VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

08.09. Naujausios žinios

Vyriausybė pritarė, kad būtų kertama daugiau medžių

Vyriausybė trečiadienį pritarė, kad miškų kirtimo norma turėtų būti didinama 6 proc.

Miškų ūkio konsultacinė taryba gegužę pritarė Valstybinės miškų tarnybos siūlytai 11 850 ha ploto miško kirtimo normai, kuri būtų 6 proc. didesnė nei 2014–2018 m. laikotarpiu. Šiai pozicijai vyriausybė ir pritarė.

Aplinkos ministerija siūlė miškų kirtimo normą ateinantiems penkeriems metams nustatyti tokią pačią, kaip praėjusiu laikotarpiu – 11 168 ha plotą, apskaičiuotą pagal plynojo miško kirtimo ekvivalentą, ir jame iškirsti iki 3 145 tūkst. kietmetrių likvidinės medienos.

Lietuvos žvejai ir toliau žvejos Maroke

Lietuvos žvejai sulaukė itin svarbios žinios iš Maroko – kitais metais jie vėl galės vykdyti žvejybą Maroko išskirtinėje ekonominėje zonoje. Dėl to galutinai sutarta liepos pabaigoje, pasirašius Europos Sąjungos – Maroko Karalystės susitarimą.

 pixabay.com nuotr.

Lietuva yra viena aktyviausiai pelagines žuvis Maroke žvejojančių ES valstybių – mūsų šaliai priklauso beveik 26 proc. (20 693 t) ES gaunamos kvotos, kuriomis žvejai aktyviai naudojasi. Kasmet Maroko išskirtinėje ekonominėje zonoje, kuri yra viena svarbiausių Lietuvos žvejybos pramonei, dirba iki 4 didžiųjų mūsų šalies žvejybos laivų.

Pelaginių žuvų sugavimai šiuose vandenyse sudaro vidutiniškai 30 proc. visų metinių Lietuvos sugavimų.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija kreipėsi dėl padidėjusio dulkėtumo tyrimų

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija pranešė atsakingų institucijų prašanti objektyviai ištirti gyventojų skundus dėl padidėjusio dulkėtumo ir galimos taršos mieste.

„Uosto direkcijos pagrindinė funkcija - rūpintis uosto vystymu, tačiau būdami socialiai atsakingi ir siekdami, kad uosto veikla darytų kuo mažesnį poveikį aplinkai, negalime nereaguoti į gyventojų reiškiamą nepasitenkinimą dėl galimos taršos.

Manome, kad atsakingos institucijos turėtų paimti mėginius iš skirtingų miesto vietų - tiek prie uosto, tiek nuo jo nutolusiose teritorijose, juos ištirti bei palyginti oro užterštumo lygį ir kilmę“, - rašoma direkcijos pranešime.

Anot pranešimo, kadangi dėl padidėjusio dulkėtumo mieste įtarimų šešėlis krito ant vienos iš uoste veikiančių kompanijų, trečiadienį susitikta su naująja kompanijos vadovybe.

„Ji pažadėjo operatyviai pateikti išsamų aplinkosauginių priemonių veiksmų planą ir imtis skubių priemonių dulkėtumui mažinti“, - pranešime teigia Uosto direkcijos Rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius Artūras Drungilas.

A. Drungilas sako, kad nors Uosto direkcija ir neturi tiesioginės funkcijos užsiimti aplinkosaugos kontrole uoste veikiančiose kompanijose, ji savo iniciatyva kompanijų nuolat prašo reguliariai pateikti informaciją apie aplinkosauginių principų diegimą terminaluose.

Prezidentė pasirašė dekretus dėl ambasadorių skyrimo ir atšaukimo

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasirašė dekretus dėl ambasadorių skyrimo ir atšaukimo.

Vadovaudamasi Konstitucija ir atsižvelgdama į Vyriausybės teikimą, šalies vadovė nuo rugsėjo 3 d. Julių Pranevičių paskyrė nepaprastuoju ir įgaliotuoju ambasadoriumi Indijos Respublikoje, o nuo rugsėjo 17 d. nepaprastąjį ir įgaliotąjį ambasadorių Japonijoje, Naujajai Zelandijai, Malaizijai ir Singapūro Respublikai Gediminą Varvuolį – ambasadoriumi Australijos Sandraugai ir Indonezijos Respublikai.

Prezidentė taip pat nuo spalio 10 d. atšaukė Loretą Zakarevičienę iš nepaprastosios ir įgaliotosios ambasadorės Austrijos Respublikoje, Slovakijos Respublikai ir Slovėnijos Respublikai pareigų, o nuo lapkričio 8 d. – Šarūną Adomavičių iš nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus Lenkijos Respublikoje pareigų.

 Liepos 28 d. Kauno sporto halėje vyko  pirmosios Lietuvos tautinės olimpiados 80 - mečio iškilmės

Sutvarkyta vilniečių pamėgta Belmonto užtvanka – apsaugotos žuvų nerštavietės

Vilniečiai ir miesto svečiai šiandien jau gali mėgautis atnaujinta populiaria poilsio vieta prie Belmonto užtvankos pačioje Pavilnių regioninio parko širdyje. Vilniaus miesto savivaldybė dar pernai pasirūpino avarinės būklės užtvanka bei tiltu ir neleido šiems sugriūti per gausias vasaros liūtis. Šiemet naujomis buvo pakeistos dvi sutrūkusios užtvankos plokštės, sutvirtinta pakrypusi kolona, įrengti pėsčiųjų atitvarai. Savivaldybė užtvankos sutvarkymui skyrė apie 200 tūkst. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr.

„Nors Aplinkos ministerija ir Valstybės saugomų teritorijų tarnyba laikėsi skirtingų pozicijų dėl Belmonto užtvankos išsaugojimo, pagrindinis mūsų tikslas buvo nedelsiant sutvarkyti avarinės būklės Belmonto užtvanką ir apsaugoti žuvų nerštavietes. Netrukus buvo paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas ir prasidėjo intensyvūs darbai,“ – pasakoja Linas Kvedaravičius, Vilniaus mero pavaduotojas.

Sutvarkytas ir per Belmonto užtvanką einantis beveik 40 metrų medinis tiltas, jungiantis istorinio pažintinio Pučkorių tako dalis. Prieš pradedant tvarkyti užtvankos plokštes ir koloną avarinės būklės tiltas buvo demontuotas ir pakeistas nauju, ilgaamžiu, mediniu tiltu. Belmonto užtvankos tiltą miestui padovanojo čia įsikūrę Belmonto parko kūrėjai – bendrovė „Vordana“. Naujojo tilto statyba kainavo apie 15 tūkst. eurų.

Pernai vasarą Belmonto užtvanka buvo įtraukta į Kultūros vertybių registrą, kuriai suteiktas kultūros vertybės statusas. Tad visi darbai tvarkant Belmonto užtvanką buvo atliekami vadovaujantis Paveldo tvarkybos reglamentu.

Įdomu:

Belmonto užtvanka tvenkiama ties Vilnios upe. Teritorijoje šiuo metu stovi restauruotas Prancūziškasis vandens malūnas su išplėtota aprūpinimo vandeniu sistema, vandens tėkmės reguliavimo įrengimais.Ant betoninių užtvankos atramų anksčiau stovėjo medinis tiltas per upę. Šiuo metu jo vietoje pastatytas pėsčiųjų tiltas, kiek aukščiau kabo beždžionių tiltelis, atkurtas senasis vandens kanalas. Bėgant metams Vilnios vandenų plaunama nuolaidi užtvanka įgavo krioklių pavidalą, tad dažnai ir visa vietovė pavadinama Belmonto kriokliais.

Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Jonas Vytautas Žukas vyksta oficialaus vizito į Jungtines Amerikos Valstijas

Rugpjūčio 9 d. Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas vyksta oficialaus vizito į Jungtines Amerikos Valstijas.

Nuotr. autorė srž. sp. Ieva Budzeikaitė

Savaitės trukmės vizitą kariuomenės vadas pradės Kalifornijos valstijoje. Los Andžele aptarti dvišalio bendradarbiavimo jis susitiks su JAV Pensilvanijos valstijos nacionalinės gvardijos vadu generolu majoru Anthony J. Carelli, lankysis Lietuvos Respublikos Generaliniame konsulate.

Vėliau Lietuvos kariuomenės vadas vyks į „Fort Irwin“ kariniame poligone esantį JAV nacionalinį mokymo centrą. Čia prie jo delegacijos prisijungs ir Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas brigados generolasValdemaras Rupšys.

Generolai mokymo centre aplankys Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono karius, kurie ten dalyvauja bendrose pratybose su sąjungininkais iš JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos, susipažins su karinio rengimo infrastruktūra bei vykstančių pratybų eiga. 

Esminiai gen. ltn. J. V. Žuko oficialaus vizito JAV renginiai suplanuoti rugpjūčio 14-15 d. Vašingtone. Čia jis susitiks su JAV kariuomenės vadu (Jungtinio štabo vadų komiteto viršininku) generolu Josephu Fr. Dunfordu jaunesniuoju (Joseph Fr. Dunford, Jr.), JAV Jūrų pėstininkų korpuso komendantu generolu Robertu Nelleriu (Robert Neller) ir JAV Nacionalinės gvardijos biuro vado pavaduotoju generolu leitenantu Danieliu R. Hokansonu (Daniel R. Hokanson). Susitikimų metu ketinama aptarti dvišalio ir daugiašalio karinio bendradarbiavimo rezultatus ir perspektyvas, JAV kariuomenės planus Europoje.

Be to, rugpjūčio 14 d. gen. ltn. J. V. Žukas lankysis Lietuvos Respublikos ambasadoje JAV, kur susitikęs su JAV lietuvių bendruomene pasidalins savo įžvalgomis apie saugumo situaciją Baltijos regione, pristatys Lietuvos kariuomenės situaciją ir vystymo planus.

Šis gen. ltn. J. V. Žuko oficialus vizitas JAV yra antrasis jo vadovavimo Lietuvos kariuomenei laikotarpiu. Pirmasis vyko 2016 m. spalį.

Į Lietuvą kariuomenės vadas planuoja grįžti rugpjūčio 17 d.

Rugpjūčio 11 d. vėl pakvies „Žaliosios europiečių atostogos“

Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje vėl inicijuoja Palangoje vyksiantį vienos dienos renginį „Žaliosios europiečių atostogos 2018“, kuriuo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į Baltijos jūros užterštumą plastiko šiukšlėmis, vienkartinių plastiko gaminių naudojimo mažinimą, plastiko perdirbimą ir pakartotinį panaudojimą, žiedinės ekonomikos ir verslo galimybes.

Renginio metu vyks koncertai, organizuojamos kūrybinės veiklos. Taip pat vyks kiti užsiėmimai – viktorinos ir edukaciniai žaidimai. Pakviesti lektoriai skaityti paskaitas susijusia tema.

 Raketos pataikė į Izraelio miestą

 SIPA/Scanpix nuotr.

Gazos Ruožo kovotojai paleido į Izraelį aštuonias raketas, o dvi jų pataikė į vieną pietinį miestą, pranešė policija ir kariškiai.

Dėl kaitros Romoje ir Turine paskelbtas raudonojo lygio pavojus

Dėl kaitros dviejuose dideliuose Italijos miestuose – Romoje ir Turine – paskelbtas aukščiausio – raudonojo – lygio pavojus. Kaip pranešė naujienų kanalas „RAI News 24“, Romos civilinės saugos departamento iniciatyva sostinėje veikia du nemokamo vandens dalijimo punktai.

AFP/Scanpix nuotr.

Kanalas patikslina, kad Romos gyventojai nuo 11 iki 16 valandos vietos laiku (nuo 12 iki 17 valandos Lietuvos laiku) galės nemokamai gauti vandens dviejose vietose – prie Koliziejaus ir Imperatoriškųjų forumų gatvėje. 

Vandens dalijimas – papildoma kovos su kaitros padariniais priemonė, mieste jau veikia ir specialūs fontanėliai.

Vokietija įspėja, kad JAV sankcijos Iranui gali sukelti chaosą

H. Maasas, AFP/Scanpix nuotr.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heikas Maasas trečiadienį įspėjo, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimas atnaujinti Iranui sankcijas yra klaida, ir įspėjo, kad Irano izoliavimas gali lemti chaosą ir dar labiau destabilizuoti Artimuosius Rytus.

Gegužę JAV pasitraukė iš 2015 metais pasiekto Irano branduolinio susitarimo ir antradienį atnaujino Iranui ekonomines sankcijas. 

„Vis dar manome, kad klaidinga buvo pasitraukti iš branduolinio susitarimo su Iranu“, – sakė H. Maasas.

Nedarbo lygis Didžiojoje Britanijoje laikosi rekordinėse žemumose
Nuolatiniam darbui įdarbintų žmonių skaičius Didžiojoje Britanijoje liepą augo lėčiausiu tempu per devynis mėnesius, praneša „Reuters“.
Susiklosčiusi situacija atspindėjo rekordiškai žemą nedarbo lygį šalyje ir darbuotojų migrantų iš Europos Sąjungos trūkumą.

AFP/Scanpix

Nedarbo lygis Didžiojoje Britanijoje pasiekė žemiausią lygį nuo 1975 metų ir sudaro 4,2 proc. Daugelis darbdavių pranešė apie darbuotojų iš kitų Europos Sąjungos šalių trūkumą po vadinamojo „Brexit“ balsavimo.

Kinija atsako į Jungtinių Valstijų tarifus – apmokestins 16 mlrd. dolerių vertės prekes
Kinija įves atsakomuosius tarifus 16 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų prekėms, o jie įsigalios rugpjūčio 23 dieną, trečiadienį pranešė Kinijos prekybos ministerija.

AFP/Scanpix
Tai - Kinijos atsakas į Jungtinių Valstijų paskelbtas priemones, Vašingtonui ir Pekinui kovojant „akis už akį, dantis už dantį“ tarifų kare. JAV tarifai 34 mlrd. dolerių vertės Kinijos prekėms įsigaliojo praėjusį mėnesį, o Pekinas taip pat griebėsi atsakomųjų priemonių.

Atgal