomendacijomis. 

*Nuotolinis darbas. Kviečiu ir skatinu visas valstybės institucijas, organizacijas, verslo įmones ir toliau esant galimybei organizuoti nuotolinį darbą, kiek įmanoma darbus perkelti iš biurų į namus, perkelti susitikimus į virtualią erdvę, paslaugas teikti nuotoliniu būdu. Nelaukiant rudens.

Tam, kad ateinantį pusmetį netektų išgyventi antro karantino, reikia susitelkti darsyk. Žinau, kad tą tikrai galime!

Atgal