VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

05.28. Naujausios žinios

Bistrampolio dvaro muzikos festivalyje klausytojų laukia 12 koncertų

Sekmadienį "Jazz Classic Quartet" ir M. K. Čiurlionio styginių kvarteto pasirodymu prasideda XV Bistrampolio dvaro festivalis. Jame skambės muzikinė programa, šiam dvarui sukurta užsienio muzikantų ir Lietuvos žvaigždžių. 
"Festivalis atitinka Lietuvos dvaruose susiformavusį muzikinį stilių: juose randame muzikinį meną, bet tokį, kuris priimtinas daugeliui ir mielas širdžiai, - sakė prie muzikos parinkimo prisidėjęs ir ne kartą Bistrampolio festivalyje koncertavęs dainininkas Liudas Mikalauskas. - Šiais metais dvarų festivaliai jau tikrai turi savo muzikinę kryptį. 
Juose skambanti muzika yra įvairių stilių - nuo klasikinės iki tautinės, tokios kaip flamenkas ar Lotynų Amerikos ritmai, tačiau kūriniai parinkti taip, kad būtų malonu klausytis daugeliui. Man pačiam patinka didžioji dalis tokios muzikos. Be to, kai atvyksti į dvaro festivalio koncertą, žinai, kad tai nebus tik koncertas, kuriame praleisi kelias valandas ir skubėsi namo. Čia visi užsibūna ilgiau: vasarą dvarų aplinkoje gali rasti įvairių pramogų, o lauko restorane išgerti puodelį kavos."
Bistrampolyje klasikines arijas atliks Rūta Ščiogolevaitė, dainuos Deividas ir Renata Norvilai, Barbaros Straisend (Barbra Streisand) dainas atliks Evelina Sašenko, savo dainas - Sasha Song ir kiti. Iš viso lankytojų laukia 12 koncertų.
"Nors Bistrampolio dvaras įsikūręs Panevėžio rajone, patys panevėžiečiai sudaro apie pusę festivalio svečių. Daug lankytojų atvažiuoja iš Vilniaus, Kauno ir Rygos, susiplanavę vieno savaitgalio atostogas su nakvyne dvare. Jiems muzika yra poilsio dalis, prie kurios prisideda jodinėjimas žirgais, ramus poilsis dvaro patalpose ir apylinkėse. Čia turime apie 20-ies danielių parką, muziejų, šalia yra aerodromas, iš kurio skraidina maži lėktuvai. Liepos mėnesį čia lankytojams atsivers 25 metrų aukščio apžvalgos aikštelė", - vardijo festivalio organizatorius, dvaro vadovas kunigas Rimantas Gudelis.
Birželį Bistrampolyje koncertai skambės kiekvieną sekmadienį. Birželio 4-ąją čia rinksis Vaikų ir jaunimo simfoninis orkestras ir choras bei chorai iš Didžiosios Britanijos ir Panevėžio J. Balčikonio gimnazijos ir muzikos mokyklos. Kitą sekmadienį "Bel Canto atostogomis" pavadintą arijų rinkinį atliks R. Ščiogolevaitė. Paskutinį birželio sekmadienį ir klasikines, ir šiuolaikines dainas dainuos Deividas ir Renata Norvilai. 
Per metus Bistrampolio festivalyje apsilanko apie 5000 žmonių. Kiekvienas koncertas sutalpina apie 400 klausytojų.

Daugiau nei 280 tautinių mažumų vaikų iš visos Lietuvos dalyvauja festivalyje pajūryje

Gegužės 27-29 d. Klaipėdoje vyksta XV Lietuvos tautinių mažumų neformaliojo ugdymo įstaigų festivalis, kuriame dalyvauja daugiau nei 280 tautinių mažumų vaikų iš visos Lietuvos. Tradiciniais tautiniais kostiumais pasipuošę tautinių mažumų vaikai žygiuos Klaipėdos miesto gatvėmis nuo Tautinių kultūrų centro iki centrinės aikštės, kur vyks pagrindinė festivalio programa. Vėliau festivalis ir edukaciniai užsiėmimai bus tęsiami mokinių poilsio stovykloje „Pasaka", Giruliuose.
„Šis, jau tradiciniu tapęs tautinių mažumų vaikų festivalis, remiamas Tautinių mažumų departamento prie Vyriausybės, yra svarbi tautinių mažumų integracijos į Lietuvos visuomenę priemonė. Šiemet festivalį palaiko ir Klaipėdos miesto savivaldybė, 
Festivalis ne tik parodo, kad tautinės mažumos yra neatsiejama Lietuvos visuomenės dalis, kuri praturtina ją savo kultūra ir tradicijomis bei atneša didelę naudą valstybei, ši šventė - laukiama galimybė tautinių bendruomenių vaikams iš įvairių Lietuvos kampelių susiburti kelioms dienoms, pasidalyti savo kūryba, mintimis ir idėjomis", - sako Tautinių mažumų departamento direktorė Vida Montvydaitė.
Šventėje dalyvaus Lietuvoje gyvenančių armėnų, azerbaidžaniečių, baltarusių, karaimų, kazachų, lenkų, totorių, romų, rusų, ukrainiečių, uzbekų, vokiečių ir žydų bendruomenių vaikai.
2011 m. visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 480 tūkst. tautinėms mažumoms priklausančių gyventojų. Keturios didžiausios Lietuvos tautinės mažumos yra lenkai, rusai, baltarusiai ir ukrainiečiai, keturios mažiausios - moldavai, gruzinai, estai ir karaimai. Lietuvoje veikia 44 tautinių bendrijų sekmadieninės mokyklos, kurias lanko apie 1000 tautinių mažumų vaikų.

Baigiamasis „Poezijos pavasario" akordas nuskambės Vilniaus universiteto kieme

 Poezijos paukštė, lakiojusi po visą Lietuvą, grįžta į Vilnių. Sekmadienį Vilniaus universiteto M. K. Sarbievijaus kieme vyks baigiamasis tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris" vakaras. 
Vakare skambės naujausi Lietuvos ir užsienio poetų eilėraščiai, taip pat eilėraščiai iš naujausių poetų rinkinių. Eiles skaitys šiemetinio - 53-iojo - „Poezijos pavasario" laureatas Tomas Venclova, šį garbingą titulą pelnęs už eilėraščių knygą „Eumenidžių giraitė". 
Savo kūrybą skaitys ir kitų „Poezijos pavasario" literatūrinių premijų laureatai, šias premijas pelnę už geriausias 2016 m. išleistas knygas. 
Baigiamasis vakaras neapsieis be apdovanojimų. Apdovanojimas už poeziją vaikams - poemą „Laumių vaikas" bus įteiktas Aivarui Veikniui. Šiemet poetui A. Veikniui nusišypsojo dviguba sėkmė - už „Laumių vaiką" jis pelnė ir literatūrinę Salomėjos Nėries premiją. 
Baigiamajame „Poezijos pavasario" vakare būna dar vienas apdovanojimas - tai Vilniaus miesto savivaldybės Laimono Noreikos prizas, teikiamas poezijos skaitovui. Šiemet juo įvertinta aktorė Jūratė Vilūnaitė. 
Dvidešimt aštuonios poetų, festivalio svečių, vertėjų, literatūros kritikų, aktorių, muzikų grupės susitiko su skaitytojais visoje Lietuvoje. Septynios poetų grupės vyko pas lietuvius, gyvenančius Austrijoje, Gruzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Lenkijoje, Norvegijoje, Rusijoje, Šveicarijoje.
„Poezijos pavasaris" - didžiausias Lietuvoje literatūros renginys. Jį rengia Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

Kinija „stipriai nepatenkinta" G7 lyderių pranešimu

Kinija yra „stipriai nepatenkinta" dėl G7 lyderių pranešimo, kuriame minimos problemos Rytų ir Pietų Kinijos jūrose, ir ragina šalis nutraukti „neatsakingas kalbas". Apie tai rašo „Reuters", cituodami Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovą spaudai.
Kinija siekia derybų būdu išspręsti nesutarimus su visomis suinteresuotomis šalimis, tuo pat metu išlaikant taiką ir stabilumą Rytų ir Pietų Kinijos jūrose, pranešime spaudai sekmadienį teigė užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas (Lu Kang).
Jis taip pat pridėjo besitikintis, kad kitos šalys neužiminės pozicijų, gerbs regiono šalių pastangas siekiant išspręsti problemas bei susilaikys nuo „neatsakingų kalbų".
Šeštadienį išplatintame pranešime, G7 lyderiai išreiškė rūpestį dėl padėties Rytų bei Pietų Kinijos jūrose, bei ragino demilitarizuoti ginčytinas teritorijas.
Kinija nesutaria su Japonija dėl kai kurių neapgyvendintų salų Rytų Kinijos jūroje.
Kinų pretenzijų į teritorijas Pietų Kinijos jūroje teisėtumu abejoja Brunėjus, Malaizija, Filipinai, Vietnamas ir Taivanas.

Prezidentė pasveikino Armėniją ir Azerbaidžaną Respublikos dienos proga

Prezidentė Dalia Grybauskaitė nacionalinės šventės - Respublikos dienos - 99-ųjų metinių proga pasveikino Armėnijos Respublikos Prezidentą Seržą Sargsianą ir tą pačią progą minintį Azerbaidžano Respublikos Prezidentą Ilhamą Alijevą bei abiejų šalių žmones, praneša Prezidentės spaudos tarnyba. 
Šalies vadovės teigimu, dvišalis Lietuvos ir Armėnijos dialogas, bendradarbiavimas tarptautinėse organizacijose ar ryšių su Europos Sąjunga lygiu prisidės prie efektyvaus abiejų valstybių piliečių interesų gynimo politikos, saugumo ir ekonomikos srityse. Sveikinimo laiške Prezidentė išreiškė įsitikinimą, kad atviri Lietuvos ir Armėnijos santykiai atvers šalių žmonėms dar daugiau galimybių plėtoti visapusį bendradarbiavimą, kartu įgyvendinti bendras švietimo, kultūros, mokslo ir verslo iniciatyvas. 
Azerbaidžano Respublikos Prezidentui šalies vadovė palinkėjo, kad atviras Lietuvos ir Azerbaidžano dialogas tiek dvišalių santykių, tiek visapusio bendradarbiavimo su Europos Sąjunga lygiu artimiausiais metais atvertų abiejų valstybių žmonėms daugiau galimybių kartu plėtoti naudingas veiklas. Prezidentė išreiškė įsitikinimą, kad kartu įgyvendinami verslo, akademinių ir studentų mainų, turizmo bei kultūros projektai ir toliau stiprins Lietuvos-Azerbaidžano piliečių ryšius ir kurs pagrindą valstybių Prezidentė D. Grybauskaitė Armėnijos ir Azerbaidžano vadovams bei abiem šalims palinkėjo klestėjimo, sėkmės ir taikos.

Šimtai palestiniečių Izraelio kalėjimuose nutraukė bado streiką

Šimtai Izraelio kalėjimuose kalinamų palestiniečių nutraukė beveik šešias savaites trukusį bado streiką. Protesto akcija, kuria buvo reikalaujama geresnių kalinimo sąlygų, nutraukta pasiekus susitarimą su Izraelio tarnybomis, šeštadienį pranešė Palestiniečių kalinių sąjungos atstovas Kadura Faresas (Kaddura Fares), kuriuo remiasi agentūra AFP.
Nuo balandžio 17-isios šimtai palestiniečių kalinių Izraelio kalėjimuose atsisakė valgyti. Tai buvo vienas didžiausių palestiniečių bado streikų per pastaruosius metus. Jį surengti paragino kalėti iki gyvos galvos nuteistas palestiniečių lyderis Marvanas Bargutis (Marwan Barghuti).
Palestiniečių duomenimis, pradžioje akcijoje dalyvavo 1 500 kalinių. Izraelio duomenimis, pastaruoju metu badavo per 800 kalinių. Jie, be kita ko, reikalavo teisės naudotis telefonais, geresnės medicininės priežiūros bei didesnių jų lankymo galimybių.
Anot Izraelio, kalinius ateityje artimieji galės lankyti du kartus per mėnesį - iki šiol buvo galimas tik vienas apsilankymas. Taip įgyvendintas vienas pagrindinių Izraelio reikalavimų.
Bado streikas nutrauktas likus tik kelioms valandoms iki musulmonų pasninko mėnesio ramadano pradžios. Kai kurių kalinių sveikatos būklė dėl bado streiko pastaruoju metu smarkiai pablogėjo.
Okupuotame Vakarų krante praėjusiomis savaitėmis būta kelių demonstracijų, kuriose palestiniečiai reiškė savo solidarumą su badaujančiais kaliniais. Per susirėmimus su Izraelio saugumo pajėgomis buvo sužeista dešimtys palestiniečių.

JAV aptiktas milžiniškas opijaus aguonų laukas

JAV šiaurės Karolinos valstijos policija visiškai atsitiktinai aptiko milžinišką opijaus aguonų lauką ir sudavė galingą smūgį regiono narkotikų prekeiviams. Konfiskuotų augalų vertė rinkoje, žinybų vertinimu, yra 500 mln. dolerių (445,5 mln. eurų), informuoja agentūra, remdamasi vietos žiniasklaida.
Pranešama, kad pareigūnai nuvyko į fermą tirdami skundą „dėl kito reikalo". Tačiau jos savininkas pats išsidavė dėl narkotinės žaliavos. „Jūs tikriausiai dėl opijaus", - tarė jis pareigūnams, taip atskleisdamas turįs plantaciją.

Pasieniečių sraigtasparnis išskrido į operaciją Viduržemio jūros regione

Šeštadienį į tarptautinę misiją Viduržemio jūros regione išskrido pasieniečių sraigtasparnis „Eurocopter 135". Ten organizuojamoje prieš nelegalią migraciją nukreiptoje operacijoje „Poseidon 2017" du mėnesius dalyvaus Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai.
Į misiją vyksta 16 Aviacijos valdybos pasieniečių. Dėl tokio žmonių skaičiaus ir skirtingų darbo grafikų, taip pat dėl būtinos į operaciją nugabenti specialiosios įrangos bei priemonių, reikalingų techninei sraigtasparnio priežiūrai, į dislokacijos vietą pasieniečiai vyks skirtingu laiku ir skirtingomis priemonėmis.
Operaciją "Poseidon 2017" organizuoja Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra FRONTEX. Daugiausiai pasieniečiams operacijos metu teks patruliuoti palei Graikijos-Turkijos sieną siekiant išsiaiškinti jos pažeidimo atvejus, nelegalių migrantų buvimo vietas ir kelius bei fiksuoti pažeidimus. Lietuvos pasieniečiai iš savo sraigtasparnio taip pat talkins kitoms pajėgoms atliekant paiešką ir gelbėjimą jūroje.
Tokiose tarptautinėse operacijose Viduržemio jūros regione Lietuvos pasieniečių sraigtasparnių įgulos jau yra dalyvavusios nuo 2008 iki 2012 m. bei 2015 m. ir 2016 m.

OPEC+ pakto pratęsimas nuvylė investuotojus, išgąsdino vartotojus

Sprendimas pratęsti Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių ir karteliui nepriklausančių šalių susitarimą dėl gavybos mažinimo iki 2018 metų kovo mėnesio nuvylė finansų investuotojus, o Azijos naftos perdirbimo įmonės susirūpino dėl galimo žaliavos trūkumo, informuoja naujienų agentūra "Reuters".
Ketvirtadienį OPEC narės ir karteliui nepriklausančios šalys nusprendė pratęsti gavybos apribojimo programą devyniems mėnesiams iki 2018 metų kovo mėnesio ir išlaikyti gavybos mažinimo apimtis ties 1,8 mln. barelių per parą riba.
Finansų rinkos dalyviams nepatiko ši naujiena, nes, jų manymu, toks sprendimas nepašalins žaliavos pertekliaus problemos.
Vienoje vykusio susitikimo dalyviai ketvirtadienį vakare sveikino vieni kitus su sėkmingu sprendimu. Tačiau praėjus kelioms valandoms derybų atstovai buvo nemaloniai nustebinti, išvydę savo išmaniųjų telefonų ekranuose raudonus skaičiukus: naftos ateities sandoriai atpigo penkiais procentais iki 51 dolerio už barelį. "Tai katastrofa'", - sakė vienas iš susitikimo dalyvių.

Atgal