VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

05.20. Naujausios žinios

Krašto apsaugos ministras R. Karoblis: „Visuomenės pasitikėjimas ir palaikymas yra vienas svariausių ginklų, kuris suteikia kariuomenei drąsos ir ryžto“

Nuotr. Alfredo Pliadžio

„Ši diena – Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – neabejotinai viena reikšmingiausių krašto apsaugos sistemos minėtinų dienų. Kasmet kariuomenės daliniai leidžiasi į kelionę, kad pamatytumėte, kokia šiandien yra Lietuvos kariuomenė ir kuo ji gyvena, susipažintumėte su tarnybos būdais, pamatytumėte jos ginkluotę, karių ekipuotę ir įvairią karinę įrangą“, – sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, šiandieną, gegužės 19 d. dalyvaudamas karinėje šventėje „Mes – tai Jūs!“ Alytuje.

Ministras pabrėžė, „kad iš tiesų tai – kelionė į jūsų širdis. Kelionė, kurioje siekiame laimėti svarbiausią pergalę – jūsų palaikymą ir pasitikėjimą. Nes visuomenės pasitikėjimas ir palaikymas yra vienas svarbiausių ginklų, kuris suteikia kariuomenei drąsos ir ryžto“.

Beveik 11 mln. eurų ES lėšų – sinchronizacijai būtinam projektui

Šiaurės rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimui iš ES struktūrinių fondų skirta 10,8 mln. eurų. Tokį įstatymą pasirašė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Tai dar vienas konkretus infrastruktūros projektas, skirtas pasirengti sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos tinklais, rašoma Energetikos ministerijos pranešime.

„Projekto metu bus atlikti perdavimo tinklo atnaujinimo darbai, kurie yra būtini norint sėkmingai atsijungti nuo sovietinės sistemos ir prisijungti prie saugaus Europos tinklo. Kartu tai užtikrins patikimą tinklo veikimą ir geresnę paslaugų kokybę Šiaurės rytų Lietuvos elektros energijos vartotojams ir leis kasmet sutaupyti daugiau nei pusę milijono eurų dėl sumažėjusių elektros įrenginių eksploatavimo išlaidų“, – sako energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

ES fondų lėšomis bus rekonstruotos dvi 330 kV transformatorių pastotės Visagino ir Utenos rajonuose. Ten bus įdiegta pažangi infrastruktūra, kuri užtikrins patikimą elektros energijos perdavimą ir aukštesnę paslaugų kokybę tiek esamiems, tieks naujiems elektros tinklo naudotojams Visagino ir Utenos rajono savivaldybėse.

Įgyvendinant šį projektą bus demontuota galingiausia – 750 kV aukštos įtampos – linija, jungianti Ignalinos AE pastotę su Baltarusija bei iš Ignalinos pastotės į 330 kV skirstyklą Elektrėnuose bus perkeltas valdomas 330 kV šuntinis reaktorius.

Numatyta, kad elektros perdavimo sistemos mazgo rekonstrukcija Šiaurės rytų Lietuvoje truks ketverius metus ir bus užbaigta ne vėliau kaip 2021 m. pavasarį. Visa projekto vertė 28,9 mln. eurų su PVM. Iš ES struktūrinių fondų finansuojama 45 proc. projektų vertės – 10,8 mln. eurų.

Visiškas elektros sistemos valdymo susigrąžinimas atsijungiant nuo rusiškosios IPS/UPS sistemos ir susijungimas su kontinentinės Europos elektros tinklų sinchroniniam darbui – vienas prioritetinių šios vyriausybės darbų energetikoje, rašoma pranešime.

Premjeras: esame ir išliksime nenugalimi tik būdami vieningi

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pažymi, kad Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena – iškili ir prasminga šventė, kurios metu prisimename sudėtingą kelią į laisvę, pagerbiame kovotojų už Lietuvos nepriklausomybę atminimą.  

Pasak premjero, istorija liudija, kad Lietuvos partizanų žūtbūtinė kova ir paaukotos gyvybės įkvėpė ateities kartas drąsiai priešintis mūsų valstybingumo griovėjams, visomis išgalėmis ginti savo žemę. Didvyrių žygdarbiai nuolatos primena mums pamatinių vertybių svarbą, parodo vienybės ir patriotiškumo galią.

„Mūsų kariuomenei stiprybės visada suteikia visuomenės pasitikėjimas ir didelis strateginių siekių palaikymas. Esame ir išliksime nenugalimi tik būdami vieningi, tik kartu saugodami, gindami ir kurdami Tėvynę. Nuoširdžiai sveikinu visus Lietuvos žmones su Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena“,- sakoma Vyriausybės vadovo sveikinime.  

Turkijos prezidentas ragina musulmonus susivienyti prieš Izraelį

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas penktadienį paragino islamiškąjį pasaulį susivienyti ir remti palestiniečius. Pasak jo, musulmonų lyderiams reikia įveikti nesutarimus, kad kovotų prieš Izraelio „žiaurumus“, rašo AFP.

AFP/Scanpix nuotr.

R. T. Erdoganas iš pradžių tai pareiškė kreipdamasis į tūkstantinę minią Stambule, per demonstraciją, kurią pats organizavo. O vėliau savo mintis pakartojo per neeilinį musulmoniškų valstybių vadovų susitikimą, kuris buvo surengtas vos per kelias dienas.

Turkijos vadovas pasisakė po to, kai Izraelio pajėgos nukovė apie 60 palestiniečių prie Gazos ruožo sienos po JAV ambasados Izraelyje perkėlimo iš Tel Avivo į Jeruzalę.

„Atėjo laikas pasipriešinti Izraelio tironijai“, – R. T. Erdoganas kalbėjo, kreipdamasis į protestuotojus, laikančius Turkijos ir palestiniečių vėliavas.

„Raginu visus musulmonus ir visą žmoniją imtis veiksmus prieš tuos, kurie mūsų regioną ir pasaulį savo religiniu fanatiškumu tempia katastrofos link“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas valstybių vadovų susitikimo atidaryme, Turkijos prezidentas Izraelio veiksmus prieš palestiniečius Gazoje palygino su nacių vykdytu žydų persekiojimu ir holokaustu per Antrąjį pasaulinį karą.

Kubos lėktuvo katastrofos aukų skaičius išaugo iki 110

Per Kubos valstybinės oro bendrovės lėktuvo katastrofą žuvo 110 žmonių, o dar trys buvo sužeisti, šeštadienį pranešė transporto ministras Adelis Yzquierdo, patikslindamas oficialų žuvusiųjų ir nukentėjusiųjų skaičių.

Ministras žurnalistams sakė, kad tarp žuvusiųjų yra 99 kubiečiai, šeši įgulos nariai meksikiečiai, du keleiviai iš Vakarų Sacharos regiono, turistas meksikietis ir argentiniečių pora. Anksčiau buvo nurodoma, kad žuvo 107 žmonės.

Netrukus po pakilimo iš Havanos Jose Marti (Chosė Marčio) tarptautinio oro uosto „Boeing 737“ nukrito netoliese esančiame lauke. Orlaivis skrido iš Havanos į rytinį Holgino miestą.

Rusija pristatė pirmąją plūduriuojančią branduolinę elektrinę pasaulyje

Šeštadienį Rusija pasauliui pristatė pirmąją pasaulyje plūduriuojančią branduolinę elektrinę. Elektrinė buvo oficialiai pristatyta Murmansko mieste, šalies šiaurėje, kur į ją bus pakrautas branduolinis kuras, o tada ji bus nuplukdyta į Rytų Sibirą, praneša naujienų agentūra AFP.

AFP/Scanpix nuotr.

Sankt Peterburge pastatytas laivas-elektrinė „Akademikas Lomonosovas“ ketvirtadienį atplukdytas ir prišvartuotas Murmanske, kur buvo pristatytas žiniasklaidai.

Rusijos valstybinės branduolinės energetikos korporacijos „Rosatom“ pastatytame 144 m ilgio ir 33 m pločio laive yra du 35 megavatų galios branduoliniai reaktoriai, panašūs į naudojamus branduoliniuose ledlaužiuose.

21 000 tonų jėgainė 2019 m. vasarą bus plukdoma į Peveko uostą autonominiame Čiukotkos regione, Rusijos šiaurės rytuose, už 350 km nuo Šiaurės poliarinio rato. Ji gali elektra aprūpinti daugiau nei 200 000 gyventojų turintį miestą, nors Peveke gyvena mažiau nei 5 000 žmonių.

Jėgainė bus naudojama tiekti elektrą ir šilumą naftos išgavimo platformoms Rusijai naftos ir dujų gavybą plėtojant sunkiai pasiekiamose vietovėse šalies šiaurėje.

Atgal