VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09.14. Naujausios žinios

UNESCO ir „National Geographic“ Vilnių įtraukė į įstabiausių Europos vietų sąrašą

Pasaulyje pristatoma UNESCO inicijuota tvariam turizmui skirta kelionių platforma „World Heritage Journeys“ (liet. „Pasaulio paveldo kelionės“). Platformoje, kuri skatina pasaulio keliautojus pažinti UNESCO saugomas pasaulio paveldo vietoves, Vilnius atsidūrė šalia kitų 33 Europos vietų, kurių tarpe – Olimpija (Graikija), Pafos (Kipras), Potsdamo rūmai (Vokietija), Versalis ir Šampanės regionas (Prancūzija) ir kitos legendinės Europos vietos.

Lietuvos atstovai kartu su UNESCO Ir „National Geographic“ sukūrė Vilniaus pristatymą, kurio tikslas – įkvėpti aplankyti ir pažinti Lietuvos sostinę. Projektas „World Heritage Journeys“ oficialiai pristatomas rugsėjo 15-16 d. Paryžiuje, kai, minėdama Pasaulio paveldo dienas, UNESCO būstinė Prancuzijoje atvers duris visuomenei.

Iniciatyvą finansavo Europos Sąjunga. Ja skatinama tvariai keliauti aplankant vienas nuostabiausių UNESCO pasaulio paveldo vietų Europoje. Keliautojams siūlomas naujas būdas pažinti Europą – keliauti „kitaip“, keliauti „giliau“, aplenkiant populiariausias turistines vietoves, ilgiau pasiliekant vienoje vietoje ir pajaučiant regiono dvasią.

Lenkijos užsienio reikalų ministras: džiaugiamės atnaujintu dialogu dėl Lietuvos lenkų

Varšuva patenkinta dėl atsinaujinusio dialogo Lietuvos lenkų klausimu, o santykių atšilimą įsuko atsinaujinęs aukščiausio lygio vadovų bendravimas, sakė Lietuvoje viešintis Lenkijos užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius.

„Mums labai svarbu, kad dialogas dėl lenkų mažumos Lietuvoje yra atnaujintas. Yra pavardžių rašymo, naudojant lenkiškas raides klausimas. Tačiau džiugina, kad atkurtos dvišalių santykių grupės“, - žurnalistams sakė J. Czaputowiczius.

Ministras teigė, kad Varšuva tikisi, kad su Lietuvos lenkais bus elgiamasi kaip su Lenkijos lietuviais - jiems bus leidžiama asmens dokumentuose pavardes rašyti gimtąja kalba, o lenkų apgyvendintuose regionuose vietovardžius bus galima rašyti pasirinkta kalba.

Duris atvėrė Lietuvos tautinių mažumų kultūros muziejus

Alytuje duris atvėrė Lietuvos tautinių mažumų kultūros muziejus.

Muziejus įsikūręs prie Alytaus rusų šeštadieninės mokyklos. Jame eksponuojami tautiniai drabužiai ir buities daiktai. Sukaupta gausi patefono plokštelių kolekcija. Biblioteka suteikia galimybę vesti edukacinius užsiėmimus

Lietuvos šaulių sąjunga 2019 metais minės savo veiklos 100-metį

 LR Vyriausybės nuotr.

Rugsėjo 12 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė Lietuvos šaulių sąjungos metų minėjimo 2019 m. planui, kuriuo siekiama paminėti Lietuvos šaulių sąjungos įkūrimo 100-metį, įamžinti šaulių indėlį Nepriklausomybės kovose ir pagerbti kovojusių prieš sovietų okupaciją, žuvusių sovietų lageriuose, tremtyje šaulių atminimą. 2019 metus Seimas yra paskelbęs Lietuvos šaulių sąjungos metais.

Minėdama įkūrimo 100-metį Lietuvos šaulių sąjunga 2019 m. birželio mėnesį numato surengti iškilmingą rikiuotę ir 100-mečio priesaikos ceremoniją Katedros aikštėje Vilniuje, kartu vyks ir įvairūs minėjimo renginiai Bernardinų sode, gretimose gatvėse.

2017 m. gruodžio 7 d. Lietuvos Seimo nutarimu 2019 metai paskelbti Lietuvos šaulių sąjungos metais.

Augimas tęsiasi: prie Kauno „Hella“ atidarė naują elektronikos gamyklą

Apšvietimo ir elektronikos kompanija „Hella“ ketvirtadienį oficialiai atidarė gamyklą Kauno LEZ. Naujoji „Hella“ gamykla skirta patenkinti Europoje augantį elektronikos sprendimų poreikį. Iš pradžių pajėgumai bus nukreipti į fotoelektronikos komponentus, o artimoje ateityje planuojama gamybą išplėsti įtraukiant įvairius sensorius, elektroninius aktuatorius ir valdymo modulius.

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

„Hella“ Lietuvoje jau dirba apie 70 žmonių, per artimiausius trejus metus planuojama šį skaičių padidinti iki 250. Iki šiol „Hella“ Lietuvoje investavo 18 mln. eurų, bendra investicijų suma užbaigus pirmąjį plėtros etapą turėtų viršyti 30 mln. eurų.

Rugpjūtį gauti trys pranešimai apie grupės darbuotojų atleidimus, įspėtas 241 darbuotojas

Pexels.com nuotr.

Šių metų rugpjūtį gauti trys pranešimai apie numatomus grupės darbuotojų atleidimus. Apie atleidimą įspėtas 241 darbuotojas, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Per 2018 metų sausio-rugpjūčio mėnesius gauti 74 pranešimai apie numatomus 3319 darbuotojų atleidimus. Per 2017 metų tą patį laikotarpį buvo gauti 32 pranešimai apie atleidimus ir įspėti 1785 darbuotojai.

Atrasti Šimtmečio paveldą kviečia Europos paveldo dienos

Rugsėjo 21–23 dienomis visoje Lietuvoje įvyks Europos paveldo dienų renginiai, kurių tema „Atraskime šimtmečio paveldą“. Iš tiesų, jau beveik ketvirtį amžiaus Lietuvoje gyvuojantis, daugelyje Europos šalių populiarus projektas yra ir pagrindinis viso mūsų krašto materialiojo kultūros paveldo pristatytojas. Su šiuo Kultūros paveldo departamento koordinuojamu projektu asocijuojame visoje Lietuvoje rugsėjo antroje pusėje pastebimas smalsaujančių žmonių grupes.

Valstybingumo atkūrimo jubiliejų švenčiančioms Baltijos šalims šiais metais nekilo abejonių dėl temos pasirinkimo – Šimtmetis nuolatos mirga medijose, muziejų ekspozicijose, koncertuose, edukacinėse veiklose ir dar daug kur kitus. Tačiau suvokdami, kad tai yra dar toli gražu neišsemtas lobynas, siūloma įsiklausyti į raginimą „Atraskime“. Tiksliau, kokiomis nuostatomis vadovaudamiesi ieškokime?

„Kai prie šimtmečio kultūros paveldo artinamės su deramu įsiklausymu, suinteresuotumu ir pagarba šimtametei tradicijai – ji apdovanoja temų masyvų įvairumu ir tampa jungiančiu tiltu. Nenuostabu. Nereikia ypatingai išlavintos klausos tam, kad pajustume šios simbolinės datos esmę: tėvų, senelių, prosenelių, pagaliau mūsų pačių gyvenimo ir patirčių partitūros – prieš mus. Ar mokėsime jas išgirsti ir atrasti?“ – klausia ir įvadinio EPD teksto autoriusdoc. dr. Aurelijus Gieda. Ir pasiūlo nuoseklią ieškojimų prieigą.

Svarbu ir tai, kad Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmetis, reikšmingas mums ne tik kaip Lietuvos, bet ir Europos piliečiams. Juk visoje Europoje 2018-ieji yra paskelbti Europos kultūros paveldo metais, vadinasi Europos paveldo dienos, kaip sudėtinė paskelbtų metų dalis, skatins ir integralų valstybingumo atkūrimo šimtmetį mininčios valstybės ir bendro Europos kultūros paveldo suvokimą. Europos kultūros paveldo metų šūkis: „Mūsų paveldas: kur praeitis susitinka ateitį“ kaip ir Europos paveldo dienų skatinimas atrasti šimtmečio paveldą, kviečia kiekvieną iš mūsų įvertinti tai, ką paveldėjome ir išsaugojome.

Jau visai netrukus bus paskelbta Europos paveldo dienų programa, kurioje vietos renginių organizatoriai: miestų ir rajonų savivaldybės, bibliotekos, mokyklos, kultūros centrai kvies lankytis Lietuvos valstybingumą atspindinčiuose kultūros paveldo objektuose visoje Lietuvoje, susipažinti su juose esančiomis kultūros vertybėmis, istoriniais pastatais, Lietuvos valstybingumui svarbiomis asmenybėmis. Tuo pačiu, bandysime geriau suprasti, jog būtent kultūros paveldas mums leidžia apsibrėžti savo tapatybę – tiek dvasinę, tiek ir politinę.

KLASCO pateikė poveikio aplinkai mažinimo planą

Vykdydama Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos privalomąjį nurodymą, „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ (KLASCO) pateikė generalinio direktoriaus Vytauto Kauno patvirtintą Poveikio aplinkos oro kokybei mažinimo priemonių planą. 

Plane surašytos jau įdiegtos, naudojamos ir efektyvios organizacinės bei techninės priemonės, kurios leido suvaldyti taršą, teigiama įmonės pranešime.



Taip pat išdėstyta, ką planuojama įsigyti artimuoju - pusmečio - laikotarpiu bei ilgalaikėje - trejų metų perspektyvoje.

E. Macronas pripažino Prancūzijos atsakomybę dėl per Alžyro karą vykdytų kankinimų

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pripažino savo šalies atsakomybę dėl per Alžyro karą vykdyto komunistinių pažiūrų aktyvisto kankinimo ir nužudymo, informuoja BBC.

SIPA/Scanpix nuotr.

Alžyro universitete dirbęs 25-erių metų matematikas Maurice`as Audinas buvo sulaikytas 1957 metais.

Žengdamas itin retą žingsnį, Prancūzijos prezidentas ketvirtadienį pripažino, kad M. Audinas buvo arba mirtinai nukankintas, arba kankinamas, o tuomet nužudytas Prancūzijos kolonijinės valdžios nurodymu.

Nepriklausomybę nuo Prancūzijos Alžyras paskelbė 1962 metais, po septynerius metus trukusio kruvino karo.

M. Audinas buvo vienas iš nedaugelio Alžyre buvusių europiečių, kurie palaikė šalies gyventojų nepriklausomybės siekį. Tačiau per Alžyro karą aktyvistas netikėtai dingo. Jis buvo vedęs, turėjo tris vaikus.

Prezidentas E. Macronas ketvirtadienį ketino aplankyti M. Audino našlę bei atverti archyvus, kuriuose saugoma informacija „apie dingusius tiek Prancūzijos, tiek Alžyro civilius ir karius“.

Vengrija žada užginčyti Europos Parlamento balsavimo rezultatus

Vengrija pareiškė, kad Europos Parlamento (EP) balsavimo, kuriuo pasisakyta už iniciatyvą šalies atžvilgiu pradėti baudžiamąją procedūrą, rezultatai negalioja ir pažadėjo imtis teisinių veiksmų.

Reuters/Scanpix nuotr.

Strasbūre už Vengrijai nepalankią iniciatyvą balsavo 448 europarlamentarai, prieš – 197, o 48 susilaikė. Tai buvo pirmas kartas, kai Europos Sąjungos sutarties septintąjį straipsnį aktyvavo Europos Parlamentas. Lenkijos atžvilgiu anksčiau pradėtą analogišką procedūrą inicijavo Europos Komisija (EK).

Baudžiamoji procedūra prieš Vengriją pradėta dėl jos vykdomų teisinės valstybės principų ir pagrindinių Europos vertybių pažeidinėjimo. Vengrijos premjeras V. Orbanas naudoja savo parlamentinę daugumą, kad darytų spaudimą žiniasklaidai, teismams ir nevyriausybinėms organizacijoms.

 

 

 

Atgal