VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

03.16. Naujausios žinios

n/vydu, 1

Filosofo Vydūno gimimo metinėms pažymėti – 20 eurų sidabro moneta

Kovo 22-ąją, Vilhelmo Storostos-Vydūno gimimo dieną, Lietuvos bankas išleidžia šiai progai skirtą kolekcinę 20 eurų sidabro monetą. Išankstinis monetos pardavimas Lietuvos banko el. parduotuvėje monetos.lb.lt pradėtas kovo 15 dieną.

Moneta, skirta Vilhelmo Storostos-Vydūno gimimo 150-osioms metinėms, išleista 2 500 vnt. tiražu. Monetą kūrė trys dailininkai – Lukas Šiupšinskas, Alvydas Ladyga ir Rytis Valantinas. Jos averse pavaizduotas Vytis Tilžėje esančio Luizos tilto fone, o reverse – Mažosios Lietuvos veikėjo Vydūno portretas. Moneta nukaldinta Lietuvos monetų kalykloje.

Monetos išleidimo dieną moneta visuomenei bus pristatyta Kintų Vydūno kultūros centre, Šilutės raj.

(Kuršių g. 22, Kintai).

 

„Pranciškus Vilniuje pagerbs KGB aukas“ – šia antrašte pavadintas gana ilgas interviu su Lietuvos Vyskupų konferencijos pirmininku, Vilniaus arkivyskupu gintaru Grušu, kurį antradienį paskelbė Lenkijos katalikų žinių agentūra KAI. Nors pokalbio temų spektras gana platus, o tiksli popiežiaus vizito Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje programa dar nežinoma, lenkų katalikų žinių agentūros skelbiamame pokalbyje su arkivyskupu į pirmą vietą iškelta žinia, jog vienas popiežiaus vizito Vilniuje įvykių bus apsilankymas buvusiame KGB pastate įrengtame muziejuje ir malda už totalitarinių režimų nužudytus žmones.

Arkivysk. Gintaras Grušas. AP

Klausiamas kaip buvo sutikta žinia, jog popiežius rugsėjį atvyks į Lietuvą, arkivyskupas Grušas atsakė, kad popiežiaus apsilankymo laukiama su dideliu džiaugsmu ir optimizmu. Rugsėjį, kai atvyks Pranciškus, sukaks 25 metai nuo Jono Pauliaus II vizito. Jonas Paulius II atvyko sustiprinti Lietuvos nepriklausomo gyvenimo pradžioje; Pranciškus atvyks laikais kai reikia dorotis su naujais iššūkiais, tiek tikėjimo sferoje, tiek visuomenės gyvenime. Manau, sakė arkivyskupas, kad Pranciškaus liudijimo jėga suteiks galingą impulsą mūsų tikėjimui ir vilčiai. Be to, popiežiaus vizitas patrauks daugiau dėmesio į tris Baltijos šalis dabartiniu nelengvu metu kai didėja geopolitinė įtampa. Tikėkimės, sakė arkivyskupas, kad atnešdamas taiką lankomoms šalims visame pasaulyje, popiežius sustiprins taiką ir mūsų kaimynystėje.

Klausiamas ar popiežiaus vizito metu tikimasi ir piligrimų iš Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, arkivyskupas Grušas priminė pernai vasarą vykusią Teofiliaus Matulionio beatifikaciją, į kurią buvo atvykę nemažai katalikų iš minėtų šalių. Tad tikimasi, kad taip bus ir šiuo atveju.

Lenkų žurnalistas klausė ir apie Lietuvos lenkų situaciją. Pasak arkivyskupo, problemų nėra. Kartais įtampa iš politinės sferos persikelia į visuomenės gyvenimą, tačiau pastaruoju metu Lietuvos ir Lenkijos vyriausybės stengiasi gerinti santykius, o šių pastangų rezultatai pastebimi ir žmonių gyvenime.

Dalis pokalbio buvo skirta Dievo gailestingumo kultui ir liaudies pamaldumui. Arkivyskupas sakė, kad jau prieš kurį laiką Vilniuje įkurta Dievo Gailestingumo šventovė sulaukia daug maldininkų, kad prie Gailestingumo žinios skelbimo daug prisidėjo popiežiaus Pranciškaus visoje Bažnyčioje paskelbti Gailestingumo metai, o taip pat jau 2012 m. Lietuvos vyskupų paskelbti Dievo Gailestingumo metai. Šiemet dėmesys sutelktas į Trakų šventovę, minint Marijos paveikslo vainikavimo 300 metų sukaktį.

Į klausimą apie pašaukimus, arkivyskupas sakė, kad pernai rudenį gerokai daugiau kandidatų stojo į Lietuvos kunigų seminarijas. Pasak arkivyskupo tai pernai palaimintuoju paskelbto Teofiliaus Matulio užtarimo rezultatas. Popiežiaus vizitai irgi parastai vietinėse Bažnyčiose sužadina naujų pašaukimų. To tikimasi ir Lietuvoje.

Arkivyskupas Gintaras Grušas taip pat atskleidė kai kurias būsimo popiežiaus vizito programos detales. Rugsėjo 22 Vilniuje popiežius susitiks su jaunimu; rugsėjo 23 Kaune aukos Mišias. Ar popiežius aplankys Dievo Gailestingumo šventovę? Ne. Tačiau melsis Aušros Vartuose. Taip pat numatytas popiežiaus apsilankymas KGB aukų muziejuje, kur bus pagerbtas atminimas nukankintųjų, tarp kurių buvo ir kunigų. Popiežius atmins tuos, kurie liudijo tikėjimą sunkiais laikais, atidavė gyvybę už Bažnyčią ir laisvę. (KAI / Vatikano radijas)

Viceministras E. Kerza Tbilisyje: „Siekiame vystyti praktinį Lietuvos ir Gruzijos bendradarbiavimą kibernetinio saugumo srityje“

Kovo 15 d. krašto apsaugos viceministras Edvinas Kerza Tbilisyje susitiko su Gruzijos gynybos viceministre Lela Chikovani, su kuria apsikeitė dvišalio bendradarbiavimo planais ir aptarė saugumo situaciją regione, taip pat perspektyvas gilinti abiejų šalių kibernetinio saugumo institucijų sąveiką. 

„Tiek Lietuvos, tiek Gruzijos kibernetinio saugumo specialistai kasdien susiduria su incidentais ir turi neįkainojamos patirties, todėl glaudesnis praktinis abiejų šalių kibernetinio saugumo centrų bendradarbiavimas  galėtų  ateityje tik stiprėti“, – pažymėjo E. Kerza. 

Darbinio susitikimo metu Lietuvos ir Gruzijos gynybos viceministrai pabrėžė dvišalio bendradarbiavimo naudą ir tęstinumo svarbą, aptarė galimybes ateityje plėsti praktinį bendradarbiavimą. 

„Su Gruzija išlaikome glaudžius santykius įvairiose karinio bendradarbiavimo srityse ir toliau remiame šalies pastangas stiprinti gynybos sektorių ir integraciją į NATO“, – sakė E. Kerza. 

Ketvirtadienį viceministras E. Kerza ir Nacionalinio kibernetinio saugumo centro direktorius dr. Rytis Rainys taip pat susitiko su Gruzijos Kibernetinio saugumo biuro direktoriumi ir kitų institucijų, atsakingų už kibernetinį saugumą, atstovais, su kuriais pasidalijo Lietuvos vykdomais pokyčiais kibernetinio saugumo srityje. 

Vizito Tbilisyje metu kovo 15-16 d. krašto apsaugos viceministras E. Kerza susitiko su Gruzijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju Vachtangu Makharoblishvili, lankėsi Jungtiniame (NATO ir Gruzijos) mokymo ir vertinimo centre.

Ketvirtadienį premjeras S. Skvernelis susitiko su  Arsenijumi Jaceniuku – buvusiu Ukrainos premjeru 

Seimas spręs, ar leisti prekybą vaistais ne tik vaistinėse

 Seimas pradėjo svarstyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pristatytus Farmacijos įstatymo pakeitimus, kuriais siūloma leisti nereceptinius vaistus parduoti ne tik vaistinėse, bet ir kitose vietose, pavyzdžiui, prekybos centruose, kitose mažmeninės prekybos vietose. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad vaistinių preparatų mažmeninės prekybos įmonėse nebūtų teikiamos farmacinės paslaugos, pataisomis siūloma leisti jose parduoti gyventojams ne visus nereceptinius vaistinius preparatus, o tik tuos, kurie yra įrašyti į Vaistinių preparatų sąrašą (t. y. vaistinius preparatus, kurie skirti tik lengviems (savaime praeinantiems) ligos simptomams bei būklėms palengvinti).

Tarp siūlomų naujovių – galimybė nuo kitų metų gegužės mėn. leisti šalies vaistinėms prekiauti internetu receptiniais vaistais pagal elektroninius receptus.

Dienos stacionaro paslaugas teikiančioms mūsų šalies gydymo įstaigoms būtų leidžiama steigti vaistines, kuriose jų pacientai galėtų paprasčiau ir patogiau įsigyti reikiamus, gydytojo paskirtus vaistus, reikalingus gydymui dienos stacionare.

Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gegužės 10 d.

Žiniasklaidos atstovai kviečiami stebėti Nyderlandų karių pratybas

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinėje grupėje tarnaujantys Nyderlandų kariai šią savaitę vykdo intensyvų kovinį rengimą Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje. Kariai treniruojasi atlikti gynybinius veiksmus su kovine technika, šarvuočiais „CV 90“, taip pat vyksta kovinio šaudymo pratybos.

Kovo 17 d. sąjungininkų kontingentas sudarys sąlygas stebėti pratybas, kurių metu planuojama vykdyti mechanizuotą manevrą su įvairia karine technika ir kovinį šaudymą poligone įrengtoje „Mūšis mieste“ treniruočių vietovėje.

Lietuvoje šiuo metu dislokuota 250 Nyderlandų kariuomenės karių. Jie atvyko iš 44 Mechanizuotojo pėstininkų bataliono. Nyderlandų kontingentas atsigabeno ir pėstininkų kovos mašinas „CV 90“, šarvuočius „Boxer“ bei kitos įvairios technikos.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė užtikrina aukštą parengties ir sąveikumo lygį nuolat treniruodamasi ir rengdamasi kolektyvinei gynybai. Mokomajame pulke Rukloje dislokuota tarptautinė kovinė grupė šiandien yra integruota į Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ sudėtį ir nuolat dalyvauja kolektyvinės gynybos mokymuose ir pratybose.

NATO priešakinių pajėgų dislokavimas Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje yra istorinis sprendimas, kurį NATO šalių vadovai priėmė 2016 m. liepą. Šios pajėgos – tai pirmiausia atsakas į Rusijos agresyvius karinius veiksmus Ukrainoje, taip pat Rusijos karinio potencialo didinimą ir karinės galios demonstravimą regione.

Socialinėms temoms skirtame forume VDU dalyvaus ministras L. Kukuraitis

Šiandien, kovo 16 d., penktadienį,  11 val. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Socialinių mokslų fakultete (Jonavos g. 66-206) vyks diskusijų forumas „Lietuvos socialinės reformos – iššūkiai bendruomenėms“, kuriame dalyvaus Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Organizatorių teigimu, VDU Socialinio darbo katedra Pasaulinę socialinio darbo dieną mini jau ne vienerius metus, tačiau 2018-ieji Lietuvos socialinio darbo profesijos istorijai yra ypač svarbūs, kadangi lygiai prieš 25-erius metus šalyje buvo pradėtos pirmosios socialinio darbo studijos.

Diskusijų forume taip pat dalyvaus LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas, skirtingų universitetų atstovai, nevyriausybinių organizacijų ir asociacijų nariai.

Diskusijų forumo metu bus analizuojamos vienos aktualiausių socialinių temų: socialinio darbuotojo vaidmuo ir požiūris į žmones su negalia.

LTOK vykdomojo komiteto posėdyje – Pjongčango apžvalga ir dėmesys renginiams

Lietuvos tautiniame olimpiniame komitete rinkosi vykdomojo komiteto nariai. LTOK VK posėdyje buvo pristatyti ir aptarti septyni pranešimai, pradedant informacija apie Lietuvos sportininkų dalyvavimą Pjongčango olimpinėse žiemos žaidynėse, UAB „Olifėja“ 2017 metų veiklos ataskaita ir baigiant LTOK organizuotų renginių ataskaita bei dar vyksiančių pristatymu.

Lietuvos sportininkų dalyvavimą Pjongčango žaidynėse pristatė posėdžiui pirmininkaujanti LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė ir LTOK Olimpinio sporto direkcijos vadovas Einius Petkus. Pasak jo, LTOK lėšos pasirengimui per olimpinį ciklą buvo nuosekliai didinamos, olimpinės rinktinės finansavimas dalyvavimui olimpinėse žaidynėse buvo optimalus. Kelionę, apgyvendinimą, maitinimą, žaidynių infrastruktūrą, olimpinės rinktinės medicinos personalą E. Petkus įvertino gerai.

 „Olimpinėms Pjongčango žaidynėms skyrėme ypatingai didelį dėmesį. Tai, kas priklausė nuo LTOK, buvo padaryta kokybiškai. Žaidynių metu puikiai dirbo olimpinio kaimelio tarnybos, visi organizatorių padaliniai. O sportininkų pasirengimą, dalyvavimą ir pasiektus rezultaytus oficialiai įvertinsime pasibaigus 2018 metų sezonui, t.y. po federacijų pateiktų analizių,“- sakė misijos Pjongčange vadovas E. Petkus.

Naujasis Lietuvos olimpinio fondo direktorius Mantas Marcinkevičius apžvelgė vasario 3 dieną Jonavoje vykusį „LTeam olimpinį žiemos festivalį“. Tiek festivalio  dalyvių skaičiumi, tiek veiklų gausa ir kokybe renginys tikslus įgyvendino. „Iki 10 balų pritrūko tik sniego,“- sakė M. Marcinkevičius. Nors Jonavoje ir Kaune buvo paskelbta gripo epidemija, festivalyje dalyvavo apie 6000 žmonių. Festivalio metu vyko 6 Lietuvos mokyklų žaidynių finalai, laidą apie renginį parodė TV3 televizija. Su mėgėjais sportavo kandidatai į olimpines Tokijo žaidynes Rasa Drazdauskaitė, Monika Juodeškaitė, Loreta Kančytė, Remigijus Kančys, Ignas Brasevičius, su kerlingu susipažinti kvietė Kanados kerlingo rinktinės narė ir olimpinė prizininkė Shannon Kleinbrink. Į renginio veiklas įsitraukė 240 LTOK partnerių, rėmėjų, savivaldybių darbuotojų, vaikus linksmino Kakė Makė, susirinkusiems dainavo populiariausia metų atlikėja Beatrich.

Londono redakcijas, knygynus ir leidyklas lankys šiuolaikiniai Lietuvos knygnešiai

Artėjant ypatingam Lietuvos prisistatymui tarptautinėje Londono knygų mugėje, kovo 16-ąją Jungtinės Karalystės sostinėje bus minima Knygnešio diena: naujoji knygnešių karta pristatys į britų leidyklas, laikraščių, portalų ir radijo redakcijas, knygynus, literatūros festivalių ir kitų organizacijų būstines kultūrinę „kontrabandą“ – pastaruoju metu JK išleistas Lietuvos autorių knygas.

Kovo 16-osios Knygnešių akcija prasidės nuo renginio Londono literatūros ir laisvo žodžio centre „Free Word“.  Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė pristatys susirinkusiems žurnalistams, leidėjams, literatūros organizacijų atstovams Lietuvos dalyvavimą „Market Focus“ programoje, žodį tars ir Londono knygų mugės direktorė Jacks Thomas.

Lietuvos Dienos autorė („Author of the Day“) Londono knygų mugėje Kristina Sabaliauskaitė pokalbyje su ilgamete BBC žurnaliste, verstinės literatūros ambasadore vadinama Rosie Goldsmith atskleis knygnešystės fenomeną, aptars lietuviškosios kultūrinės rezistencijos ir kitus istorinių peripetijų aspektus nuo carinės Rusijos okupacijos iki sovietmečio, kurie atsispindi JK išleidžiamų autorių – Dalios Grinkevičiūtės, Antano Škėmos, Ričardo Gavelio, Grigorijaus Kanovičiaus, Sigito Parulskio, Alvydo Šlepiko ir kt. kūryboje.

Pasak Kristinos Sabaliauskaitės, „knygnešių reiškinys yra vienas tų dalykų, kuriais Lietuva gali didžiuotis pasauliniu mastu. Spontaniškai kilęs iš pačios tautos poreikių, aprėpęs visus socialinius sluoksnius, vargšus ir pasiturinčiuosius, vyrus ir moteris, jis pasauliui liudija Lietuvos vidinę šviesą ir kultūrą. Rizikuodami gyvybe gabenome ne rūkalus, degtinę ar prekes spekuliavimui, bet maldaknyges, vadovėlius, laikraščius ir romanus - tam, kad išaugotume ne tik savo kalbą, bet ir savo sielas bei tapatybę, kad augintume vaikus tikėdami būsima laisve nuo carinės priespaudos. Pasakojant šią istoriją britams pristatant Lietuvos dalyvavimą Londono knygų mugėje, negali nesidžiaugti įspūdžiu, kuri ši istorija jiems palieka. Tai - tiesiog unikalu. Na o mes patys tikrai galime didžiuotis, kad puoselėjame atmintį apie mūsų knygnešius, kad jų misiją pamename ir šiandien“.

 „Renginio tikslas – ne tik pristatyti unikalų Lietuvos kultūros fenomeną ir iškalbingą jo istorinį, socialinį, kultūrinį kontekstą, bet ir netradiciniu būdu paskleisti tikslinei auditorijai žinią apie augantį Lietuvos literatūros vertimų skaičių, mūsų autorius ir jų kūrybą, kuri bus pristatyta balandžio 10-12 dienomis vyksiančios Londono knygų mugės Baltijos šalių „Market Focus“ programoje“, - teigė Knygnešių akciją organizuojančio Lietuvos kultūros instituto Projektų ir programų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė.

Po pirmosios renginio dalies šiandieniniai knygnešiai – daugiausiai Londone gyvenantys Lietuvos literatūros vertėjai, studentai – pasklis po miestą ir gabens krepšius su Lietuvos autorių knygomis. Knygnešiai pasieks ir Britanijos literatūros miestą Noridžą (Norwich), kur įsikūręs Nacionalinis rašytojų centras (Writers‘ Centre Norwich). Beje, keletas knygnešių bus pasipuošę Juozo Statkevičiaus kostiumais iš jo 2017 m. pavasario-vasaros kolekcijos, įkvėptos tautinio paveldo, kuriuos garsiausias Lietuvos mados kūrėjas paskolino specialiai šiam renginiui.

Be vienos labiausiai skaitomų šiuolaikinių Lietuvos rašytojų, tarptautinio bestselerio „Silva rerum“ autorės Kristinos Sabaliauskaitės, Lietuvai Londono knygų mugėje atstovaus poetas, intelektualas, disidentas Tomas Venclova; tarptautinį pripažinimą pelniusi prozininkė, 2015-ųjų Europos Sąjungos literatūros premijos laureatė Undinė Radzevičiūtė; prozos, poezijos, dramaturgijos kūrėjas, aktorius ir režisierius Alvydas Šlepikas.

Leidybos specialistams skirtos Londono knygų mugės metu vyks ir kultūrinė programa. Trijų Baltijos šalių autoriai su Britanijos literatūrine bendruomene susitiks Britų bibliotekoje, Nacionalinėje poezijos bibliotekoje, knygynuose ir literatūros centruose.

Pavasario lygiadienį Vilnius vėl pasitiks Šventaragio slėnyje ir kvies vaikščioti „100-mečio labirintais“

Vilniaus etninės kultūros centras tradiciškai ragina pasitikti pavasarį, pažymint lygiadienį Šventaragio slėnyje. „100-mečio labirintais“ pasivaikščioti vilniečiai ir miesto svečiai bus kviečiami jau kovo 20 d. 19 val. 

Lygiadieniai tradiciškai Vilniuje žymimi ugnies motyvais – ugnies įžiebimas ir šiemet simboliškai skelbs pavasario pradžią ir gyvybę. Meditatyvią renginio atmosferą planuojama kurti po sodais, Šventaragio slėnyje kabančiais nuo 2017 m. gruodžio 13 d. Šiaudiniai sodai mūsų protėviams buvo harmonijos simboliai, o dešimt Šventaragio sodų skirti dešimčiai atkurtos Lietuvos valstybės dešimtmečių, kurių istoriniais labirintais ir kvies pasivaikščioti šių metų pavasario lygiadienio renginys. Organizatorių teigimu, simboliniai, iš ugnelių sudėti labirintai – tai Lietuvos valstybės takai link dabarties.

Pavasario lygiadienio renginys, kaip ir kasmet, neapsieis be Vilniaus moksleivių savanoriškos pagalbos ir iniciatyvumo – moksleiviai padės kurti labirintus bei atkurtos valstybės šimtmečio proga paliks gražius palinkėjimus Lietuvai, kad mūsų valstybė toliau gyvuotų ir klestėtų.

Renginį lydėsiantys sutartinių garsai budins žemę, o muzikines kompozicijas kurs VU Folkloro ansamblis „Ratilio“, Tomas Byčkovas (hangas) ir Gediminas Mačiulskis (balafonas).

Šiemet 1,3 mln. gyventojų pajamas deklaruos vieno mygtuko paspaudimu

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, kad 1,8 mln. šalies gyventojų Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt) jau suformuotos preliminariosios gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos. Visiškai užpildytos deklaracijos, kurias belieka tik pateikti, šiemet paruoštos 1,3 mln. gyventojų.

„Daugumai gyventojų pajamų ir turto deklaravimas už 2017 neturėtų sukelti įtampos, nes deklaracijos tvarka ir forma, lyginant su praėjusiais metais, nesikeičia, o deklaravimo naujovės aktualios palyginti nedidelei daliai žmonių. Deklaravimo startas šiemet taip pat skelbiamas anksčiau, tad iki deklaracijų teikimo termino pabaigos - gegužės 2 d., bus ir kiek daugiau laiko“, - sako VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė, pažymėdama, jog įvertinus dalies gyventojų poreikį kasmet deklaraciją pateikti atvykus į VMI - padidino konsultantų pajėgas sostinėje, o deklaravimo laikotarpiu visuose VMI padaliniuose įtvirtino taisyklę: konsultantai dirba tol, kol aptarnaujamas paskutinis mokesčių mokėtojas.

VMI informuoja, jog praėjusiais metais 318 tūkst. gyventojų deklaravo 128,5 mln. eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio. VMI 731 tūkst. gyventojų grąžino 95,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio permokos. Pernai daugiau nei 534 tūkst. gyventojų paramai skyrė per 17 mln. eurų, iš jų 0,9 mln. eurų politinėms partijoms.

Vydūno 150-osioms gimimo metinėms paminėti išleidžiamas pašto ženklas

Lietuvos paštas išleidžia pašto ženklą „Vydūno 150-osios gimimo metinės“. Pašto ženklas, kuriame įamžinti su Vydūno (1868–1953) kūryba ir jo draugija susiję elementai, apyvartoje pasirodys šį penktadienį, kovo 16 dieną.

Naująjį pašto ženklą, kuris bus išleistas 30 tūkst. egzempliorių tiražu, sukūrė Lietuvos dailininkas Mikalojus Povilas Vilutis. Pristatomo pašto ženklo nominalas – 0,94 Eur.

Vydūnas – iškili tautinio atgimimo asmenybė. Savo kūryba jis žadino lietuvių sąmoningumą, ugdė jų kritinį mąstymą. Vydūnas yra rašęs: „Svarbiausia ir esmingiausia kiekvienos tautos jėga yra jos savigarba.“ Šiais laikais privalu prisiminti didžio žmogaus mokymą ir gerbti ne tik save, bet ir tautiečius, kurių dėka visi piliečiai kuria ateities Lietuvą.

Dailininko Mikalojaus Povilo Vilučio kurtame pašto ženkle naudojami keli ryškūs elementai. Pagrindinis pašto ženklo piešinys paimtas iš dailininko Petro Rimšos iliustracijos, skirtos Vydūno dramų trilogijai „Amžina ugnis“. Ženklui įrėminti panaudotas Vydūno knygos „Tautos gyvata“ viršelio elementas. Pašto ženklo dešiniojo kampo viršuje naudojama detalė – tai dailininko Hugo Höppenerio sukurta atsklanda, naudota Vydūno knygose XX a. pradžioje. Detalė po šia atsklanda – Vydūno draugijos logotipas, kurio pagrindas – ženklas, nuo XX a. pradžios naudotas tituliniuose Vydūno knygų lapuose ar viršeliuose.

Kartu su pašto ženklu, skirtu Vydūno 150-osioms gimimo metinėms paminėti, bus išleistas ir pirmosios dienos vokas. Penktadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus. Lietuvos paštas taip pat teikia kurjerių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.

Pradeda veikti atnaujintas Nacionalinio kibernetinio saugumo centro tinklalapis

Kovo 13 d. pradėjo veikti atnaujintas Nacionalinio kibernetinio saugumo centro tinklalapis www.nksc.lt, skirtas tiek valstybės kritinės infrastruktūros ir valstybės informacinių išteklių valdytojams, tiek privačiam sektoriui ir individualiems tinklo vartotojams. Naujoji tinklalapio versija pritaikyta pranešti apie kibernetinius incidentus ir žalingą turinį internete.

Tinklalapyje taip pat pateikiami kibernetinius incidentus tiriančių ir valdančių institucijų kontaktai, aktuali informacija ir įspėjimai apie kibernetines grėsmes bei spragas, taip pat rekomendacijos, kaip jas pašalinti. Gyventojai, naudodamiesi tinklalapyje įdiegtais specialiais įrankiais, gali pasitikrinti kompiuterius ir kitus įrenginius dėl saugumo spragų.

Organizacijos ir privatūs asmenys gali kreiptis į Nacionalinio kibernetinio saugumo centrą budinčia linija tel.: 8 706 82 250 arba el. paštu: [email protected].

Luhansko vadovai bandys pritraukti Lietuvos investicijas

Ukrainos valdomos Luhansko srities dalies vadovai kvies į karo nuniokotą regioną investuoti Lietuvos verslus. 

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmai pranešė, kad kitą savaitę į Lietuvą atvyksta Luhansko administracijos vadovai, norintys pritraukti Lietuvos investicijas. 

„Svečius ypač domina bendradarbiavimas žemės ūkio srityje – produkcijos gamyba ir perdirbimas, kitos verslo bendradarbiavimo galimybės“, – sakė rūmų atstovas Darius Buta. 

Anot jo, kitą trečiadienį vyksiantis susitikimas turėtų sudominti tuos verslininkus, kurie nori prisidėti prie Donbaso regiono atstatymo darbų – bus aptartos verslo ir valdžios bendradarbiavimo galimybės.

Tarp atvykstančiųjų į Lietuvą bus Ukrainos Luhansko srities valstybinės administracijos vadovas, srities karinės-civilinės administracijos viršininkas Garbuzas Jurijus Grygorijovis, administracijos Komunikacijos direktoriaus pavaduotoja Kulbačas Larysa Alfredivna, Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Marius Janukonis, taip pat kiti administracijos vadovai. 

Rusijos remiami separatistai 2014 metais paskelbė nepriklausomybę ir įkūrė apsišaukėlišką Luhansko liaudies respubliką. Tačiau regionas į šiaurę nuo Luhansko išliko Ukrainos pajėgų rankose.

 „Jei Seimo pirmininkui gėda, jis gali atsistatydinti“, - teigė R. Karbauskis mitinge

Po Seimo balsavimo dėl parlamentaro Mindaugo Basčio apkaltos rezultatų ketvirtadienį žmonės susirinko į mitingą „Mes kaltinam!“. Nepriklausomybės aikštėje ketvirtadienio popietę buvo apie šešis tūkstančius žmonių. Aikštėje ant scenos kalbant Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui minia skandavo šūkius „Gėda!“ ir „Ką tu galvoji?“. Į mitingą atvykęs „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis tikino pirmalaikiams rinkimams nematantis priežasties ir negailėjo kritikos „politinės patirties stokojančiam“ V. Pranckiečiui.

Seimo pirmininkas per mitingą teigė, kad jį, kaip ir susirinkusiuosius į aikštę prie Seimo, atvedė gėda.

„Pasakysiu viena, kas jus ir mus čia atvedė. Mus čia atvedė gėda. Ar man gėda dėl Basčio? Ar man gėda dėl Pūko? Ar man gėda dėl Kildišienės? Ar man gėda dėl... Skardžiaus? Atėjau, nes man tikrai gėda būti tokio Seimo pirmininku. <...>  Kiek procentų atėjo balsuoti? Ateikim 100 procentų, ateikim, išrinkim tuos, kurių reikia, tada spręskim. Mitingai yra gerai, demokratijos požymis, žmonių galimybė išreikšti savo nuomonę. <...> Mes visi kaltinam, kad blogai dalyvaujame rinkimuose, kad išsirenkame ne tą, ko tikimės“, – sakė V. Pranckietis.

Valdančiųjų „valstiečių“ vadovas R. Karbauskis sakė, kad jei Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui gėda dėl kai kurių Seimo narių, jis gali atsistatydinti.

Prancūzija paduos į teismą „Google“ ir „Apple“ už jų „neteisėtas komercines praktikas“

Prancūzija paduos į teismą JAV technologijų korporacijas „Google“ ir „Apple“ dėl jų taikomų „neteisėtų komercinių praktikų“, tai pareiškė šalies finansų ministras Bruno`as Le Maire'as, informuoja naujienų agentūra „Bloomberg“.

Pagrindinės pretenzijos technologijų milžinėms siejamos su kainų brukimu operacinių sistemų, kuriomis valdo bendrovės, programėlių kūrėjams.

Preliminarinis Finansų ministerijos tyrimas nustatė, kad korporacijos piktnaudžiavo monopoline padėtimi. Analogiškas veiksmais apkaltinta ir „Amazon“. Korporacijoms gresia milijoninės baudos.

Prancūzijos valstybės bei garsiųjų JAV technologijų bendrovių santykiai pastaraisiais metais pablogėjo. Šalies vyriausybė įkalbinėja jas kurti savo veiklos centrus šalies teritorijoje ir reikalauja mokėti didesnius mokesčius.

Analogiškos pozicijos laikosi Europos Sąjunga, reikalaujanti iš „Apple“ ir „Google“ mokėti mokesčius ten, kur jos iš tikrųjų dirba, o ne šalyse su švelnesne mokestine sistema, tokiose kaip Liuksemburgas ar Airija.

Pavyzdžiui, 2016 m. rugpjūčio 30 d. Europos Komisija (EK) paskelbė sprendimą, kuriame teigiama, kad „Apple“ ir Airijos susitarimas dėl valstybės pagalbos buvo neteisėtas, ir nurodė Airijos vyriausybei iš JAV bendrovės išsireikalauti 13 mlrd. eurų mokesčių. Sprendimas sulaukė nemažai kritikos ir teiginių, kad jį priėmus Europa taps mažiau patraukli užsienio investuotojams ir kad „Apple“ nepadarė nieko blogo. 

Streikuos Vokietijos viešojo sektoriaus darbuotojai

Vokietijos profsąjungos antradienį paragino šį mėnesį skelbti „įspėjamuosius streikus“ viešajame sektoriuje, po to, kai šalies ir vietos valdžia atmetė jų reikalavimus didinti atlyginimus.

Profsąjungos, atstovaujančios apie 2,3 mln. viešojo sektoriaus darbuotojų, reikalauja, kad jiems algos per ateinančius metus būtų padidintos 6 proc. arba bent 200 eurų per mėnesį. 

Bet darbdaviai nepasiūlė tinkamo profsąjungoms varianto, nors jau vyko du derybų raundai, skelbia profsąjunga „Verdi“. Ji paragino „iki Velykų“ surengti kelias valandas trunkančius įspėjamuosius streikus.

Profsąjungos nepatikslina, kokie sektoriai dalyvaus streikuose. Serija analogiškų streikų, surengtų 2016 metais, smarkiai sujaukė gyvenimą Vokietijoje, kai nedirbo šiukšlių surinkėjai, ligoninių ir transporto darbuotojai.

Darbdaviai naujausius profsąjungų reikalavimus vadina pernelyg užkeltus. Anot „Verdi“ atstovų, derybas darbdaviai ketina atnaujinti balandžio 15 dieną. 

Klaipėdą pasiekė pirmasis „Statoil“ SGD krovinys šiemet

Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą pasiekė pirmasis šiemet SGD krovinys iš Norvegijos „Statoil“.

Portalo marinetraffic.com duomenimis, su Norvegijos vėliava plaukiojantis tanklaivis „Arctic Princess“ antradienio popietę prisišvartavo prie SGD terminalo. 

„Laivas yra atvykęs ir šiuo metu ruošiamasi technologiniams procesams“, – Eltai sakė „Klaipėdos naftos“ atstovė Orinta Barkauskaitė.

Tačiau ne visas tanklaivio turinys bus skirtas Lietuvos rinkai. Dujų prekybos bendrovė „Litgas“ praėjusią savaitę pranešė, kad, dėl šalčių išaugus rinkos kainoms, su „Statoil“ sutarta atgabenti ne 138 tūkst. kubinių metrų SGD, o 98 tūkst. kub. m SGD. 

Likusi krovinio dalis bus parduota už dujas brangiau mokančiam pirkėjui. Tačiau kokiai bendrovei parduodamos dujos, neatskleidžiama. 

„Litgas“ skaičiuoja, kad dėl tokio sandorio terminalo išlaikymo sąnaudos sumažės 0,5 mln. eurų. 

Dėl šio optimizavimo metinis paskirtojo tiekimo SGD kiekis nepasikeis ir sudarys maždaug 550 tūkst. kubinių metrų SGD (apie 320 mln. kubinių metrų, arba apie 3,8 TWh).

Praėjusiais metais, pasinaudojusi laikinu kainų šuoliu rinkoje, „Litgas“ taip pat optimizavo paskirtojo tiekimo grafiką. Anot pranešimo, 2017 metais ši operacija, kurios metu perparduota didesnė SGD krovinio dalis, padėjo sumažinti praėjusių metų SGD terminalo išlaikymo sąnaudas iki 3 mln. eurų.

Pentagonas: Rusija prisideda prie B. al-Assado vykdomų žiaurumų

Rusija prisideda prie Sirijos prezidento Basharo al-Assado vykdomų žiaurumų, sąmoninai pasirinkdama pažeisti paliaubų apsuptame Rytų Gutos anklave sąlygas, ketvirtadienį pareiškė Pentagonas.

Sirijos vyriausybė užėmė kone pusę vis mažėjančio sukilėlių anklavo teritorijos. Nepaisydama Jungtinių Tautų (JT) raginimų nutraukti puolimą, trečiadienį ji toliau vykdė antskrydžius, kurie pražudė dešimtis žmonių.

„Rusija sąmoningai pasirinko netramdyti B. al-Assado režimo. Todėl žudynės Rytų Gutoje tęsiasi. Rusija morališkai bendrininkauja ir yra atsakinga už B. al-Assado vykdomus žiaurumus“, – sakė Pentagono atstovė Dana White.

„Raginame Rusiją priversti B. al-Assado režimą nustoti žudžius nekaltus Sirijos gyventojus ir leisti taip reikiamai humanitarinei pagalbai pasiekti Rytų Gutos ir kitų atokių vietovių gyventojus. Remiame savo diplomatų siekį išspręsti šį konfliktą JT vadovaujamo Ženevos proceso rėmuose “, – pridūrė D. White. 

Slovakijos prezidentas pavedė suformuoti naująją vyriausybę P. Pellegriniui

Slovakijos prezidentas ketvirtadienį oficialiai paprašė premjero pavaduotojo Peterio Pellegrinio suformuoti naują šalies vyriausybę. Tą jis padarė priėmęs premjero Roberto Fico atsistatydinimo pareiškimą. 

Vyriausybės krizė Slovakiją ištiko po žurnalisto Jano Kuciako nužudymo, kuris sukėlė pasipiktinimo vyriausybe bangą.

Prezidentas Andrejus Kiska mandatą suformuoti vyriausybę P. Pellegriniui, kurį sieja glaudūs ryšiai su R. Ficu, suteikė per televiziją tiesiogiai transliuotos ceremonijos metu.

„Atsistatydinu tik todėl, kad noriu šalyje išvengti chaoso ir užtikrinti stabilumą. Išankstiniai rinkimai nebūtų suteikę jokio stabilumo“, – kiek anksčiau, vos prezidentui įteikęs prašymą jį atleisti, sakė R. Ficas.

„Niekur neišeinu. Būsiu aktyvus stipriausios politinės partijos pirmininkas“, – sakė 53-ejų partijos „Smer-SD“ pirmininkas. Šiai partijai priklauso ir būsimasis premjeras P. Pellegrinis.

Anksčiau prezidentas A. Kiska teigė, kad visos trys Slovakijos valdančiosios koalicijos partnerės - „Smer-SD“ bei dvi mažesnės partijos „Most-Hid“ bei Slovakijos nacionalinė partija - jį patikino, jog naujoji P. Pellegrinio vadovaujama vyriausybė turės parlamento daugumos palaikymą.

R. Ficas trečiadienį pasiūlė atsistatydinti, nes jo vyriausybei nesisekė pažaboti skandalo, kilusio po praėjusį mėnesį įvykdytų žurnalisto J. Kuciako ir jo sužadėtinės žmogžudysčių. Tokį premjero sprendimą paskatino ir tai, kad viena iš koalicijos partnerių, „Most-Hid“, pradėjo raginti surengti išankstinius rinkimus bei grasino pasitraukti iš koalicijos, jei derybos žlugtų. 

Estijos premjeras atšaukė kelionę į Rusiją

Estijos vyriausybės vadovas Juris Ratas atšaukė gegužės mėnesį planuotą kelionę į Rusijos Krasnojarsko miestą, kur vyks Estijos kultūros dienų renginiai, praneša „Interfax“.

„Turėdamas omenyje pastarųjų dienų tarptautinius įvykius, premjeras nemato galimybės apsilankyti Krasnojarske“, – sakė ketvirtadienį žurnalistams Estijos vyriausybės ryšių su visuomene direktorius Urmas Seaveris. 

„Komandos ER100 organizatoriai siūlė ministrui pirmininkui apsilankyti Krasnojarske, kur gegužės 16–21 dienomis vyks Estijos kultūros dienų renginiai“, – papasakojo U. Seaveris.

Šiais metai J. Ratas jau dalyvavo renginiuose, skirtuose Estijos Respublikos šimtmečiui, kurie vyko Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Latvijoje.

Ketvirtadienį JAV, Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos lyderiai išplatino bendrą pareiškimą, kuriame teigia, kad atsakinga dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimo nuodijant buvusį Rusijos žvalgybininką Sergejų Skripalį ir jo dukterį Juliją laiko Rusiją.

JT: dvi Singapūro įmonės nelegaliai siuntė į Šiaurės Korėją prabangos prekes

Nutekintoje preliminarioje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje tvirtinama, kad dvi Singapūro kompanijos pažeidė JT sankcijas tiekdamos į Šiaurės Korėją prabangos prekes, informuoja BBC.

Galutinė ataskaita pateikta JT Saugumo Tarybai ir, tikėtina, kad ji bus paskelbta kitą savaitę.
Tiek JT, tiek Singapūras draudžia prabangos prekių pardavimą Šiaurės Korėjai. Per pastaruosius dvejus metus žymiai buvo sugriežtintos sankcijos Šiaurės Korėjai, nes Pchenjanas ir toliau vykdė branduolinius bandymus ir leido raketas.
Nepaisant pastarojo meto įvykių ir pranešimų, kad vėliau šiais metais gali įvykti Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong-uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimas, Šiaurės Korėjai ir toliau bus taikomos sankcijos.
Analitikų teigimų, įtariami Singapūro kompanijų pažeidimai, jeigu bus įrodyti, kelia klausimų, kaip plačiai Azijoje paplitę tokie pažeidinėjimai.
Nutekintoje JT ataskaitoje pabrėžiamos dvi Singapūre įsikūrusios kompanijos. Ataskaitoje tvirtinama, kad abi firmos iki 2017 metų liepos tiekė įvairias prabangos prekes į Šiaurės Korėją.

EP siūlo taikyti sankcijas Rusijos ir Irano pareigūnams už nusikaltimus Sirijoje

Ketvirtadienį priimtoje rezoliucijoje Europos Parlamentas (EP) griežtai smerkia smurto protrūkius Sirijoje. Europarlamentarai pažymi Sirijos, Rusijos ir Irano režimų atsakomybę už jų „pasibaisėtinus nusikaltimus“ šioje šalyje ir ragina taikyti sankcijas prie jų prisidėjusiems šių šalių pareigūnams.

EP apgailestauja dėl žlugusių daugkartinių mėginimų nutraukti karą Sirijoje ir ragina iš naujo imtis visuotinių pastangų konfliktui taikiai išspręsti. Kartu europarlamentarai pripažįsta, jog „tarptautinė bendruomenė nepakankamai rėmė demokratinę opoziciją“.

Europarlamentarai „primena Sirijos, Rusijos ir Irano režimams, kad pagal tarptautinę teisę jie atsakingi už pasibaisėtinus nusikaltimus, kuriuos toliau vykdo Sirijoje, ir kad šių nusikaltimų vykdytojai – nesvarbu, ar tai valstybės, ar asmenys – turės atsakyti“. EP remia Tarptautinio nešališko ir nepriklausomo mechanizmo dėl įvykdytų tarptautinių nusikaltimų Sirijoje veiklą ir siūlo įsteigti Sirijos karo nusikaltimų tribunolą.

Europarlamentarai siūlo „nustatyti tikslines sankcijas Rusijos ir Irano pareigūnams už tai, kad jie vykdė tikslingus ir tyčinius veiksmus prieš rytinės Gutos ir likusios Sirijos teritorijos civilius gyventojus“. Kartu jie ragina visas ES valstybes griežtai laikytis galiojančių sankcijų Sirijai, visų pirma įšaldyti B. Asado režimui artimų asmenų turtą ir riboti jų keliones į ES.

ES raginama padėti tirti Slovakijos žurnalisto nužudymą

Slovakijos žurnalisto Ján Kuciak ir jo sužadėtinės nužudymo tyrime turi dalyvauti Europolas, o ES privalo užtikrinti geresnę žurnalistų ir informatorių apsaugą, trečiadienį Strasbūre surengtoje diskusijoje pažymėjo europarlamentarai.

Jie ragino atlikti išsamų tarptautinį ir nepriklausomą J.Kuciak bei jo sužadėtinės nužudymo tyrimą, kuris leistų kuo greičiau rasti kaltininkus ir patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

Savo ruožtu EP nariai ragino išsamiai ištirti J. Kuciak atskleistus piktnaudžiavimo ES parama Slovakijoje faktus, taip pat galimus politikų ir nusikalstamų grupių ryšius. Čia galėtų padėti Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (OLAF), įsitikinę europarlamentarai.

Kartu jie kvietė ES ir valstybių lygiu priimti įstatymus, kurie užtikrintų žurnalistų ir informatorių apsaugą.

Europos Parlamentas pritarė pelno apmokestinimo reformai

Įmonių pelnas turi būti apmokestinamas ten, kur jis uždirbamas, o apskaičiuojant pelno mokestį svarbu atsižvelgti į įmonės skaitmeninę veiklą. Tai numatoma ES pelno mokesčio sistemos reformos projekte, kuriam ketvirtadienį pritarė Europos Parlamentas (EP).

Juo siekiama užtikrinti aiškų, vientisą ir sąžiningą pelno apmokestinimą ES. Nesirengiama nustatyti vienodo pelno mokesčio tarifo, o tik bendrą pareigą pelną apmokestinti toje ES valstybėje, kurioje jis uždirbamas.

Taip pat ketinama numatyti galimybę apskaičiuojant pelno mokestį atsižvelgti į įmonių skaitmeninę veiklą. Šalia turto, darbo ir pardavimų apmokestinamajam pelnui įvertinti europarlamentarai siūlo nustatyti papildomą kriterijų – asmens duomenų rinkimą ir naudojimą komerciniais tikslais. Asmens duomenys yra nematerialus, bet labai vertingas turtas, kurį tokios įmonės kaip „Facebook“, „Amazon“ ar „Google“ naudoja pelnui sukurti, tačiau šiuo metu į tai neatsižvelgiama apskaičiuojant apmokestinamąjį pelną.

Kadangi agresyvus mokesčių planavimas labiau būdingas stambiam tarptautiniam verslui, siūloma naująsias taisykles iš pradžių taikyti įmonėms, kurių metinė apyvarta viršija 750 mln. eurų. Ilgainiui, bet ne vėliau kaip po septynerių metų, naujoji pelno mokesčio apskaičiavimo sistema turi tapti privaloma visoms ES įmonėms, įsitikinę europarlamentarai.

Atgal