VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

01.11. Naujausios žinios

„Kamikadzių“ dvidešimtuke finišavęs B. Bardauskas perdavė linkėjimus šeimai ir Lietuvai

(Lima, sausio 10 d.) Dakaro ralio ketvirtasis etapas sunkiausioje „Original by Motul“ vienišų herojų kategorijoje vilniečiui Baliui Bardauskui susiklostė itin sėkmingai – visus 405 kilometrus sportininkas važiavo stabiliai, kartkartėmis padidindamas tempą, etapo viduryje jį sumažinęs, o vėliau vėl „atsukęs rankeną“ iki galo. B. Bardauskas pasiekė visus aštuonis kelio punktus (way point) ir bendroje „Original by Motul“ motociklininkų klasėje finišavo 15-oje pozicijoje iš dar likusių šioje kategorijoje 29 lenktynininkų, neretai vadinamų „kamikadzėmis“. Po keturių etapų jau iškrito trys šios klasės sportininkai arba 10 proc. dalyvių.

Marijos Dubickienės nuotrauka: Balys Bardauskas

Ketvirtąjį etapą šioje klasėje laimėjo britas Max Hunt'as, bendroje motociklininkų įskaitoje finišą pasiekęs 43 vietoje.

Įdomu tai, kad B. Bardauskas prieš šį etapą miegojo tik dvi valandas. Po finišo jam dar lieka pasiekti bivaką bendrojo naudojimo keliais, tačiau sportininkas perduoda linkėjimus šeimai ir Lietuvai, kad viskas su juo tvarkoje.

„Deja, nepamatysime jo be rytdienos, nes prasidėjo maratonas. Tad su juo susisieksime tik po penktojo etapo“, – pranešė „Ąžuolas Team“ komandos narė Marija Dubickienė.

Po sėkmingo ketvirtojo etapo, kurio bendroje įskaitoje B. Bardauskas finišavo 94 pozicijoje, jis turėtų šiek tiek kilstelėti ne tik „Original by Motul“ klasėje, kur sportininkai viso Dakaro metu privalo išsiversti be jokios techninės pagalbos, bet ir bendrojoje įskaitoje. Tai pirmasis lietuvis, metęs iššūkį šioje kategorijoje. Visų šios klasės lenktynininkų turtas telpa tik viename sunkvežimyje, kuris po kiekvieno starto pirmasis išskuba į finišą. Būtent prie jo vienvietėse palapinėse įsikuria sportininkai ir nakvoja be jokių patogumų.

Informaciją parengė portalas „Agroeta.lt“ – oficialus B. Bardausko informacinis partneris

A.Juknevičiaus startas - likimą lėmė sekundė

Tiksi paskutinės minutės - Antanas Juknevičius ir Darius Vaičiulis nenustygsta, neranda sau vietos, bet stengiasi netrukdyti prie automobilio dirbantiems net šešiems aukščiausio lygio mechanikams. Likus minutei, „Craft bearings“ pilotas sėda į nepilnai surinktą automobilį, o navigatorius jau laukia starto punkte, kuriame važiuojantį automobilį turi užfiksuoti lenktynių komisarai. Tolumoje pasirodo dulkės, o organizatoriai ištraukia telefoną ir rodo - 10 val. 22 min. - tai riba, kuri lėmė viską.

Lenktynininkas Antanas Juknevičius (dešinėje) ir šturmanas Darius Vaičiulis. Stasio Žumbio nuotr.

Oficialiai Dakaro legenda prieš šių metų startą pripažintas A. Juknevičius iššoka iš automobilio. Visų euforijai laikrodis dar nespėjo persiversti į 23-iąją minutę. „Craft bearings“ ekipažas susilaukia varžybų teisėjų ovacijų, tačiau nieko nelaukdamas sėda į automobilį ir važiuoja atgal į serviso zoną. Čia mechanikai užbaigs paskutinius darbus ir paleis žarijų spalvos bolidą į dar vieną pragarišką dieną Dakare.
„Net negaliu apsakyti, kas dėjosi mano galvoje ir kūne matant, kaip tiksi paskutinės minutės. Tu suvoki, kad negalima trukdyti žmogaus, kuriam spaudimas ir taip milžiniškas, bet kartu tu negali stovėti vietoje. Jei kažkas suks filmą apie Dakarą, šis epizodas jame tikrai bus, - dabar jau su šypsena Dakaro ralio organizatorių TV komandai pasakoja A. Juknevičius. - Ši jungtinė lietuvių mechanikų komanda padarė darbą, kuris oficialiame servise užtruktų pora dienų, per 5 val., dirbdama laukinėmis sąlygomis. Čia yra kažkas iš kosmoso srities ir šie žmonės yra tikri Dakaro herojai“.

Spėjus užsiregistruoti startui, įtampa komandoje nenuslūgo - A. Juknevičius privalo spėti į greičio ruožo startą, kuris yra 80 km nuo bivako ir jį „Craft bearings“ komanda turi pasiekti bendro naudojimo keliais. Geriausia 2019 metų drama pavadinimu Dakaro ralis dar nesibaigia.

Vasario 2-ą dieną kviečia „Sartai 2019“

Tradicinės respublikinės ristūnų žirgų lenktynės „Sartai 2019“ ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos šventė, kurią organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Zarasų rajono savivaldybe, laikantis ilgamečių tradicijų Dusetose bus surengta pirmąjį antrojo mėnesio šeštadienį - vasario 2 dieną.

Eltos nuotr.

Žemės ūkio ministerijoje įvykusiame šios šventės organizacinio komiteto posėdyje, kurį vedė „Sartų 2019“ organizacinio komiteto pirmininkė viceministrė Ausma Miškinienė, patvirtinta ne tik varžybų data, bet ir renginio nuostatai, aptarti kiti svarbūs pasirengimo šiai per kelis amžius gilias tradicijas įgijusiai žirginio sporto žiemos šventei klausimai.
Šiais metais ristūnų lenktynių ant Sartų hipodromo ledo programoje numatyta iki septynių pagrindinių važiavimų, vienas iš kurių - tarptautinis.

Venesuelos prezidentas N.Maduras inauguruotas antrajai kadencijai

Venesueloje oficialiai prasidėjo antroji prezidento Nikolo Maduro (Nicolas Maduro) kadencija. Kairysis nacionalistas naujai šešerių metų kadencijai prisiekė ne opozicijos kontroliuojamame parlamente, o Aukščiausiame rinkimų teisme. ES, JAV ir daugelio Lotynų Amerikos šalių atstovai protestuodami ceremonijoje nedalyvavo.

Venesuelos prezidentas N. Maduras inauguruotas antrajai kadencijai. EPA-Eltos nuotr.

Remiantis oficialiais duomenimis, N. Maduras praėjusią gegužę 68 proc. balsų buvo perrinktas vadovauti šaliai iki 2025 metų. Rinkėjų aktyvumas nesiekė 50 proc. Didžioji opozicijos dalis rinkimus boikotavo.

Tęsiasi vyriausybės „uždarymas": D.Trampas gali nedalyvauti Davoso forume

JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) dėl dalinio vyriausybės uždarymo gali atšaukti savo dalyvavimą Pasaulio ekonomikos forume (PEF) Davose sausio gale. Tai jis pareiškė Vašingtone.

D. Trampas. EPA-Eltos nuotr.

Kol kas ekonomikos elito susitikimas Šveicarijoje iš programos esą neišbrauktas. Tačiau jei vyriausybės uždarymas tęsis, jis į Davosą nevyks, sakė D. Trampas ketvirtadienį prieš išskrisdamas į JAV ir Meksikos pasienį.

PEF vyks sausio 21-25 dienomis. Pernai D. Trampas susitikime dalyvavo. Tačiau šiuo metu prezidentui Kongrese tenka spręsti nesutarimus su demokratais, kurie nesutinka skirti jo reikalaujamos milijardinės sumos tvoros Meksikos pasienyje statybai.

JAV vyriausybė nuo gruodžio pabaigos yra iš dalies uždaryta, nes prezidentas D. Trampas atsisako pasirašyti biudžeto projektą, jei Kongresas nesutiks skirti 5 mlrd. dolerių sienos tarp JAV ir Meksikos statybai.

Apie 800 tūkst. federalinės vyriausybės darbuotojų, tarp jų - oro eismo kontrolieriai ir pakrantės apsaugos pareigūnai, jau tris savaites negauna atlyginimo.

Dėl šio ginčo nebuvo priimtas naujas biudžeto įstatymas, o tai gruodžio 22-ąją sukėlė dalinį vyriausybės darbo paralyžių, kuris tęsiasi iki šiol.

Baltieji rūmai gruodžio viduryje paskelbė, kad D. Trampas ketina vadovauti aukšto rango JAV delegacijai, vyksiančiai į Davosą.

Dž. Pauelas: ilgiau trunkantis JAV vyriausybės uždarymas smogs ekonomikai

Jungtinių Valstijų ekonomika gali patirti smūgį, jei vyriausybės uždarymas tęsis ilgą laiką, ketvirtadienį pareiškė Federalinio atsargų banko (FED) valdybos pirmininkas Džeromas Pauelas (Jerome Powell).

Nors anksčiau buvę vyriausybių uždarymai truko itin trumpai ir smarkiai nepaveikė šalies ekonomikos, Dž. Pauelas patikino: „Ilgalaikio uždarymo sąlygomis, manau, ekonominiuose rodikliuose tai atsispindėtų."

„Jei vyriausybės uždarymai neužsitęsia, dažniausiai jei nepalieka pėdsako ekonomikoje“, - sakė Dž. Powellas.

Jis taip pat nerimavo dėl svarbių statistinių rodiklių trūkumo vyriausybės uždarymo laikotarpiu, kuriuos FED, šalies centrinis bankas, naudoja nustatyti valstybės ekonomikos būklę.

Atgal