VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09.21. Lietuvos dalyvavimo tarptautinėse operacijose 25-metis paminėtas konferencija Seime, apžvelgiant pasiekimus ir perspektyvas

 

Minint Lietuvos aktyvaus dalyvavimo tarptautinėse operacijose 25-erių metų sukaktį rugsėjo 20 d. LR Seime surengta konferencija „Lietuvos dalyvavimas tarptautinėse operacijose: pasiekimai ir perspektyvos“. Renginyje aptarta Lietuvos kariuomenės dalyvavimo tarptautinėse operacijose ir misijose svarba, diskutuota apie artimiausius iššūkius kintant saugumo situacijai ir didėjant dėmesiui į kolektyvinės gynybos užduotis.

 

„Ketvirtį amžiaus aktyviai prisidėjome prie taikos ir stabilumo užtikrinimo pasaulyje ir ketiname šią garbingą misiją tęsti ateityje, nes iššūkių nemažėja, įtampa neslūgsta, ir vis atsiranda naujų konfliktų židinių skirtinguose regionuose“, – sakė konferencijos dalyviams pristatęs Lietuvos karių dalyvavimą tarptautinėse operacijose krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

 

Ministras R. Karoblis pabrėžė, kad niekas pavieniui su šiuolaikiniais saugumo iššūkiais nesusidoros, todėl turime tęsti tai, ką pradėjome prieš 25-erius metus – turėsime keistis ir tobulėti bei ieškoti visiems priimtinų formatų ir sprendimų.

Konferencijoje Seimo nariai, buvę ir esami krašto apsaugos ir užsienio reikalų ministrai, kariuomenės vadai, politologai aptarė Lietuvos indėlį stiprinant tarptautinį saugumą. Buvo prisiminta, kaip praėjus vos metams po sovietų kariuomenės išvedimo iš Lietuvos, mes padėjome rūpintis kaip prisidėti prie tarptautinio saugumo stiprinimo.

„Dalyvaudami tarptautinėse operacijose kartu su sąjungininkais įnešame tiesioginį indėlį į mūsų pačių saugumą ir gynybą. Remdami sąjungininkus užsitikriname jų paramą mūsų šalies gynybai, geriname sąveiką su jais. O kariams tokia galimybė suteikia neįkainojamą patirtį, kurią jie naudos ginant mūsų valstybę“, – konferencijoje kalbėjo Lietuvos kariuomenės vadas gen. mjr. Valdemaras Rupšys.

 

Konferencijoje taip pat diskutuota, ar tarptautinės operacijos išliks saugumo stiprinimo įrankiu ir koks vaidmuo Lietuvos gynybos politikoje joms turėtų būti skiriamas ateityje.

 

Renginyje buvo pristatyta ir nuotraukų paroda „25 metai tarptautinėse operacijose: kaip tampama sąjungininkais“. Joje užfiksuotos akimirkos iš Lietuvos karių patirties įvairiose tarptautinėse sausumos, oro ir jūrų operacijose, žvilgsnis į tai, kaip nuo 1994 m. iki dabar stiprėjo ir plėtėsi įvairių formų tarptautinis bendradarbiavimas, kaip, veikiant kartu su sąjungininkais, nuolat stiprinamas ir mūsų šalies saugumas. Elektroninę fotogaleriją galima aplankyti čia

Lietuviai pirmą kartą į tarptautinę operaciją išvyko 1994 metų rugpjūčio 22 dieną. Tuomet 32 karių taikos palaikymo būrys išskrido į Kroatiją. Iš viso per ketvirtį amžiaus tarptautinėse operacijose dalyvavo daugiau kaip 5,5 tūkst. Lietuvos karių, dauguma jų į misijas vyko po kelis kartus.

Pastaraisiais metais Lietuva vis labiau įsitraukia į tarptautines operacijas, mokymo ir patariamąsias misijas Artimuosiuose Rytuose bei Afrikoje. Šiais metais indėlį teikėme jau į 11 tarptautinių operacijų Afganistane, Irake, Kosove, Ukrainoje, Malyje, Turkijoje, Centrinės Afrikos Respublikoje, Viduržemio jūroje ir Indijos vandenyne. Šiuo metu apie 150 Lietuvos karių dalyvauja 10-yje tarptautinių operacijų.

Lietuvos kariai taip pat vis aktyviau dalyvauja jūrų operacijose, prisideda prie pasaulio bendruomenės pastangų stabdyti nelegalią migraciją Viduržemio jūroje, tarptautinės bendruomenės kovos su piratavimu Indijos vandenyne.

 

Atgal