VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09.21. 150-ųjų gimimo metinių proga Kaune atidengtas paminklas J. Tumui-Vaižgantui

Rugsėjo 20 d. minint 150-asias visuomenės veikėjo, rašytojo, kunigo Juozo Tumo-Vaižganto gimimo metines prie Vytauto bažnyčios atidengtas jam skirtas paminklas.

Bronzinį ant suoliuko su šuniuku sėdinčio J. Tumo-Vaižganto paminklą sukūrė skulptorius Gediminas Piekuras. Paminklas pastatytas šalia bažnyčios, kurioje prieš mirtį dirbo lietuvybės puoselėtojas.

150-ųjų gimimo metinių proga Kaune atidengtas paminklas J. Tumui-Vaižgantui | R. Kaminsko nuotr.

2019 metai Seimo nutarimu yra paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. J. Tumas-Vaižgantas yra viena ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių, tautinio atgimimo ir moderniosios kultūros reiškėjas, lietuvių prozos klasikas, kritikas ir literatūros istorikas, kurio kūrybinis palikimas yra gausiausias tarp to meto rašytojų.

Pirmasis paminklas J.Tumui-Vaižgantui buvo atidengtas gimtajame jo Svėdasų miestelyje Anykščių rajone 1937 metais.

Rugsėjo 20 dieną minime 150-ąsias Juozo Tumo-Vaižganto gimimo metines, o 2019-ieji Seimo nutarimu yra paskelbti šio rašytojo metais.

Įgyvendindama Kultūros ministerijos apmokamą Juozo Tumo-Vaižganto 150-ųjų gimimo metų minėjimo programos projektą, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (LNMMB) žada įgarsinti per 70 Vaižganto kūrybinio palikimo rašinių. Penkias skirtingas garsines knygas „Klausomės Vaižganto“ žadama įkelti į bibliotekos Lietuvos kultūros paveldo interneto portalą www.epaveldas.lt ir taip padaryti prieinammis kiekvienam klausytojui. Garsinėse knygose „Klausomės Vaižganto“ skambės įvairių žanrų raštai: „Vaižganto vaizdai“ (grožinė kūryba), „Juokaujantis Vaižgantas“ (humoristika ir kiti šmaikštūs tekstai), „Keliaujantis Vaižgantas“ (kelionių įspūdžiai), „Tumą atsimenantis Vaižgantas“ (memuaristika) ir „Susirašinėjantis Vaižgantas“ (laiškai).

Kone visus tekstinius žanrus (straipsniai, apybraižos, apžvalgos, eseistika, memuaristika, proza, net poezija, drama, laiškai ir t. t.) išbandęs Vaižgantas mums daugiausia žinomas iš klasikinių kūrinių. Todėl proga susipažinti su negirdėtu arba retai naudojamu jo palikimu – tai galimybė atrasti dar nežinomas rašytojo asmenybės puses.

 

 

Atgal