VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

04.15. Naujausios žinios

Vaikai kviečiami kurti marškinėlius su Vyčiu

25-ius veiklos metus Lietuvoje skaičiuojantis UNICEF kviečia visus Lietuvos vaikus piešti Lietuvos valstybės simbolį Vytį ir taip prisidėti kuriant šį pavasarį penkiuose šalies miestuose vyksiančio jubiliejinio UNICEF vaikų bėgimo „Už kiekvieną vaiką“ marškinėlius. Šios iniciatyvos kuratorius dizaineris Aleksandras Pogrebnojus su komisija laimėtoją paskelbs gegužės pradžioje.

 

Vaikų bėgimas | unicef nuotr.

„Kviečiame visus vaikus imti į rankas baltą popieriaus lapą, pieštukus, dažus, kreideles ir sukurti savo Vytį, kuris iliustruotų Lietuvos – drąsios šalies, kuriančios ne tik savo,

bet ir Europos bei pasaulio – ateitį“, – kviečia Lietuvos dizaineris Aleksandras Pagrebnojus, kuriam ir kilo ši genialiai paprasta idėja, jog būtent vaikų sukurtas Vytis turi papuošti vaikų labui dirbančios organizacijos iniciatyvą.

Darbus vertins ir nugalėtoją išrinks komisija: Arvydas Každailis, dailininkas, grafikas, žymus herbų kūrėjas, sukūręs daugiau nei 40 Lietuvos miestų ir miestelių herbų, vėliavų ir spaudų projektų,  Aleksandras Pagrebnojus, dizaineris, sukūręs gausybę įvairių marškinėlių nuo biatlono rinktinės Pjončango olimpinėse žaidynėse iki Vatikano futbolo komandos ir UNICEF atstovai.

„Siekiame į UNICEF vaikų bėgimą, skirtą išgelbėti Mozambiko vaikus, pritraukti daugiau nei 10 000 mažųjų bėgikų. Tai reikšmingas žingsnis mūsų visų kelyje ugdant šiandienos herojų – aktyvų XXI amžiaus Lietuvos kūrėją, suvokiantį, kad nuo jo kasdienių pastangų priklauso ne tik dabartis, bet ir būsimi Lietuvos valstybės ir tautos istorijos įvykiai, – sako UNICEF Lietuva vykdomoji direktorė Jovita Majauskaitė – Staniulėnė.   Šiems metams pažymėti ypač tinka Vytis – raitelis, kurio pasirodymas lemia pergalę. Šiandien jis kaip niekad svarbus mūsų gyvenime. Juk pergalė tai visų pirma savęs nugalėjimas, sėkmė grumiantis su skurdu, ligomis ir kitomis negandomis, o būtent to ir siekia mūsų bėgimas.“

UNICEF autorinių marškinėlių konkurse kviečiami dalyvauti visi vaikai iki 14 metų. Vytis turi būti piešiamas ant A4 balto popieriaus lapo viena pasirinkta spalva. Galimos įvairios piešimo priemonės – akvarelė, guašas, kreidelės, kt.  Nupiešti darbai,  nurodant vaiko vardą, pavardę, amžių, kontaktinį telefoną, iki balandžio 23 d. laukiami el. paštu[email protected]. Būtina saugoti originalus. Laimėtojas bus paskelbtas www.unicef.lt iki gegužės 2 d.

Apie UNICEF vaikų bėgimą

Unicef vaikų bėgimas „už kiekvieną vaiką“ –  linksmas 500 – 1 km bėgimas 2-14 metų vaikams, skirtas padėti nuo bado ir mirtinų ligų kenčiantiems Mozambiko vaikams. Tai renginys, kuris suvienija vaikus visame pasaulyje ir suteikia jiems galimybę padaryti kažką, kad išgelbėtų gyvenimus.

Už kiekvieną paaukotą 5€ „Svarbus kiekvienas vaikas“ mokestį – paramą vaikams yra perkama speciali baltymais prisotinta riešutų pasta, kurios užtenka penkioms dienoms pamaitinti dėl prastos mitybos išsekusį vaiką Mozambike.

Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės globojamas, Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Unicef Lietuva 25-mečiui skirtas UNICEF vaikų bėgimas šį pavasarį vyks 5 Lietuvos miestuose – gegužės 18 d. Kaune, gegužės 27 d. Kretingoje, birželio 2 d. Klaipėdoje, bieželio 8 d. Druskininkuose, birželio 15 d. Vilniuje.

Per šešerius metus vargingiausių pasaulio šalių vaikams skirtuose UNICEF vaikų bėgimuose dalyvavo daugiau kaip 10,3 tūkstančiai mažųjų bėgikų, padariusių per 7,7 mln. žingsnių. Vaikams iš skurstančių šalių buvo paaukoti 56 632 eurai, kurie išgelbėjo 7 079 dėl prastos mitybos išsekusius vaikus Mozambike ir Malavyje bei padėjo paskiepyti nuo tymų 10 000 Nepalo vaikų. Unicef vaikų bėgimas – tai didžiausias ir prasmingiausias vaikų bėgimas Lietuvoje. Tai linksma, tai paprasta ir tai keičia gyvenimus.

Registruotis bėgimui galima čia: http://unicef.lt/veikla/projektai/vaiku-begimas-uz-kiekviena-vaika/

Apie UNICEF

UNICEF dirba, kad užtikrintų kiekvieno vaiko teises ir gerovę. Kartu su partneriais mes dirbame 190 šalių ir teritorijų, kad šį įsipareigojimą paverstume tikrove. Ypatingą dėmesį skiriame labiausiai pažeistiems ir pamirštiems vaikams, kad pagalba pasiektų visus vaikus ir visur.

UNICEF negauna jokio finansavimo iš Jungtinių Tautų ir visiškai priklauso nuo savanoriškų aukų. Norint tapti nuolatiniu Unicef rėmėju – tereikia siųsti SMS numeriu 1469 įrašius žodį VAIKAMS. Vos 10 centų per dieną (3 eurai/mėn) jau gali išgelbėti vaiko gyvenimą.

Lietuva palaiko veiksmus prieš Sirijos režimą

Sirijos režimas peržengė ne vieną raudoną liniją ir Lietuva palaiko veiksmus, kurių ėmėsi JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Mes palaikome tuos veiksmus, kurių ėmėsi JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija. Tai tikėtina reakcija, iššaukta to, kad Sirijos režimas pažeidė ne vieną raudoną liniją, kuri buvo nužymėta anksčiau“, – šeštadienį BNS sakė ministras.

„Tik ryžtingas veiksmas galėtų pakoreguoti režimo politiką ir nusiųsti labai aiškią žinią toms šalims, kurios beatodairiškai palaiko režimą, pirmiausia tai būtų Rusija ir Iranas“, – pažymėjo L. Linkevičius.

„Dar prieš metus, balandžio mėnesį, buvo tam tikra baudžiamoji akcija, kai buvo panaudotas cheminis ginklas. Sirija buvo įsipareigojusi panaikinti cheminį ginklą, Rusija buvo kaip garantuojanti šalis, matome, kad tai irgi neįgyvendinta“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pranešė neturi duomenų, kad per operaciją Sirijoje būtų nukentėję Lietuvos piliečiai, esančius šalyje ragina nedelsiant išvykti.

JAV Vidurio Vakarus užklupo žiemiški orai 

Jungtinių Valstijų Vidurio Vakarų regioną užklupusios pūgos, vėjas, lietus ir kruša privertė oro kompanijas atšaukti daugybę skrydžių, apsunkino sąlygas keliuose bei pareikalavo mažiausiai trijų gyvybių.

Sniegas užklupo ir paprastai saulėtą bei šiltą aukštutinį Vidurio Vakarų regioną. Mineapolio Šv. Pauliaus tarptautiniame oro uoste buvo atšaukta apie 400 skrydžių, o šeštadienio popietę dėl smarkaus snygio nespėta valyti pakilimo ir nusileidimo takų bei tirpdyti ledą nuo orlaivių. Tuo tarpu didžiausio Pietų Dakotos miesto Su Folso oro uostas uždarytas jau antrą dieną iš eilės.

Dėl sniego buvo atidėtos Minesotos „Twins“ ir Čikagos „White Sox“ beisbolo rungtynės; tai buvo pirmos atidėtos varžybos Minesotos stadione per pastaruosius devynis sezonus. Dėl Mineapolyje iškritusių 33 cm sniego buvo atidėtos ir sekmadienio beisbolo varžybos.

Pietvakarių Minesotoje pareigūnai uždarė kelis greitkelius; pietinėje valstijos dalyje sąlygos keliuose buvo sudėtingos. Nacionalinė meteorologijos tarnyba (NWS) pranešė, kad pietų Minesotoje iki ankstyvo sekmadienio gali iškristi iki 51 cm sniego.

„Man tai puiki patirtis – geriausia patirtis Mineapolyje“, – sakė šeštadienį palei Misisipę pasivaikščioti išėjęs vokietis Niko Heiligmanas.

„Atvykau čia tik savaitgaliui, taigi, manau, taip ir turi būti. Čia yra sniego ir šalta. Taigi, tai gerai“, – pridūrė jis.

Sirijos kariuomenė skelbia visiškai užėmusi Rytų Gutą

Sirijos kariuomenė skelbia visiškai užėmusi buvusį sukilėlių anklavą Rytų Gutą. „Visi teroristai paliko Dumą – paskutinį savo bastioną Rytų Gutoje“, – šeštadienį sakė kariuomenės atstovas, kurį cituoja valstybinė Sirijos naujienų agentūra „Sana“.

AFP/Scanpix nuotr.

Per valstybinę televiziją atstovas sakė, kad Rytų Guta „visiškai išvalyta nuo terorizmo“. Dabar esą sprogmenų specialistai šalins minas ir sprogmenis, kad į savo namus regione galėtų grįžti civiliai.
Sirijos kariuomenė, remiama Rusijos, vasario viduryje pradėjo karinę operaciją sukilėlių anklavui, esančiam prie sostinės Damasko vartų, atsikovoti. Per intensyvius mūšius ir antskrydžius, Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuro duomenimis, žuvo mažiausiai 1 700 civilių. Civilių gyventojų kančios sukėlė siaubą užsienyje ir sulaukė griežtos kritikos. Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas kalbėjo apie „pragarą žemėje“.
Įvairios sukilėlių grupuotės viena po kitos sutiko palikti Rytų Gutą. Remiantis susitarimu, kurio vykdymą stebėjo Rusija, kovotojai buvo nugabenti į regionus Šiaurės Sirijoje, kuriuos dar kontroliuoja sukilėliai. Šeštadienį iš Dumos išvyko paskutinioji autobusų vilkstinė su islamistinės grupuotės „Jaysh al-Islam“ kovotojais ir jų šeimų nariais.
Dumoje per spėjamą cheminio ginklo ataką balandžio 7 dieną žuvo daugiau kaip 40 žmonių. Vakarai dėl atakos kaltina Sirijos režimą. Į tai reaguodamos, JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija šeštadienį raketomis apšaudė taikinius Sirijoje.

JAV, Prancūzija ir Britanija pateikė naują rezoliucijos dėl Sirijos projektą

Praėjus dienai po bendro karinio smūgio Sirijoje Jungtinės Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai Niujorke pateikė naujos rezoliucijos dėl Sirijos projektą.

Prancūzijos parengtame projekte siūloma sukurti „nepriklausomą mechanizmą“ spėjamai cheminio ginklo atakai Dumoje tirti. Tai esą padėtų išaiškinti ir kaltuosius dėl atakos.

Be to, Basharo al-Assado vyriausybė projekte raginama visiškai bendradarbiauti su Cheminio ginklo draudimo organizacija (OPCW). Šios organizacijos ekspertai šeštadienį ketino pradėti tyrimą dėl cheminio ginklo panaudojimo Dumoje. Rezoliucijos projekte griežtai smerkiamas galimas cheminio ginklo panaudojimas.

OPCW, remiantis projektu, be to, per 30 dienų turi pateikti išvadas, ar Sirija pateikė visą informaciją apie savo cheminio ginklo atsargas. Vakarai kaltina B. al-Assado re-imą slapta tęsus savo cheminio ginklo programą.

Projekte taip pat reikalaujama „humanitarinės prieigos be apribojimų“ visoje Sirijoje. Vyriausybė, be to, privalo „be išankstinio sąlygų“ ir „konstruktyviai“ pradėti derybas su sukilėliais.

Diskusijos dėl projekto Saugumo Taryboje, diplomatinių šaltinių duomenimis, turėtų prasidėti pirmadienį. Kada dėl dokumento galėtų būti balsuojama, nežinoma. Paryžius siekia, kad būtų suteikta laiko „tikroms deryboms“.

Kelios valandos prieš tai JT Saugumo Taryboje žlugo mėginimas priimti Rusijos inicijuotą rezoliuciją, kurioje smerkiamas raketų smūgis Sirijoje. Skubiai sušauktame posėdyje už tai šeštadienį balsavo tik 3 narės iš 15.

Vakarai dėl spėjamos cheminio ginklo atakos Dumoje, per kurią balandžio 7-ąją, vietos medikų ir Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, žuvo daugiau kaip 40 žmonių, kaltina B. al-Assado režimą.

Reaguodamos į ataką, JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija šeštadienio rytą smogė taikiniams pilietinio karo šalyje. Pentagono duomenimis, buvo atakuoti trys spėjamos Sirijos cheminio ginklo programos objektai.

 

Jerevane apie 100 demonstrantų įsiveržė į visuomeninio radijo pastatą. Armėnijos sostinėje apie 100 protestuotojų, šeštadienį dalyvavusių demonstracijoje prieš eksprezidento Seržo Sargsiano kandidatūros į premjero postą iškėlimą, įsiveržė į visuomeninio radijo būstinę Jerevano centre.

Atgal