VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

03.26. Startuoja Dianos Nausėdienės iniciatyva sukurti potencialių kraujo donorų duomenų banką kovai su pandemija

 

Šiuo metu dėl sustabdytų planinių operacijų kraujo poreikis kiek sumažėjęs, tačiau mažiau jo ir aukojama.

„Turime iš anksto galvoti apie situaciją, ką darysime, jei per pandemijos protrūkį kraujo staiga ims trūkti, kai padidės jo poreikis arba dalis donorų susirgs ir privalės laikytis izoliacijos. Besiruošdami tokiai dienai, privalome turėti informacinę piliečių, pasirengusių tapti potencialiais donorais, duomenų bazę“, – sako Diana Nausėdienė.

Pasak jos, labai svarbu iš anksto organizuoti sąmoningų piliečių registraciją, kad Kraujo centro darbuotojai būtų įgalinti į juos kreiptis skubiai, tiesiogiai ir labai tikslingai, pritrūkus specifinės kraujo grupės išteklių. 

„Privalome būti pasirengę ekstremaliems atvejams. Užpildžiau visus reikiamus dokumentus ir, vos tik sulauksiu prašymo iš Kraujo centro, kad ima trūkti kraujo, tuoj pat atvyksiu jo paaukoti. Būkime pasirengę atsiliepti į medikų prašymus“, – į visuomenę kreipėsi pirmoji ponia.

 

VŠĮ Nacionalinio kraujo centro direktoriaus Daumanto Gutausko teigimu, prasidėjus pandemijai, labai svarbu užtikrinti nenutrūkstantį kraujo donorystės procesą, kraujas ir jo komponentai turi tam tikrą galiojimo laikotarpį, pavyzdžiui, eritrocitai galioja apie 42 paras, trombocitai – tik 5.

„Dėl šios priežasties negalime sukaupti didelio kraujo rezervo, o turime palaikyti harmoningą ir nuolatinį donorų telkimą“, – aiškina specialistas.

Gutauskas pabrėžia, kad nepaisant to, jog beveik visos planinės operacijos sveikatos priežiūros įstaigose sustabdytos, karantino metu kraujas reikalingas kasdien – skubiųjų operacijų atvejais,  naujagimiams, gimdyvėms, pacientams po įvairių traumų, kitų nelaimingų atsitikimų. Kraujo perpylimai nuolat reikalingi kai kurių patologijų - sunkių infekcinių ligų, onkologinių susirgimų atvejais.

Dianos Nausėdienės teigimu, labai svarbu, kad pilietinė bendruomenė iš anksto apgalvotų galimybę jungtis į sąmoningos donorystės akciją: „Dalis kraujo komponentų gyvybingi tik 5 dienas, jų atsargų sukaupti iš anksto ir ilgam neįmanoma. Tad turime būti pasirengę reaguoti operatyviai. Šiuo metu netikslinga masiškai duoti kraujo, tai aktualu tik specifinėms kraujo grupėms, bet labai svarbu suregistruoti žmones, pasiryžusius paaukoti savo kraujo kilniam tikslui ir taip padidinti potencialių donorų skaičių. Privalome turėti skirtingų kraujo grupių donorų sąrašus, kad suvaldytume kritinį, staigiai išaugusį poreikį.“

 

Todėl visų, kurie nėra kraujo donorai arba kraujo duoda itin retai, tačiau tam ryžtųsi esant ekstremaliai situacijai, prašoma registruotis į specialų potencialių kraujo donorų sąrašą jau dabar. Išreikšti norą dovanoti kraujo esant ypatingai dideliam jo trūkumui galima kreipiantis į VšĮ Nacionalinį kraujo centrą, kuris atsakingas už šio sąrašo sudarymą bei donorų telkimą:  [email protected] arba telefonu nr.: +370 614 35940.

 

Gutauskas sako, kad ir pandemijos metu Nacionalinio kraujo centro darbuotojai užtikrina tiek personalo, tiek donorų saugumą – visų reikiamų apsaugos priemonių ši įstaiga turi pakankamai. Žmonėms, norintiems paaukoti kraujo, Kraujo centras siūlo saugią pavėžėjimo paslaugą – asmuo gali būti paimamas iš namų ir parvežamas atgal nemokamai centro automobiliu, kuris yra nuolatos dezinfekuojamas, vairuotojai ir keleiviai aprūpinami visomis reikalingomis apsaugos priemonėmis.

 

Donorais gali būti

Sveiki asmenys, kurių amžius nuo 18 iki 65 metų, o svoris – ne mažesnis kaip 50 kg.

Jų kraujyje turi būti tinkamas hemoglobino kiekis, kuris visada nustatomas imant kraują. Moterims jis ≥125 g/l, vyrų ≥135 g/l.

Atkreiptinas dėmesys, kad persirgus gelta (hepatitu A) duoti kraujo galima (anksčiau buvo negalima, todėl daug kas dėl šio aspekto neatvyksta).

Vyrai aukoti kraujo gali 6 kartus, moterys 4 kartus per metus.

 

Donoru tapti negali

 

Asmuo, kuris per pastarąsias 28 dienas lankėsi bet kurioje užsienio šalyje.

Asmuo, turėjęs kontaktą su sergančiuoju COVID-19 (donorystė galima praėjus 28 dienoms po grįžimo į Lietuvą arba po kontakto turėjimo).

Turintys peršalimo ar kitų simptomų – sloga, gerklės skausmas, kosulys, karščiavimas ir pan. (kraujo donorystė galima visiškai pasveikus – išnykus visiems simptomams).

Sergant Herpes virusine infekcija donorystė leidžiama tik pasveikus (t. y. kraujo donorystė leidžiama po šašelio nukritimo praėjus savaitei).

Vartojant tam tikrus medikamentus (kraujo negalima duoti vartojant insulino preparatus; po antibiotikų vartojimo turi praeiti 2 sav. ir pan.).

Nėštumo metu.

Po auskarų vėrimo, kūno tatuiravimo, operacijų – kraujo donorystė negalima 6 mėnesius.

Sergantys infekcinėmis (AIDS, tuberkuliozė, hepatitas B, hepatitas C ir kitos sunkios infekcinės ligos), onkologinėmis, sunkiomis širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemos ligomis, mažakraujyste, koagulopatija.

Sąrašas nėra baigtinis – tai dažniausiai pasitaikančios kontraindikacijos kraujo donorystei.

Sveikiems asmenims kraujo duoti yra visiškai saugu ir sveika!

 

Atgal