VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

05.14. Naujausios žinios

Lietuvoje lankysis Juodkalnijos užsienio reikalų ministras

Rytoj Lietuvoje lankysis Juodkalnijos užsienio reikalų ministras Srdžanas Darmanovičius, kuris susitiks su Lietuvos užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu, krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu bei Seimo Europos reikalų komiteto ir Tarpparlamentinės ryšių su Juodkalnija grupės nariais.

Reuters/Scanpix nuotr.

Susitikimų metu bus aptariamas Lietuvos ir Juodkalnijos dvišalis bendradarbiavimas, Juodkalnijos pažanga derybose dėl narystės ES, situacija Vakarų Balkanuose, regioninio saugumo ir bendradarbiavimo NATO klausimai, skelbiamaURM pranešime spaudai.

S. Darmanovičius į Lietuvą atvyksta su atsakomuoju vizitu po užsienio reikalų ministro L. Linkevičiaus vizito Podgoricoje 2017 metų gruodžio 14 dieną.

Muziejų naktis Vytauto Didžiojo karo muziejuje – „Žengia pulkas linksmai“!

Vytauto Didžiojo karo muziejus į jau tradicine tapusią muziejų naktį žengia su trenksmu. Šiemet bus pristatytas ne tik Lietuvos karių laisvalaikis, organizuojami edukaciniai užsiėmimai, bet taip pat jūsų laukia koncertinė programa, kurioje išgirsite Lietuvos kariuomenės orkestrą, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnų ansamblį „Vytis“, Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų orkestro grupės pasirodymą, o vakarą vainikuos folkroko grupės „Žalvarinis“ koncertas. Taip pat turėsite unikalią galimybę užlipti į Varpinės bokštą nuo kurios atsivers kvapą gniaužiantis miesto vaizdas.

Kiekvienas karys nuo seniausių laikų iki šių dienų ne tik kovodavo ir gindavo savo kraštą, bet ir treniruodavosi, dalyvaudavo turnyruose bei prasmingai leisdavo laisvalaikį: žaisdavo strateginius žaidimus, grodavo kariniame orkestre, dainuodavo chore ir net rašydavo eiles. Šiemet per vienintelę tokią naktį metuose turėsite progą taip pat linksmai praleisti laiką, kaip tai darydavo Lietuvos kariai. Keturiose skirtingose muziejaus erdvėse bus galima sudalyvauti riteriškose rungtyse, žaisti strateginius žaidimus, apsirengti Lietuvos kariuomenės uniforminį švarką, neperšaunamą liemenę, užsidėti šalmą, išbandyti kario maskavimosi priemones. Drąsiausiųjų lauks riteriškos rungtys ir komandinės varžybos.

Apie muziejų naktį:

Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) kasmet gegužės 18-ąją kviečia švęsti Tarptautinę muziejų dieną. Nuo 2005 m. organizuojamoje akcijoje Muziejų naktis dalyvauja ir Lietuva. Akcijos tikslas – pritraukti į muziejus bendruomenės narius neįprastu laiku – naktį. Prie šios akcijos kasmet prisideda ir Vytauto Didžiojo karo muziejus. Tai yra viena iš nedaugelio progų, kai Muziejus gali sulaužyti susiformavusius stereotipus, prisistatydamas visuomenei laisva forma.

Prabangūs eksponatai atskleis šv. Kazimiero garsą Italijoje

Lietuvių ir lenkų mylimas šventasis Kazimieras – garsus ne tik mūsų kraštuose. XVII amžiuje lietuvių šventajam meldėsi viena įtakingiausių Florencijos šeimų – Medičiai, „tolimos šiaurės šventąjį“ karštai gerbė Sicilijos tikintieji. Prabangūs eksponatai, liudijantys italų pamaldumą šv. Kazimierui, bus pristatomi parodoje, kuri nuo gegužės 18 d. veiks Bažnytinio paveldo muziejuje. Parodai eksponatus skolino didžiausi Florencijos ir Palermo muziejai, Medičių lobynas ir Florencijos Šv. Lauryno bazilikos archyvas.

Šv. Kazimiero karūnavimas. Pietro Novelli

Gegužės 17 d. 18 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius) atidaroma paroda „Šv. Kazimiero gerbimo istorijos šedevrai: Lietuva–Italija“. Tarptautinę muziejų dieną, gegužės 18-ąją, muziejaus lankymas nemokamas – nuo 11 iki 18 val. Gegužės 19 d. 18, 19 ir 20 val. bus surengtos trys nemokamos ekskursijos po parodą.

Iš Italijos į Vilnių atkeliauja relikvijoriai, paveikslai ir dokumentai, išraiškingi maldingumo tradicijos šv. Kazimierui liudytojai, – tikri meno šedevrai. Ekspozicijos centre – 1 mln. eurų įkainotas sidabrinis šv. Kazimiero relikvijorius su Lietuvos globėjo relikvija, kurią Toskanos kunigaikštis Kozmas III gavo iš Vilniaus vyskupo Mikalojaus Stepono Paco. Įspūdingų matmenų kūrinio medžiagų brangumas, ikonografija ir auksakalio Massimiliano Soldani Benzi meistriškumas stebino ne vieną italų kartą, o Lietuvoje jis pristatomas pirmą sykį.

Florencijos Medičių šeimos pamaldumo šventajam Kazimierui ženklų yra ir Vilniaus katedros lobyne. Parodos lankytojai galės apžiūrėti deimantais puoštą šv. Marijos Magdalenos relikvijos brangenybę, kurią vyskupui Mikalojui Steponui Pacui, atsidėkodamas už šventojo Kazimiero relikviją, dovanojo kunigaikštis Kozmas III Medičis. Šalia bus eksponuojama ir šio Vilniaus vyskupo auksinė taurė iš Bažnytinio paveldo muziejuje saugomo Vilniaus katedros lobyno.

Paroda atskleis mažai kam Lietuvoje žinomą istoriją, kaip 1636 m. šv. Kazimieras tapo Palermo miesto globėju. Parodoje eksponuojamas itin meniškas 1636 m. Pietro Novelli nutapytas šv. Kazimiero – Palermo miesto globėjo iškilmių paveikslas „Šv. Kazimiero karūnavimas“, šiandien saugomas Palermo nacionalinėje galerijoje. Parodos lankytojai išvys ir šių iškilmių aprašymą „Il trionfo di San Casimiro“ (Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto biblioteka) bei šv. Kazimiero atvaizdą iš Mandraliscos kultūros fondo muziejaus Čefalu (Fondazione culturale Mandralisca).

Muziejaus lankytojai taip pat galės susipažinti su mūsų krašte sukurtais pamaldumo šv. Kazimierui ženklais. Pavyzdžiui, atvaizdu „Šv. Kazimieras tarp angelų“, menančiu 1604 m. didžiąsias Vilniaus iškilmes, bei eksponatais iš nuolatinės Bažnytinio paveldo muziejaus lobynų ekspozicijos.

Paroda skiriama Lietuvos Valstybės atkūrimo šimtmečiui, Lietuvos globėjo šv. Kazimiero gimimo 560-osioms metinėms ir popiežiaus Pranciškaus vizitui Lietuvoje.Bažnytinio paveldo muziejuje ji veiks iki 2018 m. spalio 15 d.

Gegužės 17 d. 12 val. maloniai kviečiame dalyvauti parodos „Šv. Kazimiero gerbimo istorijos šedevrai: Lietuva – Italija“ spaudos konferencijoje Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo g. 9, Vilnius).

Spaudos konferencijoje dalyvaus: Florencijos Medičių koplyčių muziejaus ir Šv. Lauryno bazilikos komplekso vadovė dr. Monica Bietti, Šv. Lauryno bazilikos klebonas ir archyvo vadovas mons. Marco Domenico Viola, Palermo Abatellis rūmų muziejaus direktorė dr. Evelina de Castro, Čefalu Mandraliscos kultūros fondo valdybos narys dr. Francesco Paolo Castagna, Čefalu miesto meras Rosario Lapunzina, parodos kuratorė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Globėjai: Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Italijos Respublikos prezidentas Sergio Mattarella, Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas

Partneris: Vilniaus arkivyskupija

Mecenatas: „Vakarų medienos grupė“

Rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, UAB „Baltisches Haus“, viešbutis „Domus Maria“, „Lietuvos draudimas“, „RAE LT“

Informaciniai rėmėjai: LRT, „Clear Channel“, Bernardinai.lt

Daugiau informacijos: www.bpmuziejus.lt

Į Lietuvą  treniruotėms su Lietuvos kariais atvyksta ketvirtoji kuopos dydžio Portugalijos karių rotacija

Į Lietuvą atvyksta Portugalijos kariuomenės rotacinės pajėgos, kurios keturis mėnesius treniruosis kartu su  Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono kariais.  Gegužės 16 d.  Klaipėdos universiteto kiemelyje  rengiama iškilminga  Portugalijos karių sutikimo ceremonija.  

 Nuotr. aut.  eil.E. Ambrozas

Tai jau ketvirtoji kuopos dydžio Portugalijos karių rotacija Lietuvoje - šįkart ją  sudarys apie 150 karių iš Portugalijos kariuomenės Jūrų pėstininkų korpuso.  Kariai į Lietuvą  atvyks su visureigiais, sunkvežimiais  ir kovinėmis valtimis. Per rotacijos laikotarpį Portugalijos kariai taip pat treniruosis kartu Lietuvos kariuomenės Karinėmis jūrų ir Specialiųjų operacijų pajėgomis.

Portugalijos kariuomenės kariai keliomis grupėmis į Lietuvą atvyksta jau nuo gegužės 5 d.,  pagrindinis karių  kontingentas į Lietuvą atskirs –  gegužės  15 d.,  o apie 40 vienetų karinės technikos gegužės 16 d. bus atgabenta per Klaipėdos jūrų uostą.

Geologinis CO2 saugojimas žemės gelmėse: daugiau grėsmių nei naudos

Aplinkos ministerija įvertino galimybes Lietuvoje vykdyti anglies dioksido geologinių saugyklų kompleksų žvalgybą ir šių saugyklų įrengimą (CO2 saugykla) ir siūlo nustatyti, kad Lietuvoje nebūtų galima įrengti anglies dioksido geologinių saugyklų.

Didžioji dalis Europos valstybių jau yra priėmusios teisinius sprendimus, draudžiančius CO2 saugojimą po žeme, vos keletas jų leidžia tai daryti žemės gelmėse po jūra. Pagrindinė draudimų priežastis – aukšta pavojaus rizika, neproporcinga gaunamai naudai.

Vertinant CO2 geologinio saugojimo perspektyvas Lietuvoje, svarbu atsižvelgti į šalyje susidarančius CO2 kiekius ir, atitinkamai, potencialiai geologiniam saugojimui tinkamų geologinių sluoksnių bei gaudyklių dydį. Mokslininkų teigimu, beveik visos Lietuvos teritorijoje išskirtos struktūros yra per mažos sutalpinti net minimalų pramoninę vertę turinį geologinėje gaudyklėje saugomo anglies dioksido kiekį. Tik dviejų struktūrinių pakilumų – Syderių (Telšių rajonas) ir Vaškų (Pasvalio rajonas) – gaudyklių talpos galėtų siekti atitinkamai 20 ir 8 mln. t saugomo CO2 kiekio. Palyginimui, 2010 metais Lietuvos aštuonių didžiųjų įmonių išmetamo anglies dioksido kiekis buvo apie 6,5 mln. t, taigi, minėtos struktūros galėtų sutalpinti tik apie 4 metų didžiųjų Lietuvos įmonių CO2 emisijas.

Taip pat turi būti įvertintos ir bendros galimos CO2 geologinio saugojimo rizikos, kaip antai:

·  nuotėkio į aplinką (įskaitant požeminį vandenį, dirvožemį, jūrines nuosėdas, dugno vandenis, atmosferą ir kt.) galimybė dėl geologinių priežasčių ar geologinės formacijos, kurioje numatoma saugoti CO2 nepakankamo uždarumo;

·  uolienų ar žemės paviršiaus judėjimo galimybė dėl įleisto CO2 pasikeitusių geodinaminių geologinės formacijos sąlygų;

·  geologinis–geocheminis pavojus;

·  ploto seismingumas dėl natūralių (mažai tikėtina) ar žmogaus veiklos sukeltų (potenciali tikimybė vykdant naftos gavybą) veiksnių;

·  druskingų vandeningų sluoksnių (sūrymų) patekimo į gėlo požeminio vandens horizontus dėl pasikeitusių hidrodinaminių sąlygų galimybė;

·  kitokios rizikos (pvz., metano išstūmimas, saugyklos slėgio kitimas ir pan.).

Taip pat svarbus argumentas – galima neigiama įtaka giluminės geoterminės energijos naudojimo vystymui Lietuvoje.

Pritarta Jeruzalės funikulieriaus projektui

Izraelio vyriausybė pritarė prieštaringai vertinamam projektui įrengti funikulierių, kuris sujungtų Vakarų Jeruzalę ir senamiestį rytinėje Jeruzalės dalyje.

Toks sprendimas buvo priimtas prieš pat Jungtinių Valstijų ambasados perkėlimą iš Tel Avivo į daug ginčų keliančią Jeruzalę.

AFP/Scanpix nuotr.

Palestiniečiai rytinę Jeruzalės dalį laiko savo būsimos valstybės sostine. Tačiau Izraelis laikosi pozicijos, kad šventasis miestas yra nedalomas.

„Funikulieriaus projektas pakeis Jeruzalės veidą ir suteiks turistams ir lankytojams paprastą ir patogią prieigą prie Raudų sienos“, – sakė Izraelio turizmo ministras Yarivas Levinas.

1,4 kilometrų ilgio funikulieriaus įrengimas kainuos 56 mln. JAV dolerių. Jis turėtų pradėti veikti 2021 metais.

Kongo Demokratinėje Respublikoje išlaisvinti du turistai iš Didžiosios Britanijos

Du Jungtinės Karalystės piliečiai, kurie buvo pagrobti Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR), kai lankėsi Virungos nacionaliniame parke, išlaisvinti. Tai sekmadienį pranešė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad du Jungtinės Karalystės piliečiai, kurie buvo paimti įkaitais Kongo Demokratinėje Respublikoje, išlaisvinti. Dėkoju KDR vyriausybei ir Kongo gamtosaugos institutui už suteiktą pagalbą“, – sakė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas.

JAV nori dirbti su Europa dėl naujo Irano branduolinio susitarimo

Jungtinės Valstijos nori dirbti su savo partneriais Europoje dėl naujo susitarimo, kuriuo būtų užkirstas kelias Irano „piktybiniam elgesiui“, po to, kai Amerika pasitraukė iš istorinio Irano branduolinio susitarimo, sekmadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

SIPA/Scanpix nuotr.

„Tikiuosi, kad per ateinančias kelias dienas ir savaites sugebėsime susitarti dėl susitarimo, kuris tikrai veikia, kuris tikrai apsaugo pasaulį nuo Irano blogo elgesio, o ne tik nuo jų branduolinės programos, bet ir nuo jų raketų ir jų piktybinio elgesio“, – „Fox News“ laidai sakė jis.

Seimo nariai dalyvauja tarpparlamentiniame komitetų susitikime asmens duomenų apsaugos klausimais

Seimo valdyba komandiravo Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininką Valerijų Simuliką, Seimo narius Kęstutį Masiulį ir Julių Sabatauską gegužės 14–16 dienomis dalyvauti Europos Parlamento (EP) Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto rengiamame tarpparlamentiniame komitetų susitikime Briuselyje (Belgijos Karalystė). Susitikimas skirtas duomenų apsaugos teisės aktų rinkinio perkėlimo į nacionalinę teisę klausimams aptarti.

2016 m. buvo priimta keletas svarbių teisės aktų: Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas, Duomenų apsaugos direktyva, skirta teisėsaugos institucijoms, ir Europos Parlamento ir Tarybos direktyva 2016/681 dėl keleivio duomenų įrašo (PNR) duomenų naudojimo teroristinių nusikaltimų ir sunkių nusikaltimų prevencijos, nustatymo, tyrimo ir patraukimo už juos baudžiamojon atsakomybėn tikslais. Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas bus pradėtas taikyti 2018 m. gegužės 25 d. ir, remiantis juo, taip pat ir kitais minėtais teisės aktais, visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse bus vykdomos asmens duomenų ir privatumo apsaugos srities reformos. Duomenų apsaugos klausimai yra aktualūs visų ES valstybių narių valstybių ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms, piliečiams, vartotojams, teisininkų bendruomenei.

Prezidentė pasveikino sportininkus, nugalėjusius Europos kiokušin karatė čempionate

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino sportininkus Skaistę Venckutę, Ingą Mikšaitę ir Eventą Gužauską puikiai pasirodžius Vroclave, Lenkijoje, vykusiame Europos kiokušin karatė čempionate ir laimėjus aukso medalius.

Sportininkai drąsiai stojo į dvikovas ant tatamio ir pelnė savo meistriškumo vertus apdovanojimus. Pasak šalies vadovės, tai garbingas atpildas už ištvermę, ryžtą ir atkaklias treniruotes, siekiant tikslo. 

Prezidentė taip pat pasveikino ir visą šalies komandą, tarp visų kitų komandų pademonstravusią išskirtinį kovingumą ir taip pat laimėjusią sidabro bei bronzos apdovanojimus.     

Šalies vadovė palinkėjo, kad šios pergalės įkvėptų sportininkus toliau garsinti Lietuvos vardą ir būsimuose čempionatuose vėl kopti ant aukščiausių pakylų.

Vilniuje atidaryta 100-mečio Baltijos trienalė „Išsižadėk šmėklų“: meno balsų polifonija pasakojanti istoriją 

Minint Lietuvos valstybės atkūrimo100-metį, pirmą kartą Baltijos trienalė vyks trijose Baltijos šalyse. Praeitą savaitę ji atidaryta Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, birželio 29 d. – Talino parodų rūmuose, rugsėjo 21 d. – Rygos šiuolaikinio meno centre „Kim?“.

Kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson teigimu, trijų Baltijos valstybių 100-metis suteiki proga meno kalba papasakoti mūsų istorijos vingius, ypatumus, skaudulius.  Tradicinės 13-osios Baltijos trienalė ragina  – „Išsižadėk šmėklų“.

„Istorija yra ne tik pasiekimų ir herojų virtinė –  ji taip pat turi ir skaudulių, traumų ir nutylėjimų sluoksnį, kurio neapmąsčius, jis sugrįžta praeities šmėklomis ir vaiduokliais. Menas yra vienas iš būdų tai suvokti.  Baltijos trienalė, šiemet  pirmą kartą vykstanti trijose Baltijos šalyse, ir jos nenuilstantis kuratorius Vincentas Honore atkreipia mūsų dėmesį į tai, kas galbūt nėra patogu ir  galbūt nutylėta, tačiau yra svarbu ir reikšminga“, – sako kultūros ministrė.

Paroda pristatoma ambicingoje architekto Diogo Passarinho konstrukcijoje-intervencijoje. Šis darbas stipriai pakeitėŠiuolaikinio meno centro pastatą– jį atvėrė ir transformavęs visąerdvę.

Pagrindinis dėmesys parodoje sutelkiamas į visuomenei svarbų ryšio, bendrumo suvokimą. Siekiant peržengti nusistovėjusią tapatybės sąvoką pasirenkama dinamiška buvimo kartu, priklausymo kažkam idėja.

Verslininkams laikas suklusti – kasmet vartotojai vis aktyviau kreipiasi dėl savo teisių gynimo ir pastebėtų pažeidimų

Kiekvienais metais vartotojų teisės sulaukia vis didesnio visuomenės susidomėjimo. Tą liudija ir skaičiai – 2018 m. I ketvirtį Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje (toliau – Tarnyba) gauti 6 597 vartotojų ir verslininkų paklausimai bei skundai. Lyginant su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu, bendras besikreipusių asmenų skaičius išaugo 10 proc.

„Kasmet augantis į Tarnybą besikreipiančių vartotojų skaičius parodo, kad Lietuvos vartotojai nėra pasyvūs rinkos dalyviai ir savo teises išmano vis geriau. Šių dienų vartotojas ne tik kovoja už savo teises, bet ir aktyviai bendradarbiauja su priežiūros institucijomis, pranešdamas apie pastebėtus pažeidimus ar vykdomą nesąžiningą veiklą. Toks bendradarbiavimas ne tik didina vartotojų pasitikėjimą priežiūros institucijomis, bet ir skatina sąžiningą bei atsakingą ūkio subjektų veiklą“, sako Tarnybos direktoriaus pavaduotojas, atliekantis direktoriaus funkcijas, Taurintas Rudys.

Verslininkai linkę ginčus spręsti taikiai

Ne paslaptis, kad vartotojui ir verslininkui nepavykus išspręsti tarpusavyje kilusio ginčo, dėl ginčo nagrinėjimo ne teismo tvarka vartotojas turi teisę kreiptis į Tarnybą. Analizuojamu laikotarpiu Tarnybos specialistai vartojimo ginčų sprendimo ne teisme tvarka išnagrinėjo 1 167 vartotojų prašymus. Galima pasidžiaugti, kad tarpininkaujant Tarnybai (dažniausiai po atlikto prekės ar paslaugos įvertinimo) verslininkai labiau linkę tenkinti vartotojų keliamus reikalavimus, todėl daugiau nei pusė 2018 m. I ketvirtį Tarnyboje išnagrinėtų ginčų buvo išspręsti taikiai. Pažymėtina ir tai, kad verslininkai įvykdė 90 proc. Tarnybos komisijos priimtų nutarimų, kuriais buvo nuspręsta patenkinti arba iš dalies patenkinti vartotojų reikalavimus. Pateikę prašymus vartotojai dažniausiai reikalavo nutraukti prekės/paslaugos pirkimo-pardavimo sutartį ir grąžinti sumokėtus pinigus

Laukiama visuomenės balso dėl Stumbro populiacijos apsaugos ir valdymo

Aplinkos ministerija parengė stumbrų, stambiausių Lietuvoje laukinių žvėrių, apsaugos plano projektą, kurio nuostatomis bus sprendžiami šios rūšies populiacijos apsaugos ir valdymo klausimai. Visuomenė ir suinteresuotos institucijos kviečiamos susipažinti su Plano projektu ir teikti pastabas bei pasiūlymus iki š. m. gegužės 18 d. elektroniniu paštu [email protected].

Stumbrai beveik po 200 metų pertraukos 1969 m. buvo iš naujo įkurdinti aptvaruose Panevėžio rajone. Nuo 1973 m. iš išleistų ir laisvėn pakliuvusių individų pradėjo formuotis laisvoji stumbrų banda. Šiuo metu laisvėje gyvena apie 200 stumbrų, ši rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

Žmonės vis dažniau kreipiasi dėl savo teisių gynimo ir pastebėtų pažeidimų

Kiekvienais metais vartotojų teisės sulaukia vis didesnio visuomenės susidomėjimo. Tą liudija ir skaičiai – 2018 m. I ketvirtį Valstybinėje vartotojų teisių apsaugos tarnyboje (toliau – Tarnyba) gauti 6 597 vartotojų ir verslininkų paklausimai bei skundai. Lyginant su tuo pačiu ankstesnių metų laikotarpiu, bendras besikreipusių asmenų skaičius išaugo 10 proc.

„Kasmet augantis į Tarnybą besikreipiančių vartotojų skaičius parodo, kad Lietuvos vartotojai nėra pasyvūs rinkos dalyviai ir savo teises išmano vis geriau.

Šių dienų vartotojas ne tik kovoja už savo teises, bet ir aktyviai bendradarbiauja su priežiūros institucijomis, pranešdamas apie pastebėtus pažeidimus ar vykdomą nesąžiningą veiklą. Toks bendradarbiavimas ne tik didina vartotojų pasitikėjimą priežiūros institucijomis, bet ir skatina sąžiningą bei atsakingą ūkio subjektų veiklą“, sako Tarnybos direktoriaus pavaduotojas, atliekantis direktoriaus funkcijas, Taurintas Rudys.

Ką prognozuojame transplantacijos laukiantiems?"

Gegužės 12 dieną (šeštadienį) VšĮ „TrenkTuras“ organizuotame pėsčiųjų žygyje Liepojoje, dalyvavo ir Asociacija „Gyvastis“, vienijanti žmones, gyvenančius su persodintais organais (inkstu, širdimi, kepenimis, plaučiais) arba laukiančius organo transplantacijos. Asociacijos nariai į Liepoją  susirinko kilniam tikslui – perduoti žinutę apie organų donorystės prasmę.

 

Atgal