VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

06.21. Naujausios žinios

Airijos prezidentas: „Žemyno ateitis negali būti nulemta siaurų pašnekesių tarp galingiausiųjų“

Kaune iškilmingo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Senato posėdžio metu VDU Garbės daktaro regalijomis buvo apdovanotas Airijos Prezidentas Michael D. Higgins. Garbingas svečias padėkojo už įvertinimą ir savo kalboje aptarė Europos ateitį, pilietiškumą ir išsilavinimo svarbą – tokio, kuris paruošia ne tik darbui, bet ir gyvenimui.

Savo kalboje Airijos Prezidentas taip pat daug kalbėjo apie Europos Sąjungos (ES) ateitį ir vertybes, būtinybę Lietuvai ir Airijai dirbti drauge siekiant prisidėti prie visai Europai svarbių politinių sprendimų priėmimo, nepamirštant taikos, laisvės, demokratijos, žmogaus teisių, lygybės ir orumo vertybių.

Europarlamentarai siekia atnaujinti autorių teisių taisykles skaitmeniniame amžiuje

Europos Parlamento (EP) Teisės reikalų komitete pritarta planams atnaujinti ES autorių teisių taisykles internete ir užtikrinti sąžiningą atlygį menininkams bei žurnalistams.

Esamos ES bendrosios autorių teisės skaitmeninėje erdvėje taisyklės galioja nuo 2001 m. To meto skaitmeninio pasaulio realybė labai skyrėsi nuo šiandienos. Be to, dauguma ES teisės aktuose numatytų autorių teisių išimčių šiuo metu yra neprivalomos, o atskirų ES šalių įstatymai gerokai skiriasi.

Daugeliu EP komiteto priimtų pakeitimų siekiama užtikrinti, kad iš kūrėjų, ypač menininkų, muzikantų ir žurnalistų, nebūtų atimtas sąžiningas atlygis už jų darbą dėl interneto platformų ir naujienų kaupiklių strategijų.

EP komiteto priimtame tekste apibrėžiama, kokio dydžio straipsnio dalį galima pateikti naujienų kaupiklio (agregatoriaus) tinklalapyje nemokant teisių turėtojui licencijos mokesčio. Šio mokesčio nemokančios platformos turėtų užblokuoti prieigą prie viso straipsnio teksto savo tinklalapyje, įsitikinę europarlamentarai.

Ginama žodžio laisvė ir inovacijos

EP komitetas taip pat siekia užtikrinti, kad internete būtų laikomasi autorių teisių įstatymo, tačiau nebūtų be reikalo varžoma saviraiškos laisvė. Todėl platformų įdiegtos priemonės, skirtos kontroliuoti įkėlimus, turėtų būti suprojektuotos taip, kad jos neblokuotų kurinių, kuriems autorių teisės netaikomos. Be to, šios platformos turės leisti asmenims lengvai pareikalauti pakartotinai įkelti turinį, jei jie manytų, kad šis turinys buvo neteisingai išimtas dėl tariamo autorių teisių pažeidimo.

Nekomerciniam interneto enciklopedijų, pavyzdžiui, „Wikipedia“, taip pat atvirojo kodo programinės įrangos platformų įkėlimui reikalavimas laikytis autorių teisių bus netaikomas. 

Stipresnės autorių ir atlikėjų derybų teisės

EP komitetas taip pat sustiprino autorių ir atlikėjų derybines teises. Jie turėtų teisę reikalauti papildomo atlygio už jų autorių teisių naudojimą, jei iš pradžių sutartas atlygis būtų „neproporcingai“ mažas, palyginti su nauda (įskaitant netiesiogines pajamas), ​​gauta iš kūrinio panaudojimo.

Europarlamentarai taip pat siekia suteikti autoriams ir atlikėjams teisę atšaukti arba nutraukti jų darbų naudojimo licencijos išimtinumą, jei šalis, turinti naudojimo teises, jomis nesinaudoja.

Tekste nustatomos autorių teisių taisyklių išimtys duomenų ir teksto rinkimui (mining), švietimo tikslais naudojamoms iliustracijoms, taip pat kultūros paveldo institucijoms, pavyzdžiui, muziejams ir bibliotekoms.

Po balsavimo EP pranešėjas Axel Voss (Europos liaudies partija, Vokietija) teigė: „Kūrėjai ir naujienų leidėjai turi prisitaikyti prie naujojo interneto pasaulio. Jis suteikia daug galimybių, tačiau turi ir svarbių trūkumų. Pažymėtina, kad naujienų leidėjai ir menininkai, ypač mažesni, negauna užmokesčio dėl galingų interneto turinio dalijimosi platformų ir naujienų rinkėjų praktikos. Tai yra neteisinga, ir mes siekiame tai ištaisyti. Sąžiningo atlygio už darbą principas turėtų būti taikomas visiems ir visur – ir fiziniame, ir interneto pasaulyje. Internetas turi išlikti saviraiškos laisvės vedliu, tačiau visuomenėje galiojančios taisyklės turi būti taikomos ir jam.“

Tolesni žingsniai

Komitetas priėmė savo poziciją 14 jo narių balsavus balsų, 9 prieš ir 2 susilaikius. Tuo pačiu balsų santykiu jis priėmė sprendimą pradėti derybas su ES Taryba dėl galutinio teksto. Pastarasis sprendimas bus paskelbtas liepos 2 d. Strasbūre rengiamo plenarinio posėdžio pradžioje. EP nariai dar galės užginčyti šį sprendimą ir prašyti balsuoti plenariniame posėdyje, ar pradėti derybas.

L. Linkevičius ragino skirti daugiau dėmesio bendradarbiavimui saugumo srityje

Tiek Europa, tiek NATO turi skirti daugiau dėmesio bendradarbiavimui saugumo srityje, įskaitant hibridinių grėsmių, kibernetinio saugumo klausimais, pažymėjo Lietuvos užsienio reikalų ministras Stokholme vykusiame Šiaurės, Baltijos ir Višegrado šalių užsienio reikalų ministrų susitikime.

Jame, pasak Užsienio reikalų ministerijos pranešimo, ministrai aptarė saugumo klausimus ir pasirengimą aukšto lygio NATO susitikimui, hibridines grėsmes, santykius su Rusija ir Ukraina, Europos Sąjungos (ES) Rytų partnerystės politiką, ES darbotvarkę bei bendradarbiavimą energetikos srityje.
„Turime stiprinti ir remti visuomenių atsparumą ne tik Rytų partnerystės šalyse, bet ir mūsų valstybėse, kadangi dezinformacijos ir propagandos apimtys auga“, - sakė ministras L. Linkevičius.

ŽTK pritarė įstatymų projektams, kuriais siūloma išlaikyti pilietybę užsieniečių įvaikintiems Lietuvos Respublikos piliečiams

Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) svarstė Pilietybės įstatymo Nr. XI-1196 pakeitimo įstatymo projektus (XIIIP-1639(3) ir XIIIP-1815).

Įstatymų projektų parengimą paskatino tai, kad pagal galiojantį Pilietybės įstatymą Lietuvos piliečiai gimimu įgiję pilietybę, būdami kūdikiai įvaikinti kitų valstybių piliečių ir taip įgiję kitos šalies pilietybę, sukakus 21 m. praranda Lietuvos pilietybę.

Dažnai būna atvejų, kai Lietuvos pilietės (piliečio) sutuoktiniai įvaikina savo sutuoktinio vaiką. Projektų rengėjų nuomone, yra neteisinga atimti pilietybę iš Lietuvos Respublikoje gimusių vaikų ir įvaikintų kitų šalių piliečių. Tokių atvejų skaičius yra labai nedidelis, todėl siekiama, kad šie vaikai išlaikytų ryšį su valstybe ir įgiję išsilavinimą galėtų grįžti į Lietuvos Respubliką ir prisidėti prie gerovės kūrimo.

Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo įgijus kitos valstybės pilietybę klausimas nuolat keliamas politikams. Taigi, projektu siekiama išspręsti Lietuvos Respublikos pilietybės tęstinumo klausimus, užtikrinti Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimą įvaikintiems Lietuvos Respublikos piliečiams ir iš Lietuvos išvežtiems vaikams, kurių įtėviai yra kitų šalių piliečiai.

Įstatymo projekte numatoma, kad Lietuvos Respublikos piliečiais kartu ir kitos valstybės piliečiais gali būti asmenys, kurie yra įvaikinti kitų valstybių piliečių ir negyvena Lietuvos Respublikoje.

Įtvirtinus tokią įstatyminę nuostatą, kad dvigubą pilietybę gali turėti asmenys, įvaikinti Lietuvos Respublikos piliečių ar Lietuvos Respublikos piliečiai, jei juos iki jam sukako 18 metų įvaikino kitos valstybės piliečiai, taip būtų užtikrintas Lietuvos Respublikos pilietybės, įgytos gimus, išsaugojimas ir tęstinumas. Tikimasi, kad priėmus įstatymo pataisas Lietuva neprarastų dalies savo piliečių, būtų išsaugotas jų stipresnis ryšys su Lietuva.

Komitetas pritarė svarstomiems projektams.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikino „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ nugalėtojus

Trečiadienį į Simono Daukanto aikštę susirinko jau dešimtojo laidos „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“ sezono nugalėtojai. Aštuoni penktų-dvyliktų klasių moksleiviai, savo žiniomis nurungę šimtus kitų, susitiko su LR Prezidente Dalia Grybauskaite, tradiciškai sveikinusia jos  globojamo projekto laimėtojus.

Nuotraukos Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus

Prieš įteikdama laimėtojams diplomus, LR Prezidentė Dalia Grybauskaitė prisiminė, kad nuo valstybės tūkstantmečio minėjimo, kaip ir projekto „Lietuvos tūkstantmečio vaikai“, pradžios praėjo jau dešimt metų. Valstybės vadovė įvertino vaikų žingeidumą bei pastangas: „Tai rodo jūsų darbštumą ir norą pažinti valstybę, norą žinoti kuo daugiau.“

Anot šalies vadovės, per šį laiką užaugo visa karta vaikų, kurie jau tapo pažįstami televizijos žiūrovams, o jų sumanumas ir pilietiškumas – gražiausia dovana šimtmečio Lietuvai. Sveikindama geriausiai pasirodžiusius praėjusio sezono projekto dalyvius, jų mokytojus ir tėvus, Prezidentė vaikams palinkėjo, kad puikiai įvertintos žinios ateityje būtų naudingos, o mokymasis – įdomus, kupinas pažinimo džiaugsmo ir netikėtų atradimų.

Šiemet į prezidentūrą buvo pakviesta penktokė Agnė Ulinauskaitė, šeštokas Virginijus Skumanas, septintokai Matas Raugevičius ir Kristupas Kalvaitis, aštuntokė Vesta Cicėnaitė, devintokas Rokas Kalesnykas, laimėjęs ir dešimtųjų klasių finalą, vienuoliktokas Rytis Stankevičius ir dvyliktokas Laurynas Raudonius. Susitikime šalies vadovė supažindino vaikus su Prezidento rūmų reprezentacinėmis salėmis, Prezidento darbo kabinetu, papasakojo apie valstybės vadovo darbą. Konkurso nugalėtojai taip pat aplankė istorinį rūmų parką, ten 2014 m. Prezidentės ir „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ pasodintą ąžuoliuką bei vaišinosi pačios Prezidentės spaustomis obuolių sultimis.

„Dešimt metų – įspūdingas skaičius. Šis projektas, prasidėjęs kaip graži idėja, dabar jau tapo neatsiejama daugybės talentingų ir žingeidžių vaikų gyvenimo dalimi. Kartais sunku patikėti, kad pirmoji „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ karta ne tik užaugo, bet jau kuria ir dirba Lietuvai. Tikiu, kad projekto dalyviai kasmet įkvepia daugybę kitų vaikų mokytis ir tobulėti. Džiaugiuosi, kad ši moksleivių, mokytojų bei tėvų bendruomenė kasmet auga, stiprėja bei skatina didžiuotis jais ir mūsų valstybe“, – sakė „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ idėjos autorius ir prodiuseris Laurynas Šeškus.

Valstybės vadovės globojamas konkursas nacionalinio transliuotojo eteryje kviečia žiūrovus susipažinti su gabiais, kūrybingais ir sumaniais vaikais iš visos Lietuvos. Tradicija tapusiame ir jau dešimt metų gyvuojančiame projekte kasmet rungiasi 5-12 klasių jaunuoliai. Nuo laidos pradžios „Lietuvos tūkstantmečio vaikų“ titulą pelnė apie 80 šalies mokinių.

Įžvelgia daugiau politinių negu ekonominių grėsmių finansiniam stabilumui

Europos centrinio banko (ECB) valdančiosios tarybos narys Ewaldas Nowotny trečiadienį pareiškė, kad grėsmės finansiniam stabilumui Europoje šiuo metu yra daugiau politinės negu ekonominės, praneša „Reuters“.

Europos centrinis bankas

Spaudos konferencijos metu E. Nowotny taip pat sakė, kad euro silpnėjimą JAV dolerio atžvilgiu lemia skirtingos palūkanų normos.
Europos Sąjunga (ES) susiduria su tokiais iššūkiais kaip migrantų krizė, augantis nacionalizmas kai kuriose šalyse narėse, Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš bloko, prekybos karas su Jungtinėmis Valstijomis.
„Apskritai Europoje yra daugiau grėsmių finansiniam stabilumui iš politinės, o ne iš ekonominės pusės“, – akcentavo E. Nowotny.
Jis pridūrė, kad dar pernelyg anksti vertinti naują Vokietijos ir Prancūzijos susitarimą dėl euro zonos biudžeto.
Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį susitarė kurti euro zonos biudžetą. Tai esą paskatintų investicijas bendrosios valiutos bloke ir padidintų ekonominę konvergenciją tarp šalių.
„Svarbu aiškiai atskirti monetarinę ir fiskalinę politiką“, – teigė E. Nowotny.
Pasak ECB valdybos nario, Italijos bankų bėdos nekelia grėsmės kitiems Europos skolintojams, nes šie bankai yra gana nepriklausomi. Be to, padėtis Italijos bankų sektoriuje gerėja.
Praėjusią savaitę ECB nusprendė iki metų pabaigos užbaigti 2,6 trln. eurų vertės aktyvų pirkimo programą. Palūkanų bankas neketina keisti mažiausiai iki kitos vasaros. Federalinis rezervų bankas (FED) palūkanų normas šiemet jau padidino du kartus ir iki metų pabaigos planuoja dar du tokius žingsnius.
E. Nowotny nuomone, ilguoju laikotarpiu nacionalistinė ekonominė politika Jungtinėse Valstijose gali pakenkti šalies ūkio plėtrai.

JK darbdaviams bus sunkiau rasti darbuotojų

Pusė Didžiosios Britanijos darbdavių mano, kad teks susidurti su sunkumais ieškant nuolatinių darbuotojų, praneša naujienų agentūra „Reuters“.

Tai – didžiausia dalis nuo 2017 metų pradžios, rodo Įdarbinimo ir užimtumo konfederacijos (REC) trečiadienį paskelbtas tyrimas.

Reuters/Scanpix nuotr.

Nors Jungtinės Karalystės įmonės šiek tiek labiau pasitikėjo šalies ekonomine padėtimi vasario–balandžio mėnesiais, 50 proc. kompanijų buvo sunerimusios dėl galimybių samdyti nuolatinius darbuotojus.

Šis skaičius yra 8 proc. punktais didesnis negu metais anksčiau ir sudaro didžiausią dalį nuo 2017 metų vasario. Anglijos centrinis bankas atidžiai stebi situaciją darbo rinkoje ir darbo užmokesčio augimo tendencijas. Tyrimas vyko nuo vasario 12 iki balandžio 25 dienos. REC apklausė 600 darbdavių.

M. Salvinis: Italija nepriims atgal prieglobsčio prašytojų iš Vokietijos

Italija nepriims Vokietijos grąžinamų prieglobsčio prašytojų, teigia šalies vidaus reikalų ministras Matteo Salvinis.

Italijos vidaus reikalų ministras M. Salvinis, AFP/Scanpix nuotr.

„Italijos vyriausybė pasirengusi padėti tik italams, – Romoje pareiškė antiimigracinių pažiūrų partijos „Lyga“ vadovas. – Todėl, užuot ėmę, esame pasirengę duoti“.

Šie M. Salvinio komentarai – reakcija į Vokietijos vidaus reikalų ministro Horsto Seehoferio planus neįleisti į Vokietiją tų migrantų, kurių prašymai suteikti prieglobstį anksčiau jau buvo atmesti, arba tų, kurie yra registruoti prieglobsčio prašytojai kitoje Europos Sąjungos šalyje.

Vokietijos kanclerė A. Merkel savo ruožtu atmeta tokius H. Seehoferio planus ir siekia išspręsti šį klausimą Europos lygmeniu.

Th. May laimėjo svarbų balsavimą dėl parlamento vaidmens „Brexit“

Didžiosios Britanijos vyriausybei pavyko atremti dalies konservatorių partijos (torių) parlamentarų maištą dėl parlamento vaidmens „Brexit“ procese ir laimėti svarbų Bendruomenių Rūmų balsavimą šiuo klausimu, praneša BBC.

Vyriausybės poziciją palaikė 319 įstatymų leidėjų, nepalaikė 303.


 Reuters/Scanpix nuotr.
Keliems svarbiausiems torių maištininkams pakeitus poziciją ir nusprendus nebepalaikyti siūlymo sustiprinti parlamento vaidmenį „Brexit“ derybose, parlamentarai parėmė premjerės Theresos May poziciją dėl to, kas nutiktų tuo atveju, jei nepavyktų sudaryti jokio „Brexit“ susitarimo.

Tai įvyko ministrų kabinetui kiek anksčiau sutikus, kad šalies parlamento pirmininkas turės teisę nuspręsti, ar tuo atveju, jei susitarimo su Europos Sąjunga pasiekti nepavyks, parlamentarai galės keisti vyriausybės siūlymą dėl to, ką daryti toliau.

Pasak parlamentaro Dominico Grieve`o, tokiu siūlymu šalies vyriausybė pripažino parlamento suverenumą.

Pergalė Bendruomenių Rūmų balsavime – didelis palengvėjimas premjerei, kuriai pastaruoju metu buvo sunku išsaugoti autoritetą giliai susiskaldžiusio ministrų kabineto nariams.

Pralaimėjimas taip pat būtų reiškęs žeminantį regresą prieš kitą savaitę Briuselyje vyksiantį Bendrijos viršūnių susitikimą.

JT: penktadalio Šiaurės Korėjos vaikų vystymasis yra sutrikęs

Nepakankama mityba vis dar plačiai paplitusi Šiaurės Korėjoje, parodė Jungtinių Tautų ataskaita.

Paskelbtoje Jungtinių Tautų Vaikų fondo (UNICEF) ataskaitoje teigiama, kad penktadalio Šiaurės Korėjos vaikų vystymasis yra sutrikęs.
Sutrikęs vystymasis – nuoroda į chronišką neprievalgį.

Reuters/Scanpix nuotr.
Tačiau, remiantis UNICEF ataskaita, nuo 2012 metų šalyje itin smarkiai sumažėjo sutrikusio vystymosi vaikų procentas. 2012 metais jis siekė 28 proc., o praėjusiais metais – 19 proc.

 

 

Atgal